Početna Događanja Srpske humanitarne organizacije iz rasejanja ponovo pomogle Narodne kuhinje na KiM

Srpske humanitarne organizacije iz rasejanja ponovo pomogle Narodne kuhinje na KiM

Nabavnka stočne hrane za Narodne kuhinje Majka devet Jugovića
Foto: arhiva Narodne kuhinje

„Sve se može, kad’ se Srbi slože“, naglasili su predstavnici humanitarne organizacije Svi za Kosmet, koji su zajedno sa svojim kolegama iz drugih humanitarnih organizacija Srbi za Srbe, fondacije Delije, Radosti moja iz Štutgarta i Srpske bratske pomoći iz Toronta obezbedili nabavku stočne hrane za potrebe farmi Narodnih kuhinja Majke devet Jugovića, koja na Kosovu i Metohiji vode predstavnici Eparhije raško-prizrenske.

Potrebe narodnih kuhinja na Kosovu i Metohiji su velike jer se dnevno spremaju obroci za preko 2000 korisnika.U menzama se priprema hrana za osobe, koje su bez sredstava da zadovolje osnovne dnevne potrebe u ishrani. Spremljena hrana se jede u menzama, ili se nosi kućama, pa i u najzabačenija sela, svima kojima je pomoć potrebna. Među najugroženijima su siromašni, stari koji žive sami kao i roditelji sa puno dece.

„Kraj leta je tradicionalno vreme kada se pripremaju zalihe stočne hrane za hladne dane koji dolaze. Kako ne bismo strahovali da bi nam to moglo izostati, i kako bismo izbegli alarmantnu situaciju, na naš apel po pitanju ove vrste pomoći, odazvali su se naši pre svega prijatelji, veliki humanitarci i darodavci“, istakli su predstavnici Narodne kuhinje Majka devet Jugovića.  Za predstojeću zimsku sezonu kupljena je stočna hrana u vrednosti od 500.000 dinara. „Svi projekti pokrenuti u cilju samoodrživosti Narodnih kuhinja su od izuzetne važnosti. I zato niti jedan ne sme biti zanemaren. Oni pružaju prinose i prihode koje koristimo ciklično u radu i tako ostvarujemo kontinuiran, besprekidan rad. U mnogim bezizlaznim situacijama, divni ljudi pomenutih organizacija i udruženja pomogli su bez pitanja. Apsolutno shvatajući naš rad, a prvenstveno životnu situaciju preostalog srpskog življa na prostorima Kosova i Metohije, pružaju svoju ruku pomoći i podrške i uz zajedničko delanje uzdignemo se iznad svake teške situacije“, naglašeno je u Narodnim kuhinjama uz veliku zahvalnost dragim donatorima i ogromnom željom „da nižu uspehe i podvige koji rezultiraju radošću i blagostanjem“.

Predstavnici pomenutih humanitarnih organizacija sa druge strane su se toplo zahvalili svima donatorima na učešću, kojima je Kosmet u srcu i koji su uvek tu da pomognu svoj narod u ovim teškim vremenima.