Početna In Memoriam Članovi Morave iz Štutgarta opraštaju se od patrijarha Irineja

Članovi Morave iz Štutgarta opraštaju se od patrijarha Irineja

Mladi Moravci okretali slavski kolač sa patrijarhom Irinejom u Štutgartu 2013.
Foto: P. Tučev

Uprava i članovi Srpskog kulturnog i humanitarnog društva Morava iz Štutgart opraštaju se od patrijarha Irineja rečima srpskog velikog akademika Matije Bećkovića.

– U neredovnim, tragičnim vremenima u kojima živi današnji svet, našao se i srpski narod, njegova crkva, vernici i arhijereji. Posle episkopa valjevskog Milutina, za kratko vreme su se skršila dva noseća stuba Srpske pravoslavne crkve – mitropolit crnogorski Amfilohije i patrijarh srpski Irinej. Uz nevolje koje prate čitavo pravoslavlje, srpska crkva se zaljuljala i našla na velikom iskušenju. Ali, kako nas uče i ohrabruju protekli vekovi – onaj treći, nevidljivi, nesalomivi stub držač će i ovog puta obezbediti njenu budućnost i večnost.

Njegova svetost arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko karlovački i patrijarh srpski gospodin Irinej zadužio je srpski narod i otišao je u večnost. „Tužni smo zbog njegovog odlaska, ali je blagoslov što nam je u amanet ostavio dosta toga a njaupečatljivije je da se posle 100 godina došlo do konačnog završetka izgradnje Hrama Sveti Sava u Beogradu i njegove upečatljive reči za očuvanje srpske južne pokrajine Kosova i Metohije koje za sve nas nema nikakvu drugu cenu“, istakli su Moravci i dodali:

Predsednica Morave Diana Gregović (desno) u ime udruženja bila domaćin slave
Foto: arhiva D. Gregović

„Nama članovima SHKD Morava iz Štutgarta bila je izuzetna  čast da smo 2014. godine na slavi i proslavi dana Republike Srpske bili domaćini te lepe manifestacije, kada je u ime svih nas, uz prisustvo visoke delegacije iz Republike Srpske slavski kolac sa patrijarhom Irinejom okretala naša članica Diana Gregović. Taj dan nam je svima ostao u dubokom sećanju i čini nas posebno ponosnim. Vasa svetosti počivajte u miru i hvala vam na svemu što ste učinili za sav srpski narod pa ma gde on živeo“, naglasili su Moravci u saopštenju koje su uputili redakciji portala Rasejanje.info.

Deo igrača i članova Morae uz patrijarha
Foto: arhiva D. Gregović