Početna In Memoriam Preminuo patrijarh srpski Irinej

Preminuo patrijarh srpski Irinej

Patrijarh srpski Irinej preminuo u 90.-oj godini
Foto: SPC

Njegova svetost patrijarh srpski g. Irinej preminuo je jutros u Beogradu. Njegova Svetost Arhiepiskop pećki, Mitropolit beogradsko-karlovački i Patrijarh srpski Irinej Gavrilović preminuo u je Vojnoj kovid bolnici Karaburma, nakon pogoršanja opšteg zdravstvenog stanja.

Patrijarh Irinej (90) hospitalizovan je 4. novembra u večernjim satima, nakon što je test u okviru redovne kontrole pokazao da je pozitivan na korona virus.

Pre izbora za patrijarha Srpske pravoslavne crkve, patrijarh Irinej, čije je svetovno ime Miroslav Gavrilović, proveo je pune 34 godine na čelu niške eparhije. 

Rođen je na Veliku Gospojinu 1930. godine u selu Vidovo kod Čačka. U rodnom selu završio je osnovnu školu, a potom gimnaziju u Čačku. Iako u njegovoj porodici niko nije bio sveštenik, blizina Ovčarsko-kablarske klisure, za koju važi da je srpska Sveta gora zbog mnoštva manastira, opredelila ga je da se posveti crkvenim studijama.

Po završetku gimnazije upisao je i završio Bogosloviju u Prizrenu, a potom i Bogoslovski fakultet u Beogradu. Po završenom fakultetu odlazi u vojsku a po povratku postavljen za suplenta (profesora) Prizrenske bogoslovije.

Kao dugogodišnji profesor, a potom i rektor Prizrenske bogoslovije, vladika Irinej je živeo i na Kosovu i Metohiji, pa kao i njegov prethodnik Pavle, bio je odlični poznavalac situacije u južnoj srpskoj pokrajini.

Pre stupanja na dužnost profesora, oktobra 1959. godine zamonašio se dobivši od tadašnjeg patrijarha Germana ime Irinej. U crkvi Ružica u Beogradu rukopoložen je u čin jeromonaha 27. oktobra 1959. godine.

Dok je službovao u Prizrenskoj bogosloviji, postdiplomske studije je završio u Atinu. Upravnik Monaške škole u manastiru Ostrog postao je 1969. godine. Odatle ponovo odlazi u Prizren i postaje rektor Prizrenske bogoslovije. Rukopoložen je za vikarnog episkopa sa titulom episkopa moravičkog 1974. godine. Godinu dana kasnije, 1975. godine postaje episkop niški.  Na arhijerejskom saboru Srpske pravoslavne crkve 22. januara 2010. godine izabran je za Arhiepiskopa pećkog, Mitropolita beogradsko-karlovačkog i Patrijarha srpskog.

Bio je blizak sa patrijarhom Pavlom. Kao episkop obavljao mnoge odgovorne zadatke u SPC poput prevazilaženja crkvenog raskola u SAD, zbog čega je 22 puta odlazio u Ameriku.