Početna Događanja U Vupertalu u Nemačkoj proslavljena parohijska slava

U Vupertalu u Nemačkoj proslavljena parohijska slava

U Vupertalu proslavljena parohijska slava
Foto: arhiva CO Vupertal

Srpska pravoslavna parohija u Vupertalu proslavila je minulog vikenda svoju slavu – posvećenu Maloj Gospojini, čiji je hram posvećen tom prazniku. Arhijerejsku liturgiju služio je vladika Grigorije uz sasluženje protosinđela Jovana Stanojevića, koji živi i bavi se naučnim radom u Vupertalu, te sveštenika Mladena Janjića iz Kelna, Aleksandra Sekulića iz Diseldorfa, penzionisanog paroha vupertalskog Jovana Marića i nadležnog paroha Zorana Ilića, navodi se u saopštenju vupertalske parohije.

Vladika Grigorije je u svojoj besedi  približio je tajnu Bogorodičine ličnosti. On se pozvao na Svetog Atanasija Velikog „koji kaže da je Bog postao čovek da bismo mi postali bogovi i da je on okusio smrt da bismo mi smrtni postali besmrtni, a da je ovo sve postalo za nas ostvarivo samo zahvaljujući srcu Presvete Bogorodice čije srce je bilo toliko prostrano da primi onoga koga po riječima crkvenog pjesnika ,,ni nebesa ne mogu primiti““.

Deo prisutnih u porti hrama
Foto: arhiva CO Vupertal

Lep dan okupio je veliki broj vernika i na opštu radost svih bogosluženje je moglo da se održi u parohijskom dvorištu, uz poštovanje propisanih mera usled pandemije virusa korona.  Domaćin ovogodišnje slave bio je Nemanja Zivlak sa članovima svoje porodice, koji je pripremio slavska znamenja i obeležja. Praznično slavlje je nastavljeno nakon liturgije u porti hrama kao i u crkvenim salama „kojima je udahnut sasvim nov duh renoviranjem koje je završeno neposredno pred praznik“, istaknuto je u saopštenju parohije u Vupertalu.

Nadležni paroh otac Zoran se na kraju liturgije zahvalio svima koji su prethodnih meseci nesebičnim dobrovoljnim radom, finansijama i svim drugim načinima pomogli renoviranje parohijskih objekata. On je rekao da je „konačni cilj da se renovirani prostor ispuni smislenim sadržajima. Jedan od prvih sadržaja biće radionice za usavršavanje nemačkog jezika za novopristigle parohijane iz naših matičnih zemalja i igraonice za decu koje će deci omogućiti intenzivnije korišćenje srpskog jezika. Novi prostor svakako će obezbediti komfornije uslove za probe našeg hora, a u planu su i mnogi drugi projekti kulturno-obrazovnog i edukativnog sadržaja o kojima ćemo pisati po njihovom otpočinjanju“, naglasio je otac Zoran Ilić.

Deo prisutnih na liturgiji
Foto: arhiva CO Vupertal