Početna Događanja „Strujno kolo“ za Teslin rođendan

„Strujno kolo“ za Teslin rođendan

Pesma posvećena Tesli i 164 godini od rođenja velikog srpskog naučnika – Strujno kolo

Udruženje nastavnika muzičke kulture Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva spoljnih poslova – Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu započelo je realizaciju projekta „Deca Srbiji“. Obeležavajući 164 godina od rođenja Nikole Tesle deca iz Srpske škole Nikola Tesla iz Kanade sa Nijagarinih vodopada, folklorne grupe Morava i dečjeg hora Sveti Sava iz Klivlenda u Ohaju, u Americi kao i dečijeg hora Čarolija iz Beograda, snimila su pesmu „Strujno kolo“, autora Leontine Vukomanović i Nebojše Romčevića.

Udruženje nastavnika muzičke kulture Srbije  na ovaj način, poštujući sve zaštitne mere za sprečavanje širenja virusa, daje doprinos dugoročnim ciljevima: razvijanje osećaja pripadnosti svojoj zemlji, upoznavanje sopstvenog kulturnog nasleđa, bogaćenje rečnika, podsticanje saradnje srpske dece iz dijaspore i regiona sa vršnjacima iz matice Srbije.

Mališani na Nijagari uz Teslin spomenik
Foto: ahriva MSP Srbije

„Ovom prilikom želimo da se zahvalimo Aleksandri Stanković, Predsedniku Udruženja nastavnika muzičke kulture Srbije, Leontini Vukomanović i Nebojši Romčeviću koji su napisali muziku i tekst ove pesme, koordinatorima Nadi Martinović i Slađani Tojagić iz Klivlenda, kao i Gordani Laković na saradnji“, istakli su predstavnici Srpske škole Nikola Tesla iz Kanade. Oni su dodali da „iako u uslovima vanrednog stanja i za veoma kratko vreme, angažovanjem učitelja i koordinatora dece iz Klivlenda i naše Srpske škole Nikola Tesla potrudili smo se da na pravi način reprezentujemo našu decu iz Amerike i Kanade. Iskreno se nadamo da će ovo biti samo početak naše saradnje i da će ovakvih projekata biti još u budućnosti. Svima vama i nama želimo Srećan dan Nikole Tesle“.

Đaci škole Sveti Sava u Klivlendu u Americi
Foto: arhiva MSP Srbije