Početna Događanja U Frauenfeldu u Švajcarskoj održano veče posvećeno velikoj Desanki Maksimović

U Frauenfeldu u Švajcarskoj održano veče posvećeno velikoj Desanki Maksimović

U prostorijama Kantonalne biblioteke u Frauenfeldu u okviru projekta Serbika kafea minulog vikenda održano je veče posvećeno liku i delu Desanke Maksimović. Dragana Zimonjić, organizator ne samo ove večeri već i svih ostalih književnih i pesničkih koji se poslednjih dana održavaju u Kantonalnoj biblioteci, je zasigurno, kao i čitava srpska javnost bila iritirana odlukom Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja da iz programa za treću i četvrtu godinu izbaci zbirku pesama Desanke Maksimović „Tražim pomilovanje“. Ta odluka, koja je srećom odbačena, izazvala je veliku buru i negodovanje. Ne samo javne ličnosti, već i čitava srpska javnost u Srbiji i u rasejanju, nije mogla da se načudi kako je nekome palo na pamet da izbaci delo čuvene pesnikinje.

Upravo zbog toga usled popuštanja mera izazvanih pandemijom virusa korona odlučeno je da prvo kulturno veče bude posvećeno ženi, koja je napisala najdivnije stihove o zemlji seljaka, „čestitih, dostojanstvenih i vrednih ljudi o kojima je pevala tokom celog života“.

Delovima bogate biografije i stihovima voljene pesnikinje iz pesama „Tražim pomilovanje“, „Opomena“, „Sećanje“ i drugih prisutne je vratilo danima detinjstva i mladih dana, koje je obeležilo stvaralaštvo Desanke Maksimović.

 „Ne, nemoj mi prići, hoću izdaleka da volim i želim oka tvoja dva…“, kao i mnogi drugi stihovi tokom cele večeri „odjekivali“ su zgradom Kantonalne biblioteke u Frauenfeldu.

Danijela Bjelica i Dragana Zimonić

„Ovo je samo jedan mali deo onoga šta pripremamo u okviru Serbika kafea u narednom periodu. Korona nas se sprečila da održimo mnoge druge kulturne događaje, ali se nadamo da će ovo vreme što pre stabilizovati i da ćemo normalno nastaviti sa radom. Tema o Desanki Maksimović se nametnula nakon nedavnih događaja u vesti o izmenama u obrazovnom sistemu Republike Srbije. Desanka je pesnikinja koja je obeležila moju a verujem i mnoge druge mladosti i zaslužila je da u njeno ime priredimo veče posvećeno njoj“, rekla nam je Dragana Zimonjić, zaslužna ne samo za realizaciju ove večeri već i za samo postojanje Serbika kafea (o čemu smo pisali).

Učesnici su imali priliku i da recituju i pročitaju citate iz bogate Desankine zbirke stvaralaštva. Program je pesmom obogatio duo „Dar“ –  veličanstveni glas Danijele Bjelice sa muzičkom pratnjom na harmonici – Rade Jovanović.

Gosti su uživali u dvočasovnom programu i opuštenoj prijateljskoj atmosferi a aktivnosti Serbika kafea se nastavljaju krajem avgusta, nakon godišnjih odmora u Švajcarskoj.