Početna Vesti Od ovog vikenda članovi porodica iz Srbije mogu kod supružnika ili roditelja...

Od ovog vikenda članovi porodica iz Srbije mogu kod supružnika ili roditelja u Nemačku

Predstavnici srpske organizacije Centralni savet Srba u Nemačkoj (Zentralrat der Serben in Deutschland)  (ZSD) koji se od svog osnivanja 2006. na centralnom nivou bore za što bolji položaj Srba u ovoj nemačkoj državi saopštavaju da ova organizacija posredovala kod nemačkih organa da članovi srpskih porodica koji ne žive zajedno  mogu ponovo iz Srbije da posećuje svoje. Tako da od ovog vikenda stotine članova porodica u Srbiji koje je čekalo da se pridruži ili poseti svoga člana (supružnika ili roditelja) može ponovo u Nemačku.

Početkom marta ove godine u Nemačkoj je na snagu stupio Zakon o useljavanju. Izbijanjem pandemije mnogi državljani Srbije su bili prekinuti u nameri da dođu u Nemačku ili za sobom dovedu svoju porodicu. Prema informacijama koje pristižu ZSD-u veliki broj članova porodica čeka da krene na put, koji je proteklih meseci bio onemogućen. Kroz intervenciju  ZSD-a nemačka ambasada u Beogradu omogućila je za više stotina putnika da mogu da polete avionom za Nemačku.  

„U Nemačku u trenutku legalno mogu da putuju Srbi s nemačkim državljanstvom i srpski državljani koji imaju regulisan boravak. Spajanje porodice ili posete članova porodice su bile više meseci onemogućene. Inicijativom ZSD-a uspeli smo da u saradnji s nemačkim Ministarstvom unutrašnjih poslova nađemo rešenje i za tu grupu ljudi. Odluka je stupila 1.08.2020 na snagu a nemačka Pogranična policija je o tome već obaveštena“, kaže Kvintero Marone. Članovi uže porodice mogu  uz određene potvrde da putuju u Nemačku, navode u ZSD-u. To se odnosi na srodstvo prve linije, dakle na supružnike i maloletnu decu. Dokaz o braku ili srodstvu se prinosi internacionalnim izvodom iz knjige venčanih ili rođenih. U ZSD-u naglašavaju da dokumenat mora biti overen s takozvanom „apostilom“, koja potvrđuje verodostojnost dokumenta. Overu dokumenta vrše sudovi opštine u kojoj je dokumenat izdat.

Tina Kvintero Marone
Foto: arhiva T.K.Marone

Ilegalci u Nemačkoj strahuju od deportacije

ZSD posebno apeluje na državljane Srbije koji se nalaze u Nemačkoj a koji  još nemaju boravišno pravo u Nemačkoj ili ilegalno žive u Nemačkoj da se ne ustručavaju, da pri pojavi simptoma zaraze, odmah zatraže pomoć kod nadležnih zdravstvenih ustanova.

„Imamo saznanja da se ljudi koji su „na crno“ u Nemačkoj boje da se obrate za pomoć, jer imaju strah da ce morati da plate medicinsku uslugu ili biti deportovani za Srbiju. Oni se kriju i tako možda dalje šire zarazu. Njihov strah je neosnovan. ZSD je od nemačkog Ministarstva unutrašnjih poslova kao i Ministarstva zdravlja  dobio potvrdu da će osobe koje nemaju regulisan boravak biti isto tako zbrinuti kao ostali građani“, objašnjava Kvintero Marone.

Podsetimo da je  prilikom izbijanja pandemije u martu ove godine više desetine hiljada srpskih državljana napustilo Nemačku. Prema proceni ZSD-a tu se radilo u velikom broju o srpskim državljanima koji nisu imali regulisan boravak, koji su pri izbijanju pandemije dobili otkaz na poslu i koji zbog njihovog ilegalnog statusa nisu bili zdravstveno ili socijalno osigurani.