Početna Vesti Režim ulaska državljana Republike Srbije po zemljama u uslovima pandemije

Režim ulaska državljana Republike Srbije po zemljama u uslovima pandemije

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije objavilo je na svojoj stranici podatke po kojim uslovima državljani Republike Srbije mogu da ulaze po zemljama u uslovima pandemije izazvane virusom korona.
Lista po zemljama je ažurirana na današnji dan 17.07.2020.

AZERBEJDŽAN

Državljani Srbije ne mogu da uđu niti da budu u tranzitu, jer su sve granice Azerbejdžana zatvorene za putnički saobraćaj. Državljani Srbije koji u hitnom slučaju treba da putuju u Azerbejdžan treba da podnesu zahtev za vizu u Ambasadi Azerbejdžana u Beogradu.

Strani državljani da bi dobili dozvolu za ulazak u zemlju moraju da dostave lekarsko uverenje o negativnom rezultatu testa. Po dolasku u Azerbejdžan, strani državljani se pregledaju i u slučaju sumnje na infekciju, lice se, bez obzira na državljanstvo, nacionalnost i svrhu putovanja, smešta u karantin od 14 dana u specijalizovanoj medicinskoj ustanovi.

ALBANIJA

Za ulazak državljana Srbije u Albaniju nema posebnih uslova. Državljani Srbije mogu bez ograničenja da uđu ili da budu u tranzitu.

Strani državljani takođe mogu da uđu i da budu u tranzitu bez posebnih procedura.

U Albaniji nije moguće uraditi test na prisustvo virusa bez simptoma.

ALŽIR

Nije dozvoljen ulazak državljana Srbije u Alžir.

Nije dozvoljen ulazak stranih državljana u Alžir. Zatvoreni su svi granični prelazi i obustavljen je međunarodni putnički saobraćaj – vazdušni, kopneni i pomorski. Izuzetak predstavljaju predstavnici stranih DKP i radnici humanitarnih misija kojima se, uz prethodnu notifikaciju, dozvoljava ulazak.

ANGOLA

Državljani Srbije mogu da uđu na teritoriju Angole ukoliko poseduju vizu ili regulisani boravak. Po dolasku, smeštaju se u obavezni državni karantin u trajanju od 14 dana. Ovaj period može biti skraćen na sedam dana ukoliko lice o svom trošku uradi test u ovlašćenoj laboratoriji.

Gore navedeno važi i za sve ostale strane državljane.

ANDORA

Državljani Srbije ne mogu da uđu u zemlju osim lica koja imaju regulisan boravak. Obavezna je samoizolacija u trajanju od 15 dana.

Ulazak u Andoru je dozvoljen državljanima i rezidentima zemalja članica EU, Islanda, Lihtenštajna, Monaka, Norveške, V.Britanije, San Marina, Švajcarske i Vatikana.

ARGENTINA

Državljani Srbije ne mogu ući u zemlju osim ako su lica koja imaju regulisani boravak, nosioci diplomatskih i službenih viza izdatih od strane Ministarstva spoljnih poslova Argentine i u izuzetnim slučajevima koje odobrava Koordinaciono telo Vlade.

Državljani Argentine, kao i strani državljani, koji mogu ući u zemlju podležu odgovarajućim sanitarnim procedurama (obavezan karantin od 14 dana).

AUSTRALIJA

Državljani Srbije ne mogu da uđu u zemlju, osim onih lica koja imaju odobren stalni boravak i članova njihove uže porodice. Mogućnost ulaska postoji ako su u pitanju humanitarni ili dovoljno ubedljivi razlozi, uz prethodno pribavljanje dozvole od strane nadležnih organa. Obavezan je karantin od 14 dana. Nije neophodan negativan PCR test. Tranzit je dozvoljen uz posedovanje tranzitne vize (ukoliko je vreme provedeno u tranzitu do 8 sati) i dozvole za izuzeće od obaveznog karantina (ukoliko je vreme provedeno u tranzitu od 8-72 sata).

Ulazak u Australiju dozvoljen je samo državljanima Australije, licima koja imaju odobren stalni boravak i članovima njihovih užih porodica, kao i državljanima Novog Zelanda koji obično prebivaju u Australiji.

AUSTRIJA

Državljanima Srbije, koji nemaju regulisan boravak, nije dozvoljen ulazak u Austriju, osim u slučajevima za koje postoje razlozi ,,posebnog uvažavanja“ (hitni zdravstveni slučajevi, hitni porodični razlozi i drugo, uz prilaganje odgovarajućih dokaza). Državljanima Srbije, koji imaju regulisan boravak, dozvoljen je ulazak u Austriju, pri čemu je potrebno da imaju zdravstvenu potvrdu na nemačkom ili engleskom jeziku koja nije starija od četiri dana, a koja potvrđuje da je molekularno biološki test na Covid negativan ili im se izriče 14-dnevna samoizolacija. Za Srbiju je izdato upozorenje za putovanje najvišeg šestog stepena rizika (pored ostalih zemlja: BiH, S. Makedonija, Albanija, Crna Gora, tzv. ,,Kosovo“, Bugarska, Rumunija, Moldavija, Velika Britanija). Od 16. jula obustavljaju se komercijalni letovi za Srbiju (komercijalni letovi obustavljeni za ukupno 18 zemalja: Belorusija, Kina, Velika Britanija, Iran, Portugal, Rusija, Švedska, Ukrajina, Crna Gora, S. Makedonije, Albanija, BiH, Rumunija, Bugarska, Moldavije i Egipat), što ostaje na snazi do 31. jula. Tranzit kroz Austriju je dozvoljen bez zadržavanja, odnosno ukoliko je zagarantovano napuštanje zemlje bez odlaganja. Nije potreban test za tranzit.

Ulazak u Austriju iz Šengenskog prostora ili iz Andore, Irske, Hrvatske, Kipra, Monaka, San Marina ili Vatikana je dozvoljen uz posedovanje negativnog testa na Covid, ne starijeg od četiri dana. Austrijski državljani i lica koja imaju regulisan boravak u Austriji ili nekoj od navedenih zemalja mogu ući i bez navedenog testa, pod uslovom da dokažu da su u prethodnih 14 dana boravili samo u Austriji ili jednoj od navedenih zemalja. Izvan Šengenskog prostora u Austriju mogu ući državljani Austrije, EU, EEZ, Švajcarske i članovi porodice ovih lica koji sa njima žive u istom domaćinstvu, kao i stranci koji imaju regulisan boravak u Austriji, koji moraju imati negativan test na Covid, ne stariji od četiri dana, ili se upućuju u 14-dnevnu samoizolaciju. Ukoliko se uradi test za vreme izolacije, koji je negativan, izolacija se može prekinuti. Ulazak u Austriju bez testa moguć je u sledećim slučajevima: vozačima kargo transporta, komercijalnog transporta, vozačma/pilotima koji obavljaju repatrijaciju, dolazak iz posebnih porodičnih razloga koji se moraju dokazati, zbog potrebe brige o domaćim životinjama, putnicima u tranzitu, kao i iz posebnih interesa R. Austrije.

Državljanima trećih zemalja ulazak u Austriju vazdušnim putem izvan Šengenskog prostora nije dozvoljen.

BAHREIN

Državljani Srbije ne mogu da uđu u Bahrein.

Navedeno važi za sve strane državljane. Ulazak se dozvoljava jedino diplomatama, službenicima OUN i članovima njihovih porodica uz obaveznu meru od 10 dana samoizolacije u kućnim uslovima.

BELGIJA

Državljani Srbije ne mogu da uđu u Belgiju. Ulazak je dozvoljen samo licima koja imaju regulisan boravak i licima koja imaju suštinski razlog za putovanje, uz odgovarajući dokaz o razlogu putovanja (medicinski radnici, visokokvalifikovani radnici čije prisustvo je neophodno, studenti, lica koja putuju iz hitnih porodičnih razloga, lica koja dolaze na sastanke koje organizuju međunarodne organizacije i sl.).

Za sve putnike koji dolaze u Belgiju iz trećih zemalja propisana je obaveza samoizolacije u trajanju od 14 dana, ukoliko putovanje nije od suštinske važnosti. Za lica koja imaju suštinski razlog putovanja, samoizolacija je propisana ukoliko dolaze iz tzv. crvene zone (lista dostupna na https://diplomatie.belgium.be/en) . Svi putnici koji ulaze u Belgiju iz zemalja koje nisu u Šengen zoni i iz tzv. crvene zone imaju obavezu da popune Public Health Passenger Locator Form, koji se predaje prilikom ukrcavanja u avion. U slučaju da je putovanje realizovano drugim prevoznim sredstvom, formular se dostavlja najkasnije 12 sati nakon ulaska u Belgiju na e-mail Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Tranzit je dozvoljen, uz obavezu popunjavanja Public Health Passenger Locator Form.

BELORUSIJA

Državljani Srbije mogu bez ograničenja da uđu ili da budu u tranzitu preko teritorije R. Belorusije. Nije potrebno posedovanje negativnog testa i ne postoji obaveza samoizolacije ili karantina.

BENIN

Državljani Srbije mogu da uđu u Benin. Na aerodromu se obavlja zdravstveni pregled. Licima bez vidljivih simptoma se određuje samoizolacija. Lica sa vidljivim simptomima se upućuju u Centar za izolaciju i privremeno se oduzima pasoš. Kontrole zaraženih se vrše posle 15 dana, a rezultati se podižu u roku od 24 do 48 sati. Tri testa plaćaju putnici u iznosu od oko 150 EUR. U slučaju da je posle 15 dana putnik pozitivan, država Benin preuzima dalje lečenje bez naplate troškova.

BOLIVIJA

Državljani Srbije ne mogu da uđu u Boliviju.

Bolivija ne dozvoljava ulazak strancima u Boliviju, osim u veoma izuzetnim slučajevima za koje se predviđa rigorozna procedura. Međunarodni letovi su suspendovani.

BOSNA I HERCEGOVINA

Državljani Srbije mogu bez ograničenja da uđu u BiH ili da budu u tranzitu.

Državljani Hrvatske i Crne Gore slobodno ulaze u BiH. Za državljane zemalja EU i zemalja Šengenskog sporazuma omogućen je ulaz u BiH, kao i za sve strane državljane koji poseduju višekratnu šengensku vizu, vizu zemalja EU ili boravišnu dozvolu zemalja EU i Šengena, uz negativan PCR test, ne stariji od 48 sati. Za sve ostale strane državljane nije dozvoljen ulazak u BiH, osim ukoliko poseduju poziv pravnog lica iz BiH i potvrdu o negativnom testu, ne stariji od 48 sati.

BOCVANA

Državljani Srbije ne mogu da uđu u Bocvanu osim lica sa regulisanim boravkom. Obavezan je 14-dnevni karantin. Tranzit je moguć iz susednih država ali isključivo u slučaju organizovanog repatriacinog leta, odnosno napuštanja zemlje (i regiona), uz prezentovanje negativnog testa, ne starijeg od 72 sata.

BRAZIL

Državljani Srbije, kao ni svi ostali strani državljani, ne mogu da uđu u Brazil osim lica sa regulisanim boravkom. Za lica koja mogu da uđu u Brazil neophodna je potvrda da lice nije zaraženo sa Covid -19, izdata od strane nadležnih sanitarnih institucija ili lokalnog lekara. Nije propisan vremenski rok važnosti potvrde.

BRUNEJI DARUSALAM

Državljani Srbije ne mogu da uđu niti da budu u tranzitu kroz Bruneje Darusalam osim lica koja imaju stalni boravak. Pre putovanja, potrebno je kontaktirati najbližu Ambasadu Bruneja.

BUGARSKA

Državljani Srbije ne mogu da uđu u Bugarsku.

Tranzit je moguć isključivo radi povratka u Srbiju ili u slučajevima kada se može dokazati neodložno napuštanje teritorije Bugarske.

Privremeno je zabranjen ulazak na teritoriju Bugarske, od 16.jula do 31.jula 2020. godine, svim licima, bez obzira na državljanstvo, preko svih graničnih prelaza, vazdušnim, pomorskim, železničkim i drumskim prevozom.

BURKINA FASO

Državljani Srbije ne mogu da uđu u Burkinu Faso osim lica sa boravišnom dozvolom. Obavezan je karantin u trajanju od 14 dana.

VANUATU

Svim stranim državljanima, uključujući i državljane Srbije, do daljnjeg je zabranjen ulazak u zemlju.

VELIKA BRITANIJA

Državljani Srbije mogu da uđu ili da budu u tranzitu kroz V. Britaniju pod uslovom da imaju validnu vizu. Pri ulasku neophodno je da se popuni formular za praćenje kretanja Passenger Locator Form. Putnici u tranzitu su u obavezi da unapred popune ovaj formular.

Svi putnici, uključujući i državljane Srbije, ukoliko dolaze iz Srbije ili iz zemalja koje se uz Srbiju ne nalaze na listi sigurnih zemalja a u kojima su do ulaska u V. Britaniji boravili dve nedelje ili kroz koje su prošli, dužni su da budu u samoizolaciji u trajanju od dve nedelje.

VENECUELA

Državljani Srbije ne mogu da uđu u Venecuelu jer su granice zatvorene za ulazak stranih državljana.

GAMBIJA

Državljani Srbije ne mogu da uđu u Gambiju. Međunarodni letovi su suspendovani.

GANA

Državljani Srbije ne mogu da uđu u Ganu. Međunarodni letovi su i dalje suspendovani osim evakuacionih.

GVATEMALA

Državljani Srbije ne mogu da uđu u Gvatemalu.

Gvatemala je zatvorila sve granice i zabranila ulazak stranaca.

GRUZIJA

Državljani Srbije ne mogu ući u Gruziju. Moguće se poslovne posete koje moraju biti odobrene od strane MSP Gruzije.

Strani državljani ne mogu da uđu u Gruziju. Ulazak se dozvoljava samo državljanima Nemačke, Francuske, Letonije, Litvanije i Estonije (samo direktnim letom).

Poslovne posete iz bilo koje države su dozvoljene, a o neophodnoj dokumentaciji je potrebno informisati se preko sajta Vlade Gruzije posvećenom borbi protiv pandemije www.stopcov.ge. Strani državljani koji su zaposleni u Gruziji mogu ući u zemlju ukoliko njihov poslodavac uputi zahtev MSP Gruzije. Na dozvolu se čeka oko 10 radnih dana. Osobe koje uđu u Gruziju zbog poslovnih obaveza biće obavezne da se testiraju na virus metodom svaka 72 časa o svom trošku ili da se podvrgnu samoizolaciji u trajanju do 14 dana.

GRČKA

Državljani Srbije od 6. jula ne mogu ući u Grčku. Izuzetak su lica koja imaju regulisan boravak u Grčkoj ili nekoj od zemalja EU ili Šengena, kao i neke posebne kategorije građana, vozači kamiona, studenti, sezonski radnici u poljoprivredi, državljani Srbije koji dobiju odobrenje od Ambasade Grčke u Beogradu i sl.

Državljani Srbije koji imaju boravak u Grčkoj mogu ući na svim drumskim prelazima, bez negativnog PCR testa i bez popunjavanja obrasca prijave (Passenger Locator Form – PLF). Državljani Srbije koji imaju boravak u nekoj od zemalja EU ili Šengena mogu ući u Grčku samo na graničnom prelazu Promahonas (između Grčke i Bugarske), uz obavezu posedovanja negativnog PCR testa ne starijeg od 72 sata, na engleskom jeziku i uz prethodnu prijavu (Passenger Locator Form – PLF) i prezentovanje koda koji se dobije preko ove prijave (prijava se može pronaći na sajtu travel.gov.gr/#/).

Ukoliko se u Grčku ulazi vazdušnim putem, neophodna je prijava (Passenger Locator Form – PLF) i prezentovanje koda koji se dobije preko ove prijave. Nije potrebno imati negativan PCR test. Svi putnici se testiraju na aerodromu i obavezni su da budu u kućnoj izolaciji 24 časa od testiranja. Ukoliko je rezultat testa negativan, nema daljih restrikcija kretanja, a ukoliko je pozitivan, putnik dobija instrukciju za dalje postupanje (obično se radi o kućnoj izolaciji u trajanju od 14 dana ili o upućivanju u neku od ustanova).

DANSKA

Državljani Srbije ne mogu da uđu u Dansku osim ako postoji opravdani razlog potkrepljen relevantnim dokumentima. Vrsta dokumenata kojima se dokazuje opravdan razlog su mogu naći na: https://politi.dk/en/entry. Tranzit je moguć uz dokaz o mogućnosti ulaska u sledeću zemlju.

DOMINIKANSKA REPUBLIKA

Državljani Srbije mogu da uđu u Dominikansku Republiku. Neophodan je negativan test.

EGIPAT

Državljani Srbije mogu bez ograničenja da uđu u Egipat ili da budu u tranzitu. Nije potreban test. Režim ulaska je isti kao i ranije. Postoji mogućnost da se „turističke vize“ izdaju pri dolasku na aerodrome u Hurgadi, Masr Alamu i Šarm el Šeiku. Ovaj režim se odnosi na turističke destinacije. Kairo nije u ovoj grupi, već je pre dolaska neophodno pribaviti ulaznu vizu u DKP Egipta u Beogradu.

Državljani Srbije dolaskom u turističke destinacije u regiji Crvenog mora popunjavaju posebni obrazac i meri im se telesna temperatura. Lica sa simptomima se upućuju u karantin.

Egipat nema zabranu za ulazak stranih državljana.

EL SALVADOR

Državljani Srbije ne mogu da uđu u El Salvador.

Ne dozvoljava se ulazak u zemlju stranim državljanima. Zabrana ne važi za državljane El Salvadora i diplomatsko osoblje, uz meru samoizolacije u trajanju od 14 dana.

EKVADOR

Državljani Srbije, kao i ostali strani državljani, mogu da uđu i da budu u tranzitu kroz Ekvador uz obavezan PCR test, ne stariji od sedam dana i popunjen specijalni migratorni formular. Obavezan je karantin od 14 dana čiji se uslovi propisuju pri ulasku u Ekvador.

ESVATINI

Državljani Srbije ne mogu da uđu u Esvatini osim lica sa regulisanim boravkom. Obavezan je karantin od 14 dana. Moguć je tranzit iz susednih država ali isključivo u slučaju organizovanog leta, odnosno napuštanja zemlje (i regiona), uz prezentovanje negativnog testa, ne starijeg od 72 sata.

ESTONIJA

Državljani Srbije mogu da uđu u Estoniju, pod uslovom da ne ispoljavaju simptome infekcije virusom Covid-19, uz obavezu samoizolacije u trajanju od 14 dana.

Dozvoljen je ulazak u Estoniju državljanima, licima sa regulisanim boravkom ili dugoročnom vizom, kao i članovima njihovih porodica, koji dolaze iz zemalja članica EU, Šengen zone, UK, Andore, Monaka, San Marina i Vatikana, kao i državljana trećih država sa liste EU (Alžir, Australija, Kanada, Gruzija, Japan, Maroko, Crna Gora, Novi Zeland, Ruanda, Srbija, Južna Koreja, Tajland, Tunis i Urugvaj), pod uslovom da ne ispoljavaju simptome infekcije virusom COVID-19. Državljani ostalih zemalja mogu ući u Estoniju radi zaposlenja ili studija, pod uslovom da poseduju odgovarajuću dozvolu estonske policije i granične službe. Samoizolacija u trajanju od 14 dana obavezna je za lica koja dolaze iz svih gorepomenutih država u kojima je u prethodnih 14 dana registrovano više od 16 novih slučajeva infekcije na 100.000 stanovnika.

ETIOPIJA

Državljani Srbije mogu ulaziti u Etiopiju. Potreban je negativan test ne stariji od 72 sata, nakon čega se je obavezna kućna izolacija u trajanju od 14 dana. Ulazak bez testa podrazumeva nedelju karantina u specijalno određenom hotelu i, ako posle u Etiopiji urađenog testa imaju negativan rezultat, još sedam dana u kućnoj izolaciji.

Strani državljani pod istim uslovima mogu da ulaze u Etiopiju.

ZAMBIJA

Državljani Srbije mogu da uđu u Zambiju. Obavezan je karantin u trajanju od 14 dana u prostorima koje je odredila država. Trošak u karantinu ide na teret stranog državljanina.

ZIMBABVE

Državljani Srbije ne mogu da uđu u Zimbabve osim lica sa regulisanim boravkom. Obavezan je karantin od 21 dana. Moguć je tranzit iz susednih država ali isključivo u slučaju organizovanog leta, odnosno napuštanja zemlje (i regiona) kao i prevoza karga, uz prezentovanje negativnog testa, ne starijeg od 72 sata.

IZRAEL

Državljanima Srbije je zabranjen ulazak u Izrael, osim u slučajevima kada imaju regulisan boravak u zemlji, uz prethodnu najavu preko DKP Izraela u Beogradu. Takođe, u izuzetnim slučajevima (npr. urgentno lečenje), može se od MIP zatražiti dozvola za ulazak zemlju. Po ulasku, lica su obavezna da se samoizoluju u trajanju od 14 dana.

Sve gore navedeno se odnosi na sve strane državljane.

Zbog specifičnih uslova, Izrael nije zemlja tranzita za strane državljane.

INDIJA

Državljani Srbije u principu ne mogu da uđu u zemlju s obzirom da je Indija obustavila izdavanje viza svim stranim državljanima. Nove vize se mogu dobiti (u nadležnim diplomatsko-konzularnim predstavništvima Indije) isključivo u sledećim posebnim slučajevima: poslovni ljudi (odnosi se samo na biznis vize), stručnjaci iz oblasti zdravstva koji dolaze u Indiju da bi obavljali tehničke poslove u indijskom zdravstvenom sektoru (na poziv relevantnih indijskih institucija), stručnjaci iz ostalih oblasti koji rade za strane kompanije koje posluju u Indiji, inženjeri i tehničko osoblje koji dolaze radi instaliranja ili servisiranja mašina i opreme stranog porekla (na poziv indijskih kompanija). Ukoliko lice ima poslovnu vizu koja još važi (izdata pre pandemije), neophodno je da se izvrši njena revalidacija u nadležnom diplomatsko-konzularnom predstavništvu Indije (ovo se ne odnosi na elektronske vize, sa kojima neće biti dozvoljen ulazak u Indiju).

INDONEZIJA

Državljani Srbije ne mogu da uđu niti da budu u tranzitu u Indoneziju osim lica koji imaju stalnu (KITAP) ili privremenu boravišnu dozvolu (KITAS). Negativan test na koronu je neophodan. Ukoliko se pri ulasku ne poseduje test, organizuje se testiranje i rezultat se čeka u za to određenim hotelima od strane indonežanskih vlasti. Pre putovanja, potrebno je kontaktirati najbližu ambasadu Indonezije.

IRSKA

Državljani Srbije mogu da uđu i da budu u tranzitu kroz Irsku, pod uslovom da imaju validnu vizu. Državljani Srbije, kao i svi ostali putnici, pri ulasku u Irsku imaju obavezu da popune formular Passenger Locator Form. Obavezna je samoizolacija u trajanju od dve nedelje, odnosno nedelju dana ukoliko se osoba o svom trošku podvrgne testiranju a rezultat se pokaže negativnim.

IRAK

Stranim državljanima je zabranjen ulazak u Irak. Izuzetak su diplomate koji moraju da poseduju posebnu dozvolu MSP.

IRAN

Državljani Srbije mogu bez ograničenja da uđu u Iran, kao što mogu i da budu u tranzitu u slučaju potrebe.

Strani državljani, takođe, mogu bez ograničenja da ulaze u Iran.

Pri ulasku u zemlju se vrši elektronska medicinska kontrola i u slučaju da se utvrdi povišena temperatura ili neki drugi simptom zaraze, lice će biti testirano na COVID 19. Rezultati testa će biti poznati u roku od 48 sati, a u slučaju pozitivnog nalaza, lice se upućuje u odgovarajući karantin. U suprotnom, putnik koji je ušao više neće biti kontaktiran.

ISLAND

Državljani Srbije mogu ući na Island. Postoji mogućnost izbora – karantin od 14 dana ili testiranje po dolasku na aerodromu (potrebna preregistracija 72 sata pre dolaska).

ISTOČNI TIMOR

Državljani Srbije ne mogu da uđu niti da budu u tranzitu kroz Istočni Timor osim lica koja su tamo rođena i imaju boravak.

ITALIJA

Državljani Srbije ne mogu ni da uđu ni da budu u tranzitu kroz Italiju. Zabrana je na snazi do 31.07.2020. Od zabrane se izuzimaju posade prevoznika.

Aktuelni režim ulaska u Italiju se može podvesti pod 4 kategorije: 1. režim ulaska bez ograničenja za državljane i rezidente država članica EU, zemalja Šengena, Velike Britanije, Andore, Monaka, San Marina i Vatikana; 2. slobodan ulazak u Italiju bez obrazlaganja motiva dolaska uz obavezu 14-odnevne kućne izolacije važi za lica iz zemalja koja se nalaze na listi preporuke EU; 3. ulazak u Italiju iz zdravstvenih i poslovnih razloga, školovanja, hitne neodložne potrebe ili povratka u mesto stanovanja dozvoljen je za lica iz svih ostalih zemalja, uz obavezu 14-odnevne samoizolacije, i 4. zabrana ulaska za lica koja dolaze iz rizičnih zemalja (Jermenija, Bahrein, Bangladeš, Brazil, Bosna i Hercegovina, Čile, Kuvajt, Crna Gora, Severna Makedonija, Moldavija, Oman, Panama, Peru, Dominikanska Republika, Srbija).

JAMAJKA

Državljani Srbije mogu da uđu na Jamajku. Pre putovanja, neophodno je prijaviti se na sledećem sajtu: visitjamaica.com

JAPAN

Državljanima Srbije koji su prethodnih 14 dana boravili u Srbiji ili bili u tranzitu kroz Srbiju nije dozvoljen ulazak. Od navedenog mogu biti izuzeta lica sa stalnim boravkom u posebnim slučajevima koje pojedinačno razmatraju japanski organi.

Svim stranim državljanima koji su prethodnih 14 dana boravili ili bili u tranzitu u zemljama pogođenim zaraznom bolešću COVID-19 nije dozvoljen ulazak. Na listi je 129 zemalja, uključujući Srbiju. Od navedenog mogu biti izuzeta lica sa stalnim boravkom u posebnim slučajevima koje pojedinačno razmatraju japanski organi. Ove mere se ne primenjuju u zavisnosti od državljanstva putnika, već u zavisnosti od zemlje boravka ili tranzita. Pod tranzitom se podrazumeva i boravak na aerodromu, bez obzira da li je putnik ulazio ili nije ulazio u države sa liste.

JERMENIJA

Državljani Srbije ne mogu da uđu u Jermeniju za vreme trajanja vanrednog stanja, koje je za sada produženo do 12. avgusta 2020. u 17,00 časova. Izuzetak su lica koja imaju regulisan stalni boravak u Jermeniji, bliski članovi porodice državljana Jermenije (supružnici, deca, roditelji, brat i sestra) i diplomatsko-konzularni predstavnici na službi u Jermeniji i članovi njihovih porodica. Preduslov za ulazak u Jermeniju je dobijanje odobrenja od zamenika premijera i šefa Kriznog štaba za borbu protiv COVID-19. Sve osobe koje ulaze u Jermeniju moraju da popune zdravstveni upitnik po ulasku u zemlju i obavezne su da budu u karantinu/samoizolaciji u periodu od 14 dana, bez obzira da li imaju negativne rezultate na PCR testu.

Ni drugim stranim državljanima za vreme trajanja vanrednog stanja nije dozvoljen ulazak u Jermeniju, osim za slučajeve koji važe kao i za državljane Srbije.

JUŽNOAFRIČKA REPUBLIKA

Državljani Srbije ne mogu da uđu u JAR. Izdavanje viza je suspendovano, osim za specifične slučajeve (regulisan boravak, lečenje, ekspertska zanimanja, diplomate i sl). U slučaju ulaska, obavezan je 14-dnevni karantin. Može da se bude u tranzitu iz susednih država ali isključivo u slučaju organizovanog repatriacinog leta, odnosno napuštanja zemlje (i regiona), uz prezentovanje negativnog testa, ne starijeg od 72 sata.

JUŽNI SUDAN

Državljani Srbije mogu da ulaze u Južni Sudan ako poseduju negativan test.

Pod istim uslovima ulaze i drugi strani državljani.

KABO VERDE

Od 19. marta 2020. godine, licima koja nisu državljani Kabo Verde nije dozvoljen ulazak u zemlju, uključujući državljane Srbije.

KAZAHSTAN

Državljani Srbije ne mogu da uđu u Kazahstan, osim uz specijalne dozvole koje izdaje Ambasada Kazahstana u Beogradu.

U Kazahstan mogu da uđu osoblja DKP stranih država, članovi zvaničnih delegacija i međunarodnih organizacija koji putuju u Kazahstan na poziv MIP R.Kazastan. Strancima se dozvoljava ulazak u Kazahstan kako bi se podvrgli lečenju uz prateću medicinsku dokumentaciju. Stranim državljanima kojima se dozvoli ulazak u Kazahstan, nije potreban negativan test.

KAMBODžA

Državljani Srbije, kao ni drugi strani državljani, ne mogu da uđu u Kambodžu. Ulazak je moguć jedino uz prethodno pribavljanje vize za koju se zahtev podnosi u najbližoj Ambasadi Kamobdže. Pored vize, potreban je negativan test, ne stariji od 72 sata, kao i dokaz o zdravstvenom osiguranju u visini od 50 hiljada USD.

KAMERUN

Državljani Srbije ne mogu da uđu u Kamerun. Suspendovani su međunarodni letovi.

KANADA

Državljanima Srbije nije dozvoljen ulazak u Kanadu, osim licima koja imaju regulisan boravak, kao i članovima njihove uže porodice. Tranzit je dozvoljen uz poštovanje viznog režima, bez izlaska iz tranzitnog prostora. Takođe, ulazak je dozvoljen diplomatama i članovima njihovih porodica. Obavezna mera samoizolacije nakon ulaska u Kanadu, u trajanju od 14 dana, odnosi se na sve, bez izuzetka. Nije potreban negativan test.

Na snazi je zabrana ulaska u Kanadu svim stranim državljanima, osim licima sa regulisanim boravkom, radnicima na vitalnim poslovima, stranim studentima kojima je izdata studentska viza pre 18. marta 2020. godine, a izuzeci mogu biti napravljeni u hitnim slučajevima (maloletnik bez pratnje, smrtni slučaj i dr.).

KATAR

Državljani Srbije, sa izuzetkom nosilaca diplomatskih putnih isprava, nisu u mogućnosti da ulaze u Katar do 1. avgusta. Od tada će to biti moguće za lica koji imaju dozvolu boravka u Kataru. Obavezan je karantin od 14 dana po dolasku u Dohu, u jednom od hotela koje je za tu namenu opredelila vlada.

Tranzit preko aerodroma Hamad je dozvoljen.

KENIJA

Državljani Srbije koji imaju regulisan boravak mogu da uđu u Keniju. Obavezan je karantin od dve nedelje u objektima koji su namenjeni za tu svrhu, o ličnom trošku putnika.

Aerodrom u Najrobiju je još uvek zatvoren za komercijalne letove.

KINA

Državljanin Srbije, ne može da uđe u Kinu, osim ukoliko njegov rad nije od posebnog interesa za NR Kinu. Ukoliko postoji takav interes kineski poslodavac je u obavezi da kod lokalnih institucija aplicira za dobijanje adekvatnih dozvola, a stranac na osnovu svih dobijenih odobrenja koje poslodavac pribavi može da aplicira za vizu u Ambasadi Kine u zemlji boravka, radi povratka u Kinu.

Hong Kong: Državljanima Srbije nije dozvoljen ulazak u Hong Kong. Tranzitiranje preko teritorije Hong Konga dozvoljeno je samo za one koji putuju sa teritorije matice Kine, Makao-a ili Tajvana.

Makao: Državljanima Srbije nije dozvoljen ulazak u Makao. Tranzit preko teritorije Makao takođe nije moguće.

Tajvan: Državljanima Srbije dozvoljen je ulazak na Tajvan u svim drugim slučajevima osim iz razloga turizma i poseta, pod uslovom da podnesu zahteve za dobijanje ulazne dozvole kod nadležnih institucija u inostranstvu. Na ulasku u Tajvan potrebno je posedovati negativan test na engleskom jeziku ne stariji od 72 sata i obezbediti obaveznu samoizolaciju u trajanju od 14 dana. Izuzeti od ovih mera su diplomate, biznismeni i privrednici, migrantski radnici, studenti i lica sa posebnim dozvolama.

KIPAR

Od 16. jula državljani R. Srbije ne mogu da uđu na teritoriju R. Kipar, osim lica koja imaju regulisan boravak. Ukoliko lice ne poseduje negativan PCR test, ima mogućnost testiranja po dolasku na Kipar, o sopstvenom trošku (60 evra). Bez obzira na posedovanje negativnog testa, obavezna je mera samoizolacije u trajanju od 14 dana. Pored toga, neophodno je da se dobije dozvola za putovanje – Flight pass na sajtu https://cyprusflightpass.gov.cy i to 24 sata pre poletanja aviona. Uvedene su kazne za sve putnike koji nemaju elektronski popunjen Flight pass u iznosu od 300 evra.

Države su svrstane u tri kategorije: kategorija A (nije potreban PCR test, ni samoizolacija), kategorija B (neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata pre poletanja) i kategorija C u koju je svrstana Srbija.

KOLUMBIJA

Državljani Srbije ne mogu da uđu u Kolumbiju. Suspendovani su svi međunarodni letovi.

KONGO

Državljani Srbije mogu uz važeću vizu bez ograničenja da uđu ili tranzitiraju u R. Kongo. Nije potrebno testiranje. U slučaju simptoma bolesti treba se obratiti najbližoj medicinskoj ustanovi.

Dozvoljava se ulazak svim stranim državljanima koji imaju važeću vizu ili stalni boravak da uđu u R. Kongo.

KONGO, DR

Državljani Srbije mogu uz važeću vizu bez ograničenja da uđu ili da budu u tranzitu u DR Kongo. Nije potrebno testiranje. U slučaju simptoma bolesti treba se obratiti najbližoj medicinskoj ustanovi.

Dozvoljava se ulazak svim stranim državljanima koji imaju važeću vizu ili stalni boravak da uđu u DR Kongo.

KOREJA, Republika

Državljanima Srbije je od 13. aprila potrebna viza za ulaz u R. Koreju. Obavezan je karantin od 14 dana. Za državljane Srbije koji su u tranzitu preko aerodroma u R. Koreji nije potrebna viza, niti test.

Prilikom ulaska u R. Koreju za sve strane državljane obavezan je karantin od 14 dana u ustanovama koje je odredila korejska vlada, o trošku putnika. Od 11. maja se vrši obavezno testiranje putnika u karantinu.

KOSTARIKA

Državljani Srbije ne mogu da uđu u Kostariku, osim lica koja su napustila Kostariku pre 25. maja 2020. a imaju regulisan boravak. Obavezna je izolacija u trajanju od 14 dana.

Navedeno važi za sve strane državljane.

KOT D’IVOAR

Državljani Srbije mogu da uđu u Kot D’Ivoar. Na aerodromima svi putnici koji dolaze moraju imati prethodno popunjenu ,,Health Declaration Form“ (izjava o zdravstvenom stanju) i zatim se testiraju. Putnici u tranzitu moraju da poseduju negativan test.

KUBA

Državljani Srbije ne mogu da uđu na Kubu osim lica koja imaju stalni boravak. Obavezan je kućni karantin od 14 dana, kao i test koji se radi dvanaestog dana.

KUVAJT

Državljani Srbije ne mogu da uđu u Kuvajt.

Navedeno važi za sve strane državljane.

Ulazak stranih državljana u Kuvajt će biti moguć od 01. avgusta. Prioritet povratka će imati strani državljani koji rade na specifičnim državnim poslovima (pravosuđe, lekari, nastavnici, medicinsko osoblje), zatim zaposleni u privatnom sektoru, i na kraju sve ostale kategorije. I na dalje neće biti moguć dolazak turista. Uslovi za ulazak će biti PCR negativan test, ne stariji od 96 sati, izdat od strane državne institucije, sa polazne destinacije. Sledeći uslov je da se po dolasku u Kuvajt prihvata slučajni izbor od 10% putnika koji će biti testirani i ukoliko lice bude pozitivno, neophodno je da snosi troškove testiranja i lečenja u Kuvajtu. Takođe, neophodno je da se prihvati 14-dnevni boravak u kućnom karantinu uz prihvatanje narukvice za elektronsko praćenje i kontrolu. Ukoliko lice ne bude prihvatilo prethodno navedeno, biće vraćeno u zemlju polaska.

LAOS

Državljani Srbije ne mogu da uđu u Laos.

Međunarodni granični prelazi su zatvoreni za ulazak stranaca iz zemalja u kojima vlada Covid-19 pandemija, što se, odnosi i na državljane Srbije. Izdavanje svih vrsta viza, osim za diplomate, predstavnike UN, eksperte, investitore i biznismene je suspendovano. Za njihov ulazak u Laos neophodna je potvrda o negativnom testu, ne stariji od 72 sata. Nakon ulaska u Laos, obavezan je boravak u „samoizolaciji“ u hotelu ili određenom „karantin centru“ u trajanju od 14 dana (za diplomate i predstavnike UN, 14 dana u „kućnom karantinu“).

LESOTO

Državljani Srbije ne mogu da uđu u Lesoto osim lica sa regulisanim boravkom. Obavezan je karantin od 14 dana. Moguć je tranzit iz susednih država ali isključivo u slučaju organizovanog leta, odnosno napuštanja zemlje (i regiona), uz prezentovanje negativnog testa, ne starijeg od 72 sata.

LETONIJA

Državljani Srbije, kao i sva lica koja dolaze iz Srbije ili su u tranzitu kroz Srbiju, u obavezi su na samoizolaciju u trajanju od 14 dana po ulasku u Letoniju.

Ne dozvoljava se ulazak stranim državljanima koji su prethodnih 14 dana boravili ili bili u tranzitu u zemljama pogođenim zaraznom bolešću Covid -19, u kojima je broj obolelih 25, ili veći, na 100.000 stanovnika.

LIBAN

Državljani Srbije mogu ući u Liban ili biti u tranzitu uz neophodan negativan PCR test ne stariji od 96 sati. Putnicima koji nemaju negativan test se dozvoljava ulazak u avion. Po sletanju na aerodrom Bejrut, radi se ponovno testiranje, rezultati se dobijaju nakon 24 časa, a za to vreme putnik boravi u kućnom karantinu. U zavisnosti od procene timova Ministarstva zdravlja LR, nakon ulaska u Liban, moguće je da bude urađen novi test nakon 72 sata. Svi putnici koji dolaze u Liban moraju popuniti zdravstveni obrazac pripremljen od strane Ministarstva za javno zdravlje (dostupan na: https://survey123.arcgis.com/share/988ba32e1b634902ba3b14c3e4f1614d). Pre dolaska u Liban, putnici su u obavezi da pribave polisu osiguranja koja pokriva sve troškove lečenja virusa COVID-19 tokom trajanja boravka u Libanu.

Putnici koji su putovali van Libana i vratili se u roku od jedne nedelje, izuzeti su od obavljanja testa.

Navedeno važi za sve strane državljane. Strani državljani koji dolaze sa područja gde nije moguće uraditi PCR test, mogu da doputuju kompanijom Midlle East Airlines, testiranje će se uraditi na aerodromu u Bejrutu o trošku aviokompanije.

LIBERIJA

Državljani Srbije mogu da uđu u Liberiju. Putnici se po dolasku pregledaju i upućuju u karantin. Lica sa negativnim testom se ne upućuju u karantin.

LUKSEMBURG

Državljani Srbije sa prebivalištem u Srbiji mogu bez ograničenja da uđu u Veliko Vojvodstvo Luksemburga i da budu u tranzitu preko teritorije Luksemburga. Nije propisana obaveza samoizolacije ili posedovanja negativnog PCR testa.

LITVANIJA

Državljani Srbije ne mogu da uđu i borave na teritoriju Litvanije, osim lica koja imaju regulisan boravak. Tranzit preko teritorije Litvanije je dozvoljen državljanima Srbije koji poseduju regulisan boravak u nekoj od zemalja EU, Švajcarske Konfederacije i Ujedinjenog Kraljevstva.

Ulazak državljana trećih zemalja u Litvaniju zavisi od broja obolelih na 100 hiljada stanovnika. Ulazak stranaca koji dolaze iz zemalja gde je više od 25 zaraženih na 100 hiljada stanovnika je ograničen na izuzetne slučajeve i ove osobe su po ulasku na teritoriju Litvanije u obavezi da budu u izolaciji 14 dana. Srbija se nalazi na listi 58 zemalja kojima je trenutno ograničen slobodan ulazak u Litvaniju.

LIHTENŠTAJN

Državljani Srbije ne mogu da uđu u Kneževinu Lihtenštajn, osim lica koja imaju regulisan boravak. Državljani Srbije, koji imaju regulisan boravak, a vraćaju se iz Srbije ili neke druge države ili regiona koji se nalaze na listi zemalja i regiona sa povećanim rizikom od prenosa infekcije, moraju da se prijave nadležnom organu radi određivanja i praćenja 10-dnevnog karantina (kućna samoizolacija). Na listi se trenutno nalazi 29 država/regiona. Tranzit državljana Srbije kroz Lihtenštajn je dozvoljen samo ukoliko poseduju dokaz o nameri i mogućnosti ulaska u drugu zemlju.

Državljani država koje se ne nalaze u Šengenu, ne mogu da uđu u Kneževinu Lihtenštajn, ukoliko nemaju regulisan boravak u Lihtenštajnu ili nekoj od drugih zemalja članica Šengena. Strani državljani država koje se nalaze u Šengenu, mogu da uđu u Lihtenštajn, ali podležu obavezi 10-dnevnog karantina ako su u prethodnih 14 dana boravili u državi ili regionu sa povećanim rizikom od prenosa infekcije.

MADAGASKAR

Državljani ne mogu ulaziti na Madagaskar. Ista zabrana, u uslovima zatvorenih aerodroma i luka, važi za sve strane državljane.

MAĐARSKA

Državljani Srbije koji u Mađarsku ulaze sa teritorije Srbije (svrstana u kategoriju tzv. žutih zemalja) podležu obaveznom sanitarnom pregledu. Odbija se ulazak u Mađarsku ukoliko se posumnja da je lice zaraženo. Moguć je ulazak uz posedovanje dva negativna testa ne starija od pet dana sa razmakom od najmanje 48 sati.

Tranzit je moguć kroz Mađarsku ukoliko se poseduje boravišna/radna dozvola zemlje destinacije ili dokaz o razlozima putovanja. Tokom tranzita kroz Mađarsku mogu se koristiti samo određene rute uz zaustavljanje na za to predviđenim odmorištima. Teritoriju Mađarske treba napustiti u roku od 24 sata.

Državljani Srbije koji u Mađarsku ulaze iz tzv. crvenih zemalja (npr. Ukrajina) mogu da budu samo u tranzitu. Ulazak iz kategorije „zelenih“ zemalja odvija se nesmetano i bez sanitarnog pregleda.

Državljani Srbije koji žive u pograničnoj zoni (do 30 km od granice) mogu da uđu u Mađarsku u skladu sa postignutim bilateralnim sporazumom između dve zemlje.

MALAVI

Državljani Srbije ne mogu da uđu u Malavi osim lica sa regulisanim boravkom. Obavezan je karantin od 14 dana. Moguć je tranzit iz susednih država ali isključivo u slučaju organizovanog leta, odnosno napuštanja zemlje (i regiona), uz prezentovanje negativnog testa, ne starijeg od 72 sata.

MALDIVI

Državljani Srbije, kao i ostali stranci, od 15. jula, mogu ponovo turistički da posećuju Maldive i vizu dobiju na aerodromu u Maleu. Posetiocima će na aerodromu biti vršeno merenje temperature i opšti pregled. Ukoliko se utvrde simptomski kovid 19, biće urađen PCR test. Ako jedan član grupe koja putuje zajedno ima simptome, biće testirana cela grupa. Troškovi testa snose putnici ili ih snosi hotel koji je plaćen, rezervisan). Sprovodi se i testiranje metodom slučajnog uzorka, koje se ne naplaćuje. Ako je test pozitivan, putnik može da bude smešten u izolaciji u hotelu (resort) u kojem ima rezervaciju ili u državnoj ustanovi (ovo zavisi i od jačine simptoma, ne odnosi se na naseljena ostrva na koja neće biti dozvoljen pristup dok se čekaju rezultati testa).

MALEZIJA

Državljani Srbije ne mogu da uđu u Maleziju osim ukoliko imaju boravak u ovoj zemlji. Obavezan je karantin od 14 dana. Pre puta, potrebno je kontaktirati najbližu Ambasadu Malezije

MALTA

Državljani Srbije mogu da uđu samo ukoliko su prethodnih 14 dana boravili u jednoj od „zemalja koridora“ (lista „zemalja koridora“ može se naći na https://www.visitmalta.com/en/reopening-airport ). U tom slučaju ne postoji obaveza karantina ili negativnog testa. Ukoliko nisu proveli 14 dana u nekoj od „zemalja koridora“ za ulazak je potrebna specijalna dozvola zdravstvenih vlasti Malte pre putovanja i može postojati obaveza karantina.

MAROKO

Državljani Srbije ne mogu da uđu u zemlju osim lica koja imaju regulisan boravak. Neophodan je negativni test (PCR test i test krvi) na virus korone, ne stariji od 48 sati pre vremena polaska u Maroko. Obavezno je nošenje zaštitnih maski. Ulazak u Maroko je moguć samo letovima marokanskih nacionalnih kompanija Royal Air Maroc i Air Arabia, ili brodskim linijama Sete (Francuska) – Tanger i Gene (Đenova) – Tanger.

Isti uslovi važe i za državljane ostalih zemalja.

MAURITANIJA

Državljani Srbije ne mogu da uđu u Mauritaniju osim lica koja imaju regulisan boravak. Neophodan je negativni test (PCR test i test krvi) ne stariji od 48 sati. Ulazak u Mauritaniju je moguć samo letovima marokanske nacionalne kompanije Royal Air Maroc, i to sa teritorije Maroka.

Isti uslovi važe i za državljane ostalih zemalja.

MAURICIJUS

Državljani Srbije ne mogu da uđu u Mauricijus osim lica sa regulisanim boravkom. Obavezan je karantin od 14 dana. Granice Mauricijusa su zatvorene a komercijalni letovi obustavljeni.

MEKSIKO

Državljani Srbije mogu, uz posedovanje odgovarajuće vize, bez posebnih ograničenja da uđu u Meksiko. Meksiko nije usvojio ograničenja ulaska stranaca u zemlju, ali se preduzimaju odgovarajuće mere ukoliko osobe ispoljavaju simptome na korona virus.

MJANMAR

Za državljane Srbije, kao i za državljane svih drugih zemalja, ne postoji mogućnost ulaska u Mjanmar, imajući u vidu da su granični prelazi zatvoreni i da su suspendovani svi međunarodni komercijalni avio-letovi. Za strance koji dolaze „humanitarnim“ i „specijalnim“ letovima u Mjanmar, potrebna je odgovarajuća viza i potvrda o negativnom testu ne stariji od 72 sata, kao i potvrda o provedenih sedam dana u „kućnom karantinu“ u zemlji iz koje se dolazi. Nakon ulaska u Mjanmar, obavezan je boravak u „hotelskom karantinu“ u trajanju od 7 dana, uključujući dodatnih 7 dana boravka u „kućnom karantinu“ (za diplomate i predstavnike UN, 14 dana u „kućnom karantinu“), nakon čega se vrši test na Covid  -19.

MOZAMBIK

Državljani Srbije ne mogu da uđu u Mozabik osim lica sa regulisanim boravkom. Obavezan je karantin od 14 dana. Moguć je tranzit iz susednih država ali isključivo u slučaju organizovanog leta, odnosno napuštanja zemlje (i regiona) kao i prevoza karga, uz prezentovanje negativnog testa, ne starijeg od 72 sata.

MOLDAVIJA

Državljanima Srbije nije dozvoljen ulazak, osim licima koja imaju regulisan boravak. Tranzit je moguć, uz prethodnu najavu od strane Ambasade.

Ulazak stranaca i lica bez državljanstva na teritoriju R. Moldavije zabranjen je. Izuzetak predstavljaju: članovi porodica moldavskih državljana, lica koja poseduju vizu za dugotrajni boravak ili dozvolu boravka. Za sva lica koja ulaze na teritoriju Moldavije obavezna je mera samoizolacije u trajanju od 14 dana, od koje su izuzeti: studenti, članovi posada, diplomate, putnici u tranzitu, lica koja pružaju zdravstvenu zaštitu.

MONGOLIJA

Državljanima Srbije nije dozvoljen ulazak niti tranzit preko Mongolije.

NAMIBIJA

Državljani Srbije ne mogu da uđu u Namibiju osim lica sa regulisanim boravkom. Neophodan je negativan test, ne stariji od 72 sata. Moguć je tranzit iz susednih država ali isključivo u slučaju organizovanog repatriacinog leta, odnosno napuštanja zemlje (i regiona) uz prezentovanje negativnog testa, ne starijeg od 72 sata.

NAURU

Svim stranim državljanima, uključujući i državljane Srbije, koji su tranzitirali preko ili boravili u Kini, Hong Kongu, Makau, Južnoj Koreji, Italiji i Iranu u poslednjih 21 dan pre nameravanog dolaska na Nauru (osim kada lice prođe medicinsku proveru, obavezan karantin u trajanju od 14 dana pre dolaska na Nauru i dobije odobrenje zdravstvenog departmana), do daljnjeg je zabranjen ulazak u zemlju. Svi putnici su u obavezi da popune zdravstvenu deklaraciju pri dolasku i podvrgnu se zdravstvenom pregledu.

NEMAČKA

Državljani Srbije, koji nemaju nemačko državljanstvo ili državljanstvo Evropske unije, ne mogu putovati u Nemačku. Lica koja imaju boravišnu dozvolu ili nacionalnu D vizu SR Nemačke, odnosno druge države članice EU, mogu ući u Nemačku samo ukoliko se vraćaju u mesto stalnog boravka.

Obavezan je karantin. Postoji mogućnost testiranja i ukoliko je test negativan, obaveza karantina otpada. Ukoliko se u Nemačku uđe sa negativnim testom koji dokazuje da je osoba testirana najkasnije 48 sati pred ulazak u Nemačku, obaveza karantina otpada. Test mora biti urađen u jednoj od referentnih laboratorija u Srbiji.

Tranzit je moguć, ukoliko državljani Srbije imaju pravo ulaska u zemlju u koju putuju i poseduju dokaz o svrsi i krajnjoj destinaciji putovanja. Tranzit mora biti obavljen najkraćim mogućim putem i bez nepotrebnog zadržavanja.

Državljani Srbije koji poseduju nemačku nacionalnu vizu mogu da uđu u Nemačku ako su bračni partneri i maloletna deca osobe koje žive u Nemačkoj, stručna radna snaga i visoko kvalifikovani stručnjaci, čije je prisustvo neodložno i neophodno iz ekonomskih razloga (potreban dokaz), medicinski stručnjaci, medicinsko i gerontološko osoblje sa nostrifikovanim ili delimično priznatim diplomama, studenti sa potvrdom o upisu i potvrdom visokoškolske ustanove da je prisustvo nastavi neophodno i da studiranje na daljinu nije moguće, sezonska radna snaga na poljoprivrednim dobrima, diplomate, članovi međunarodnih organizacija, vojni izaslanici i vojna lica koja u Nemačkoj obavljaju svoju delatnost, mornari, radnici u međunarodnom transportu. Državljani Srbije mogu putovati u Nemačku bez vize i nakon prethodnog odobrenja Savezne policije Nemačke u sledećim slučajevima: neodložna poslovna putovanja, putovanja najužih članova porodice supružnika i/ili maloletne dece na sahrane, posete maloletne dece svom roditelju koji živi i radi u Nemačkoj – dozvoljava se pratnja roditelja ili staratelja, putovanje radi zaključenje braka, putovanje sa nemačkim supružnikom ili registrovanim životnim saputnikom, hitni medicinski slučajevi uz prilaganje lekarskog uverenja o hitnosti i neophodnosti medicinskog tretmana bez čega bi došlo do pogoršanja stanja ili posledica po život i zdravlje. Prilikom prelaska granice nužni medicinski razlozi moraju biti potkrepljeni odgovarajućim dokazima.

Prilikom prelaska granice putnici moraju predočiti dokaze za neophodnost putovanja.

Putovanja radi posete supružnicima koji žive i rade u Nemačkoj i dalje nisu moguća.

Konačnu procenu i odluku o ulasku u Nemačku uvek donosi postupajući službenik granične policije.

Svaka nemačka pokrajina ima pravo da menja i donosi posebna pravila o zaštiti od širenja epidemije.

NIGER

Državljani Srbije ne mogu da uđu u Niger. Međunarodni letovi su suspendovani.

NIGERIJA

Državljani Srbije ne mogu da uđu u Nigeriju osim lica koja imaju regulisan boravak. Obavezan je negativan PCR test ne stariji od dve nedelje (poželjno da ne bude kraći od pet dana pre ukrcavanja). Putnici su dužni da popune Declaration/Self-Reporting Form (izjava o zdravstvenjnom stanju) i Sample Collection Time Allocation Form (podaci o mestu i adresi boravka, broj telefona i sl). Po dolasku putnici prolaze kroz medicinsku kontrolu i u obavezi su provedu 14 dana u samoizolaciji. Putne isprave se privremeno oduzimaju (osim diplomatama) i vraćaju se po isteku 14-dnevne samoizolacije. U roku od 72 sata po dolasku se upućuju na testiranje u Lagosu i Abudži u zavisnosti od mesta sletanja. Putnici koji nisu u mogućnosti da samoizolaciju sprovedu u Lagosu ili Abudži mogu taj period provesti na adresi boravka po obavljenom medicinskom pregledu i negativnom testu.

NIKARAGVA

Državljani Srbije mogu da uđu u Nikaragvu. Neophodan je negativan test ukoliko je osoba posetila neku od zemalja koja je značajno pogođena korona virusom. Aerodromi su zatvoreni, izuzev za humanitarne letove.

NOVI ZELAND

Državljani Srbije ne mogu da uđu u zemlju, osim onih lica koja imaju odobren stalni boravak i članova njihove uže porodice. Mogućnost ulaska postoji ako su u pitanju humanitarni ili dovoljno ubedljivi razlozi, uz prethodno pribavljanje dozvole od strane nadležnih organa. Obavezan je karantin od 14 dana. Sva lica se po dolasku u zemlju testiraju na Covid -19. Tranzit je dozvoljen uz posedovanje tranzitne vize (uz obavezu da vreme provedeno u tranzitu bude maksimalno 24 sata). Tranzit je dozvoljen samo preko aerodroma u Oklandu.

Ulazak na Novi Zeland dozvoljen je samo državljanima Novog Zelanda, licima koja imaju odobren stalni boravak i članovima njihovih užih porodica, kao i državljanima Australije koji obično prebivaju na Novom Zelandu.

NORVEŠKA

Državljani R. Srbije mogu ući u Norvešku ako imaju regulisan boravak u zemlji ili norveško državljanstvo. Karantin je obavezan (10 dana).

Od 15. jula u Norvešku mogu ući državljani van EU/EEA zemalja, ako dolaze u posetu supružnicima ili registrovanim partnerima, partnerima sa kojima imaju decu ili žive zajedno više od dve godine, deci ili pastorcima mlađim od 21 godine, roditeljima, kao i supružnicima roditelja (očuh, maćeha), emotivnom partneru sa kojim su u vezi najmanje devet meseci i sa kojim su se bar jednom fizički sreli. Mora se dokumentovati porodični, odnosno emotivni odnos.

Moguć je međunarodni tranzit, uz validnu kartu za dalji put.

OMAN

Državljani Srbije mogu bez ograničenja da uđu ili da budu u tranzitu u Sultanat Oman bez posedovanja korona testova. Mere sanitarne predostrožnosti se obavljaju prilikom sletanja, meri telesna temperatura putnika i eventualno se upućuju u karantin oni putnici sa simptomima bolesti.

Sultanat Oman nema listu zemalja sa zabranom za ulazak stranih državljana.

PALAU

Državljani Srbije mogu bez ograničenja da uđu ili budu u tranzitu. Neophodno je da prilikom ulaska popune formular o zdravstvenom stanju i da budu podvrgnuti zdravstvenom pregledu. Zabranjen je ulazak za one državljane Srbije koji su prethodnih 14 dana boravili ili bili u tranzitu u NR Kini (uključujući Hong Kong i Makao) ili su boravili na putničkim kruzerima koji su pristajali u luke zemalja koje su pogođene bolešću Covid -19.

Navedeno se odnosi na sve strane državljane.

PAKISTAN

Državljanima Srbije je dozvoljen ulazak u Pakistan. Na aerodromu se kontroliše temperatura. Za lica koja pokažu simptome medicinsko osoblje na aerodromu odlučuje da li će zahtevati test na koronu. U slučaju pozitivnog testa, obavezna je mera izolacije u bolničkim ili uličnim uslovima.

PANAMA

Državljani Srbije mogu da uđu u Panamu ako imaju regulisan boravak. Obavezan je karantin od 14 dana.

Ulazak stranih državljana u Panamu je ograničen. Dozvoljen je samo licima sa regulisanim boravkom uz obavezan karantin u trajanju od 14 dana.

PAPUA NOVA GVINEJA

Svim stranim državljanima, uključujući i državljane Srbije, do daljnjeg je zabranjen ulazak u zemlju.

PARAGVAJ

Državljani Srbije ne mogu ući u zemlju osim ako su lica koja imaju regulisani boravak, nosioci diplomatskih i službenih viza izdatih od strane Ministarstva spoljnih poslova Paragvaja i u izuzetnim slučajevima koje odobrava Koordinaciono telo Vlade.

Državljani Paragvaja, kao i strani državljani, koji mogu ući u zemlju podležu odgovarajućim sanitarnim procedurama (obavezan karantin od 14 dana).

PERU

Državljani Srbije ne mogu ući u zemlju osim ako su lica koja imaju regulisani boravak, nosioci diplomatskih i službenih viza izdatih od strane Ministarstva spoljnih poslova Perua i u izuzetnim slučajevima koje odobrava Koordinaciono telo Vlade.

Državljani Perua, kao i strani državljani, koji mogu ući u zemlju podležu odgovarajućim sanitarnim procedurama (obavezan karantin od 14 dana).

POLJSKA

Državljani Srbije ne mogu da uđu i borave na teritoriju Poljske, osim lica koja imaju regulisan boravak. Tranzit preko teritorije Poljske je dozvoljen samo državljanima Srbije koji poseduju regulisan boravak u nekoj od zemalja EU a u cilju povratka u mesto svog prebivališta. Nije potreban test.

Dozvoljen je ulazak državljanima zemalja EU, EFTA i Švajcarske Konfederacije, kao i tranzit državljanima trećih zemalja koji imaju regulisan boravak u ovim zemljama. Takođe, dozvoljen je i ulazak državljanima Crne Gore, Gruzije, Japana, Kanade, Albanije i R. Koreje.

PORTUGALIJA

Državljani Srbije ne mogu da uđu u Portugaliju, osim lica koja imaju regulisan boravak. Kada su u pitanju nužna (neturistička) putovanja, ulazak je dozvoljen i licima po druga dva osnova 1) ukoliko imaju regulisan boravak u nekoj od država članici EU 2) u slučaju profesionalnih razloga, radi studiranja, spajanja porodice, iz zdravstvenih i humanitarnih razloga – sve navedeno na bazi reciprociteta. Za sve putnike koji u Portugaliju dolaze iz SAD i zemalja portugalskog govornog područja obavezan je negativan test, ne stariji od 72 sata.

RUANDA

U Ruandi je zatvoren aerodrom čije je otvaranje najavljeno. Državljani Srbije, kao i svi putnici, uključujući i one koji su u tranzitu, biće u obavezi da poseduju PCR test koji je urađen u licenciranoj laboratoriji u roku od 72 sata od momenta dolaska u Ruandu. Za putnike koji ulaze u Ruandu biće obavezujući još jedan PCR test koji se radi po dolasku, a rezultati testa dobijaće se u roku od 24 sata. Do trenutka dobijanja rezultata testa, putnici će se smeštati u hotele koji su namenjeni za tu svrhu i to o trošku putnika.

RUMUNIJA

Državljanima Srbije nije dozvoljen ulazak, osim licima koja imaju regulisan boravak. Tranzit je moguć, uz prethodnu najavu od strane Ambasade.

Ulazak stranaca i lica bez državljanstva na teritoriju Rumunije zabranjen je. Izuzetak predstavljaju: članovi porodica rumunskih državljana, članovi porodica državljana drugih država članica EU, Evropskog ekonomskog prostora i Švajcarske konfederacije, sa prebivalištem u Rumuniji, lica koja poseduju vizu za dugotrajni boravak ili dokument ekvivalentan boravišnoj dozvoli.

RUSKA FEDERACIJA

Na snazi je zabrana ulaska stranim državljanima u Rusiju. Izuzetak su lica sa stalnim boravkom u Rusiji, članovi diplomatskih misija, zvaničnih delegacija, kao i vozači kamiona u međunarodnom drumskom transportu robe.

SAMOA

Svim stranim državljanima, uključujući i državljane Srbije, do daljnjeg je zabranjen ulazak u zemlju.

SAN MARINO

Državljani Srbije mogu bez ograničenja da uđu i da budu u tranzitu.

SAD

Državljani Srbije mogu da uđu u SAD.

U SAD ne mogu da uđu lica koja su tokom prethodnih 14 dana boravili u NR Kini (osim Hong Konga i Makao), Iranu, 26 zemalja Šengen zone, V. Britaniji i Brazilu. Pod boravkom se smatra i tranzit kroz međunarodnu zonu. Izuzetak su državljani SAD i lica koja imaju stalni boravak u SAD, strane diplomate (vize A, G), članovi porodica građana SAD (supruge, neoženjena/neudata deca mlađa od 21 godine, roditelji, neudata/neoženjena braća i sestre mlađi od 21 godinu, posade aviona i brodova (vize C, D, C1/D). Imajući u vidu da savezne države imaju pravo donošenja sopstvenih propisa, uglavnom su sve države relaksirale zabrane ulaska tj. obaveze karantina ili negativnog testa.

Lica koja putuju u Portoriko moraju da imaju negativan test, ne stariji od 72 sata. Ukoliko se isti ne poseduje, test može biti urađen po dolasku, s tim što lice u tom slučaju ima obavezu karantina do prijema rezultata testa. Ukoliko test bude pozitivan, karantin se produžava ili se lice upućuje u zdravstvenu ustanovu ukoliko ima teže simptome.

Za ulazak na Virgin Islands nije potreban test. Ukoliko se po dolasku utvrde simptomi određuje se karantin od 14 dana ili se lice upućuje u zdravstvenu ustanovu ukoliko ima teže simptome.

SAUDIJSKA ARABIJA

Državljani Srbije ne mogu da uđu u Saudijsku Arabiju.

Stranim državljanima je zabranjen ulazak u Saudijsku Arabiju sa izuzetkom lica sa specijalnim dozvolama za ulazak i specijalnim transportom. Međunarodni putnički saobraćaj je još uvek obustavljen.

SENEGAL

Državljani Srbije ne mogu da uđu u Senegal osim lica koja imaju regulisan boravak. Neophodan je negativni test (PCR test i test krvi) ne stariji od 48 sati. Ulazak je moguć samo letovima senegalske nacionalne kompanije Air Senegal, i to na relaciji Pariz – Dakar.

Isti uslovi važe i za državljane ostalih zemalja.

SEVERNA MAKEDONIJA

Državljani Srbije koji imaju regulisani boravak mogu da uđu u S. Makedoniju, kao i ona lica koja imaju zakazano lečenje. Neophodan je negativni test ne stariji od 72 sata. Prilikom ulaska, putnici popunjavaju izjavu sa ličnim podacima o mestu i trajanju boravka u S. Makedoniji.

Državljani Srbije koji poseduju dvojno državljanstvo, ukoliko imaju adresu prebivališta u S. Makedoniji (saglasno evidencijama kojima raspolaže MUP RSM ili su nosioci makedonske lične karte), nije potrebno da poseduju negativan test.

Tranzit S. Makedoniju može da traje do tri sati i nije potreban negativan test.

SEJŠELI

Državljani Srbije ne mogu da uđu na Sejšele. Takođe, državljani Srbije neće moći da uđu ni posle 1 .avgusta, za kada je najavljeno obnavljanje komercijalnog avionskog saobraćaja, budući da se Srbija ne nalazi na spiskovima niskorizičnih (Belgija, Kina, Kipar, Estonija, Finska, Island, Mađarska, Irska, Japan, Letonija, Litvanija, Malta, Mauricijus, Holandija, Novi Zeland, Norveška i Tajland) i srednje rizičnih zemalja (Francuska, Austrija, Kanada, Kuba, Češka, Danska, Nemačka, Grčka, Italija, Luksemburg, Malezija, Monako, Singapur, Slovačka, Slovenija, Južna Koreja, Španija, Šri Lanka, Švajcarska i UAE).

Strani državljani – posetioci iz nisko rizičnih zemalja moraju posedovati negativan PCR ili antigenski test ne stariji od 72 sata, a oni iz srednje rizičnih zemalja negativan PCR test. Rezultat testa treba da se, pre puta, dostavi na Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti Java Skript da biste je videli i isti pokaže pre ukrcavanja na avion. Osiguranje je obavezno.

SIJERA LEONE

Državljani Srbije ne mogu da uđu u Sijera Leone. Međunarodni letovi su suspendovani osim evakuacionih.

SINGAPUR

Državljani Srbije ne mogu da uđu niti da budu u tranzitu u Singapur osim lica koja imaju stalnu boravišnu ili radnu dozvolu. Moguće su kratkoročne posete rezidentu Singapura a da ga posećuju supružnik ili deca. Za takvu vrstu poseta je potrebno podneti zahtev, te se stoga savetuje da se prethodno kontaktira najbliža ambasada Singapura.

SIRIJA

Državljani Srbije mogu ući u Siriju jedino iz Libana, preko kopnenog GP „Masna“. Za ulazak je neophodan negativan PCR test urađen u državnoj laboratoriji u Bejrutu, ne stariji od 12 sati. Po ulasku u Siriju, neophodna je samoizolacija u trajanju od 5 dana. Državljani Srbije ne mogu da budu u tranzitu kroz Siriju.

SLOVAČKA

Državljani Srbije mogu ući u Slovačku preko granica sa Češkom, Austrijom, Poljskom i Mađarskom, kao i preko aerodroma u Slovačkoj. Preko granice sa Ukrajinom mogu ući državljani Srbije ukoliko imaju boravak u Slovačkoj ili su u rodbinskoj vezi sa osobom koja boravi u Slovačkoj ili je državljanin Slovačke.

Državljani Srbije koji su tokom prethodnih 14 dana posetili zemlju koja nije na listi manje rizičnih zemalja (Australija, Belgija, Kipar, Češka, Kina, Danska, Estonija, Farska ostrva, Finska, Francuska, Grčka, Hrvatska, Holandija, Irska, Japan, Južna Koreja, Lihtenštajn, Litvanija, Letonija, Mađarska, Malta, Monako, Nemačka, Norveška, Novi Zeland, Poljska, Austrija, Slovenija, Španija, Švajcarska, Italija) mogu ući u Slovačku isključivo pod uslovom poštovanja epidemioloških mera (izolacija u kućnim uslovima, do vremena dobijanja negativnog testa, koji se radi najranije petog dana izolacije).

Državljani Srbije mogu da budu u tranzitu kroz Slovačku ukoliko imaju dozvolu za boravak u nekoj od država članica EU. Tranzit može da traje do osam sati. Dozvola za tranzit kroz Slovačku je potrebna državljanima Srbije, koji nemaju dozvolu za boravak u nekoj od država članica EU, a koji putuju u Srbiju u cilju povratka, tj. evakuacije iz inostranstva ili u slučaju putovanja iz humanitarnih razloga.

Strani državljani mogu ući u Slovačku ukoliko ulaze iz država Šengena, uz poštovanje epidemioloških mera. Strani državljani koji u Slovačku ulaze preko granice sa Ukrajinom, moraju imati dozvolu za boravak u Slovačkoj, ili biti u rodbinskom odnosu sa državljaninom Slovačke.

SLOVENIJA

Državljani Srbije ne mogu da uđu u Sloveniju osim lica koja imaju regulisani boravak.

Državljani Srbije sa dozvolom boravka u Sloveniji, ukoliko ne dolaze iz EU, mogu ući u Sloveniju uz obavezni karantin od 14 dana. Državljani Srbije bez dozvole boravka u Sloveniji mogu ući u Sloveniju na 24 sata u posebnim situacijama (poslovna saradnja, zdravstveni pregled, sahrana…), uz pozivno pismo i negativni PCR test, ne stariji od 36 sati, urađen u jednoj od zemalja EU.

Državljani Srbije mogu bez ograničenja da uđu ili budu u tranzitu kroz Sloveniju, bez posedovanja negativnog testa, u sledećim slučajevima: lica u privrednom prometu koja poseduju A1 potvrdu, lica koja se bave međunarodnim prevozom robe i usluga (posedovanje potvrde), lica koja poseduju diplomatske putne isprave i lica koja vrši usluge za koje je potvrdu izdalo nadležno ministarstvo

Za tranzit kroz Sloveniju neophodno je posedovanje dokaza o ulasku u državu u koju se lice uputilo (boravišna dozvola, overeno pozivno pismo, rezervacija hotela…) i nije potrebno posedovanje negativnog PCR testa. Tranzit može trajati maksimalno 12 sati.

SOLOMONOVA OSTRVA

Svim stranim državljanima, uključujući i državljane Srbije (osim uz pisanu dozvolu premijera lično) do daljnjeg je zabranjen ulazak u zemlju.

TAJLAND

Državljani Srbije ne mogu da uđu niti da budu u tranzitu na Tajlandu osim lica koja imaju važeću boravišnu ili radnu dozvolu, ili su supružnici ili roditelji tajlandskih državljana. Negativan test je neophodan, ne stariji od 72 sata. Takođe, potreban je i Certificate of Entry i drugi dokumenti, tako da je neophodno pre putovanja kontaktirati najbližu ambasadu Tajlanda.

TANZANIJA

Državljani Srbije mogu ulaziti u Tanzaniju. Svi putnici se detaljno proveravaju po dolasku, a, u slučaju potrebe, može se tražiti da se uradi brzi test.

Strani državljani pod istim uslovima ulaze u Tanzaniju.

TOGO

Državljani Srbije mogu da uđu u Togo. Međunarodni letovi su suspendovani. Obavezno je testiranje na koronu. Lica sa pozitivnim testom se upućuju u karantin po izboru imigracionih i sanitarnih organa u trajanju od 14 dana. Boravak u karantinu se naplaćuje oko 760 EUR.

TONGA

Svim stranim državljanima, uključujući i državljane Srbije, do daljnjeg je zabranjen ulazak u zemlju.

TUVALU

Svim stranim državljanima, uključujući i državljane Srbije, do daljnjeg je zabranjen ulazak u zemlju.

TUNIS

Državljani Srbije ne mogu da uđu u Tunis osim lica sa dozvolom boravka. Obavezna je izolacija u trajanju od 10 dana.

TURSKA

Državljani Srbije mogu ući u Tursku bez negativnog PCR testa. Pri ulasku u zemlju postoji obavezni lekarski pregled i merenje temperature. Popunjava se formular sa ličnim podacima, kontaktom i adresom boravka. Ukoliko se na lekarskom pregledu pokažu simptomi, Direkcija za zdravstvo prevozi lice u najbližu zdravstvenu ustanovu u kojoj će se raditi test.

Svi strani državljani mogu ući u Tursku pod istim uslovima. Za članove diplomatskih misija obavezno je najavljivanje dolaska u zemlju putem verbalne note, tri radna dana pre dolaska, u kojoj će se navesti datum, granični prelaz i način putovanja (ukoliko je let, podaci leta, ukoliko je kopnenim putem, podaci vozila).

UGANDA

U Ugandu mogu da uđu samo državljani Srbije koji imaju regulisan boravak, ali uz prethodnu dozvolu nadležnih institucija i ukoliko postoji organizovan dolazak u zemlju.

Aerodrom u Ugandi je zatvoren i nema najave kada će se otvoriti.

UJEDINjENI ARAPSKI EMIRATI

Ulazak u UAE različito se tretira.

Dubai je otvorio granice. Na aerodromu se vrši testiranje.

Abu Dabi je potpuno zatvoren, sa strogim merama i visokim kaznama za prekršioce. Od 23. juna, data je mogućnost za povratak stranih državljana koji imaju regulisani boravak u UAE. Čak i tada je potrebno pribaviti saglasnost (elektronskim putem), nakon čega se utvrđuje obaveza testiranja u zavisnosti od zemlje iz koje dolaze. Test ne sme biti stariji od 4 dana.

UKRAJINA

Srbija se trenutno nalazi u tzv. zelenoj zoni, tj. na spisku zemalja koje imaju istu ili bolju epidemiološku situaciju od Ukrajine. Srpski državljani, kao i državljani zemalja koje su u tzv. zelenoj zoni, mogu ući u Ukrajinu bez ograničenja, ukoliko imaju zdravstveno osiguranje na troškove lečenja od virusa Covid-19, s tim da osiguravajuća kuća mora biti registrovana u Ukrajini, imati predstavništvo u njoj ili partnerski odnos sa ukrajinskom osiguravajućom kompanijom.

Svi strani državljani koji dolaze u Ukrajinu iz zemalja u tzv. crvenoj zoni, odnosno iz zemalja sa visokom aktivnošću virusa Covid-19, obavezni su da provedu 14 dana u samoizolaciji za koju se prijavljuju preko mobilne aplikacije „Diй vdoma“. Takođe, na aerodromima u Kijevu i Lavovu postavljene su laboratorije u kojima će se vršiti testiranja. Ako je rezultat negativan, osobi će biti dozvoljeno da uđe u Ukrajinu bez ograničenja. Na rezultate testa, prema medijskim navodima, se čeka 3-6 časova

URUGVAJ

Državljani Srbije ne mogu ući u zemlju osim ako su lica koja imaju regulisani boravak, nosioci diplomatskih i službenih viza izdatih od strane Ministarstva spoljnih poslova Urugvaja i u izuzetnim slučajevima koje odobrava Koordinaciono telo Vlade.

Državljani Urugvaja, kao i strani državljani, koji mogu ući u zemlju podležu odgovarajućim sanitarnim procedurama (obavezan karantin od 14 dana).

FILIPINI

Državljani Srbije ne mogu da uđu niti da budu u tranzitu na Filipinama osim supružnika i dece filipinskih državljana i nosioca boravišne dozvole. Prilikom dolaska podleže se medicinskoj evaluaciji i vrsti karantina koji bude određen. Pre putovanja, potrebno je kontaktirati najbližu ambasadu Filipina.

FINSKA

Državljani Srbije ne mogu da uđu u Finsku, osim lica koja imaju regulisan boravak i onih koja su članovi porodica finskih državljana. Tranzit je dozvoljen na aerodromima.

Dozvoljen je ulazak u Finsku licima sa regulisanim stalnim boravkom i članovima porodica finskih državljana (bez obzira na državljanstvo), kao i licima koja dolaze iz određenog broja evropskih i trećih država (samo esencijalna i putovanja vezana za posao u slučaju trećih zemalja) u kojima je u prethodnih 14 dana registrovano manje od 8 novih slučajeva infekcije virusom Covid-19 na 100.000 stanovnika.

FIDŽI

Svim stranim državljanima, uključujući i državljane Srbije, do daljnjeg je zabranjen ulazak u zemlju.

FRANCUSKA

Državljani Srbije mogu bez ograničenja da uđu ili budu u tranzitu kroz Francusku. Pri ulasku se ne određuje mera karantina, niti je obavezan negativan test. Od putnika se može tražiti da pri ulasku potpišu izjavu da nemaju simptome bolesti Covid-19.

Ne dozvoljava se ulazak stranim državljanima koji su u prethodnih 14 dana boravili u nekoj od zemalja pogođenih zaraznom bolešću Covid-19. Ovo se ne odnosi na lica koja imaju regulisan boravak u Francuskoj, hitne slučajeve i putovanja humanitarnog karaktera. Mera obaveznog karantina se određuje osobama koje pokazuju simptome bolesti. Mera dobrovoljnog karantina u trajanju od 14 dana se propisuje za putnike koje dolaze iz zemalja pogođenih zaraznom bolešću Covid-19, kao i za državljane V. Britanije (po principu reciprociteta).

HAITI

Državljani Srbije mogu da uđu u Republiku Haiti. Neophodan je negativan test, ne stariji od 72 časa. Kopnena granica sa Dominikanskom Republikom je zatvorena.

HOLANDIJA

Državljani Srbije ne mogu da ulaze u Holandiju ukoliko nemaju regulisan boravak ili ukoliko ne potpadaju pod neki od izuzetaka od zabrane ulaska u Holandiju. Licima koja potpadaju pod izuzetak od zabrane i koja dolaze iz Srbije nije potreban negativan test ali im se savetuje da budu u kućnom karantinu u trajanju od 14 dana.

Tranzit srpskih državljana je dozvoljen.

Dozvoljava se ulazak licima koja imaju neodložnu i hitnu potrebu da posete svoje porodice (neizlečiva bolest ili u slučaju sahrane), osobe kojima je potrebna međunarodna zaštita, osobe koje se primaju iz humanitarnih razloga, studenti i visoko obrazovani migranti.

HONDURAS

Državljani Srbije ne mogu da uđu u Honduras osim lica koja imaju regulisan boravak.

Navedeno važi za sve strane državljane. Aerodromi su zatvoreni izuzev za humanitarne letove.

HRVATSKA

Državljani Srbije mogu da uđu u Hrvatsku ukoliko imaju regulisan boravak uz obavezan zdravstveni nadzor, 14-dnevnu samoizolaciju/karantin. Ova mera se može skratiti na sedam dana ako lice o svom trošku uradi test po ulasku u Hrvatsku i isti bude negativan.

Lica koja putuju zbog turističkih ili drugih privrednih interesa, školovanja, neodložnih razloga (npr. vlasnici nekretnina u Hrvatskoj) ili drugih ličnih neodložnih razloga, mogu ući u Hrvatsku bez obaveze samoizolacije uz posedovanje negativnog testa, ne starijeg od 48 sati.

Za lica u tranzitu nije potreban test ali je neophodan dokaz da je odobren ulazak u sledeću zemlju. Tranzit ne sme biti duži od 12 sati.

Državljani zemalja EU i Šengena mogu ulaziti u Hrvatsku.

CENTRALNOAFRIČKA REPUBLIKA

Državljani Srbije mogu uz važeću vizu bez ograničenja da uđu ili da budu u tranzitu kroz Centralnoafričku Republiku. Nije potrebno testiranje. U slučaju simptoma bolesti treba se obratiti najbližoj medicinskoj ustanovi.

Dozvoljava se ulazak svim stranim državljanima koji imaju važeću vizu ili stalni boravak da uđu u DR Kongo.

CRNA GORA

Državljanima Srbije nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, osim u slučaju da poseduju dozvolu za stalni ili privremeni boravak, ali uz obaveznu meru karantina u trajanju od 14 dana i PCR test ne stariji od 72 sata. Dozvoljen je tranzit, bez najave i bez zadržavanja.

Ulazak u Crnu Goru omogućen je stranom državljaninu uz sledeće uslove:

Bez dodatnih ograničenja ako ispunjava sva tri sledeća uslova: 1: rezident je neke od država sa „zelene liste“ (75 država) ili je boravio najmanje 15 dana pred ulazak u Crnu Goru u državi sa „zelene liste“ 2: nije u periodu od 15 dana pre ulaska u Crnu Goru do dana ulaska boravio u nekoj od država izvan „zelene liste“ i 3: nije putovao u neku ili kroz neku od država izvan „zelene liste“ osim u tranzitu (tranzit je proputovanje bez zadržavanja, što se dokazuje uvidom u putni dokument).

Uz negativan rezultat test ne stariji od 72 sata ako ispunjava sva tri sledeća uslova: 1: rezident je neke od država sa „zelene liste“ ili „žute liste“ ili je boravio najmanje 15 dana pred ulazak u Crnu Goru u državi sa „zelene liste“ ili „žute liste“ 2: nije u periodu od 15 dana pre ulaska u Crnu Goru do dana ulaska boravio u nekoj od država izvan „zelene liste“ ili „žute liste“ i 3: nije putovao u neku ili kroz neku od država izvan „zelene liste“ i „žute liste“ osim u tranzitu (tranzit je proputovanje bez zadržavanja, što se dokazuje uvidom u putni dokument).

Žuta lista: Albanija, Bosna i Hercegovina, Kanada, Izrael i Singapur.

Nije moguć ulazak u Crnu Goru rezidenata država izvan prethodne dve liste osim ako imaju dokaz (pečat u pasošu) da su proveli proteklih najmanje 15 dana do dana ulaska u Crnu Goru u nekoj od država sa „zelene liste“ i da u tom periodu nisu posećivali države izvan ove liste.

ČEŠKA REPUBLIKA

Počev od 13. jula Srbija je ponovo kategorizovana kao treća zemlja u crvenoj zoni. Stoga, samo državljani Srbije koji imaju regulisan boravak u Češkoj mogu ući uz obavezu testiranja u roku od 72 sata od ulaska. Zabranjeno je kretanje do dobijanja rezultata.

Tranzit je dozvoljen samo radi putovanja u zemlju porekla ili u zemlju EU sa dozvoljenim boravkom. Mora se vršiti najava tranzita upućivanjem diplomatske note MUP ČR, i to: od strane Ambasade RS u Pragu kada putuju ka R. Srbiji, odnosno ambasade zemlje koja je izdala dozvolu boravka kada putuju u zemlju prebivališta. Lica iz navedene kategorije moraju da napuste Češku u roku od 24 sata i dužna su da sve vreme nose maske.

Češka je uvela zabranu ulaska svim državljanima trećih zemalja u crvenoj zoni koji nemaju regulisan boravak u Češkoj. Izuzetak predstavljaju određene kategorije lica koje dolaze zbog unapred zakazane medicinske intervencije, odazivanja na poziv suda ili drugog državnog organa. Po dolasku u Češku dužni su da se testiraju u roku od 72 sata.

ČILE

Državljani Srbije ne mogu ući u zemlju osim ako su lica koja imaju regulisani boravak, nosioci diplomatskih i službenih viza izdatih od strane Ministarstva spoljnih poslova Čilea i u izuzetnim slučajevima koje odobrava Koordinaciono telo Vlade.

Državljani Čilea, kao i strani državljani, koji mogu ući u zemlju podležu odgovarajućim sanitarnim procedurama (obavezan karantin od 14 dana).

DŽIBUTI

Državljani Srbije će moći, kada se 17. jula 2020. otvore granice, da ulaze u Džibuti pod uslovom da se testiraju po sletanju (25 dolara) i sačekaju (sat do sat i po) rezultate. Ako je test pozitivan, obavezna je izolacija o trošku putnika.

Strani državljani pod istim uslovima mogu da ulaze u Džibuti.

ŠVAJCARSKA

Državljani Srbije ne mogu da uđu u Švajcarsku Konfederaciju, osim lica koja imaju regulisan boravak.

Državljani Srbije, koji imaju regulisan boravak, a vraćaju se iz Srbije ili neke druge države ili regiona koji se nalaze na listi zemalja i regiona sa povećanim rizikom od prenosa infekcije, moraju da se prijave nadležnom kantonalnom organu radi određivanja i praćenja 10-dnevnog karantina (kućna samoizolacija). Na listi se trenutno nalazi 29 država/regiona.

Tranzit državljana Srbije kroz Švajcarsku je dozvoljen samo ukoliko poseduju dokaz o nameri i mogućnosti ulaska u drugu zemlju (npr. Francusku).

Državljani država koje se ne nalaze u Šengenu, ne mogu da uđu u Švajcarsku Konfederaciju, ukoliko nemaju regulisan boravak u Švajcarskoj ili nekoj od drugih zemalja članica Šengena. Strani državljani država koje se nalaze u Šengenu, mogu da uđu u Švajcarsku, ali podležu obavezi 10-dnevnog karantina ako su u prethodnih 14 dana boravili u državi ili regionu sa povećanim rizikom od prenosa infekcije.

ŠVEDSKA

Državljani Srbije ne mogu da uđu u Švedsku počev od 19. jula. Izuzetak su lica koja imaju regulisan boravak. Pogranični organi su ovlašćeni za izricanje mera karantina ukoliko procene da je potrebno.

Stranim državljanima nije dozvoljen ulazak u Švedsku do 31. avgusta 2020. godine. Zabrana ulaska u Švedsku ne odnosi se na državljane članica EU, državljane UK, Norveške, Islanda, Lihtenštajna, Andore, Monaka, San Marina i Vatikana, kao i državljane 12 zemalja sa liste EU.

ŠPANIJA

Državljani Srbije mogu bez ograničenja da uđu ili da budu u tranzitu. Privremeno ostaje zatvorena kopnena granica kroz autonomne gradove Seuta i Melilja. Pre ulaska u zemlju potrebno je popuniti formular koji se može naći i na sajtu Vlade www.spth.gob.es, nema obaveze karantina, nije potreban PCR test. Prilikom ulaska u zemlju putnicima se meri temperatura i vrši se vizuelni pregled.

Španska Vlada usvojila je preporuku Evropske komisije i odobrila ulazak u zemlju državljanima trećih zemalja sa liste od 15 zemalja. Sa liste su izuzeti državljani Maroka, Alžira i Kine zbog principa reciprociteta.

Od navedenog su izuzeta lica sa stalnim boravkom i hitne situacije.