Početna Događanja Vidovdanski maraton u Mađarskoj

Vidovdanski maraton u Mađarskoj

Srpska zajednica u Mađarskoj organizovala je prigodan umetnički program pod nazivom Vidovdanski maraton. „Otpočeo je u mestu Lovra, na dunavskoj adi, pedesetak kilometara južno od Budimpešte, recitalom pesama iz Kosovskog ciklusa u izvođenju glumaca Srpskog pozorišta u Mađarskoj i pesama u interpretaciji zrenjaninskog muškog hora Sveti Serafim Sarovski“, prenosi RTS.

„Na svom putovanju od mesta do mesta, gde god su Srbi u većem broju, umetnici i organizatori, Samouprava Srba u Mađarskoj, zadržali su se u Budimu gde su vence položili ispred Spomen ploče despotu Stefanu Lazareviću, na mestu gde je nekada stajala palata koju je na poklon dobio od ugarskog kralja Žigmunda. Vidovdansku proslavu i svojevrsni putujući karavan – od Lovre, preko Kovina, Čipa, Bate, Budimpešte, Kalaza, Pomaza do Sent Andreje, organizovalo je više srpskih institucija, lokalnih srpskih samouprava i preduzeća iz Mađarske“, dodali su dopisnici RTS-a.

Predsednika Samouprave Srba u Budimpešti Borislava Rusa je rekao da je „čast da imamo ovakva mesta gde možemo da se okupimo i da se setimo Kosovskog boja, da se setimo kneza Lazara, a istovremeno i despota Stefana Lazarevića“.  Po njemu to je praznik „koji je istovremeno i slava i tragedija, da je taj dan zapravo bio i naša golgota“, rekao je Rus za Internet TV Varoš i poručio da je to „da je Vidovdan ujedno i simbol našeg opstanka na tim prostorima“. Maraton se nakon Budimpešte, nastavio u Kalazu i Pomazu, a završio u Sent Andreji polaganjem venaca kod Lazarevog krsta.