Početna Događanja Srbi iz Ljubljane će tražiti zajedničke prostorije za više svojih organizacija

Srbi iz Ljubljane će tražiti zajedničke prostorije za više svojih organizacija

„Dogovor kuću gradi“ pa možda i veliki i složni Sprski kulturni centar u Ljubljani
Foto: arhiva SKC Ljubljana

Uprkos brojnim razlikama u prošlosti, predstavnici četiri srpske organizacije, kojima su gradske vlasti Ljubljane na korišćenje ustupile prostore, sastali su se postigli dogovor o neophodnosti udruživanja srpskih organizacija pod jedan krov u Ljubljani – moderan srpski kulturni centar, istaknuto je na Fejsbuk stranici Srpskog kulturnog centra Ljubljana.

„Predsednik Saveza srpskih društava Slovenije (Zlatomir Bodiroža), predsednik Saveza srpske dijaspore i biblioteke Vuk Karadžić (Igor Mitić), predsednik KUD Mladost (Drago Vojvodić) i predstavnik KD i srpske biblioteke Mihajlo Pupin (Marko Sladojević po ovlašćenju predsednice Divne Obrenović) zajedno će se sastati sa gradonačelnikom Ljubljane Zoranom Jankovićem sa molbom da se srpskoj zajednici umesto postojećih pojedinačnih, neadekvatnih prostora na korišćenje ustupi jedan reprezentativni objekat, koji će biti otvoren za sve srpske organizacije i koji će nam svima služiti na čast. Jedan moderan srpski kulturni centar, u koji bi smestili sve naše knjige na srpskom jeziku (preko 20.000 knjiga) i koji bi imao prostor za čitaonicu, izložbe, predavanja, koncerte, folklorne aktivnosti itd“, istaknuto je u obaveštenju.

„Srbi u Ljubljani pokazali su da mogu da se udruže zbog viših interesa zajednice. Na potezu su gradske vlasti da ispune svoj deo obećanja i da srpska zajednica u slovenačkoj prestonici konačno dobije prostorije, u kojima će bogata srpska kultura biti adekvatno predstavljena. Neka nam je sa srećom!“, istakli su u SKC Ljubljana.