Početna Vesti Vladika Andrej se oglasio povodom novih mera u suzbijanju virusa korona i...

Vladika Andrej se oglasio povodom novih mera u suzbijanju virusa korona i zamolio svoj verni narod i sveštenstvo da poštuju odredbe zemalja u kojima žive

Povodom novonastale situacije širom Evrope  i uvođenja drugog talasa pooštrenih mera u cilju suzbijanja daljeg širena korona virusa, episkop austrijsko-švajcarski Andrej izdao je novo saopštenje. On poziva verni narod i sveštenstvo da slede uputstva zemalja u kojima žive  i da postupaju u skladu sa dobijenim lokalnim propisima. Bogosluženja u hramovima u Austriji će se do odvijati iza zatvorenih vrata, na osnovu državnih zabrana okupljanja u zatvorenom prostoru, ali će biti prenošena putem Jutjuba i Fejsbuka.

Vladika Andrej
Foto: arhiva CO Malta

Prenosimo celo saopštenje:

„Kao crkva i posebno kao eparhija, poštujemo organe nadležne za donošenje ovih odluka, kao i mišljenje stručnih delatnika. U Austriji smo prihvatili uputstva koja je izdala Vlada republike i Ministarstvo zdravlja, u cilju sprovođenja mera prevencije za dalje širenje virusa. Predviđene mere se imaju primeniti i u crkvenom i bogoslužbenom životu. Pored ovih uputstava za Austriju, pozivamo Uprave svih parohija Eparhije austrijsko-švajcarske (Švajcarska, Italija i Malta) da se pridržavaju naredbi vlasti i da postupe u skladu sa dobijenim lokalnim propisima.

Arhijerejski namesnici su dužni da upoznaju Uprave i starešine hramova sa sledećom odlukom koje se svi moraju pridržavati:

Bogosluženja u hramovima da se obavljaju iza zatvorenih vrata, na osnovu državnih zabrana okupljanja u zatvorenom prostoru, s tim što će ista biti prenošena putem Jutjub kanala i Fejsbuka. Crkveni život treba u okviru ovih uputstava (koliko je moguće normalno) i nadalje  da se odvija jer hramovi će da ostanu otvoreni za narod preko dana, kao i do sada.

Savetujemo vernima da zajedničke molitve i okupljanja nadoknade ličnom molitvom, što ne predstavlja nekakvo novotarstvo, nego je apsolutno saglasno i sa predanjem crkve, kao i manastirske prakse.

Do kraja meseca otkazujemo i sve manifestacije, veronauku, predavanja, izložbe, kao i sve što ima veze sa bilo kojim vidom okupljanja. Ako bude daljih promena objavićemo vanredno Saopštenje Eparhije.

Sa blagoslovom Božjim,

Andrej, episkop Eparhije austrijsko-švajcarske