Početna Kultura O „Tajnama Beograda“ u četvrtak govori Zoran Nikolić

O „Tajnama Beograda“ u četvrtak govori Zoran Nikolić

O „Tajnama Beograda“ govoriće Zoran Lj. Nikolić
Foto: arhiva SAU Švajcarske

Udruženje srpskih akademičara Švajcarske   organizuje „onlajn“ predavanje „Tajne Beograda“ u četvrtak 3. decembra 2020. godine, sa početkom u 19:45. 

Predavač je Zoran Lj. Nikolić, je novinar, publicista, pisac i turistički vodič. Prva istraživačka knjiga „Beograd ispod Beograda“ (2002) mu je koautorsko delo sa dr. Vidojem Golubovićem. Od tada pa do danas je doživela 19 izdanja i već 18 godina  je na vrhu svih lista čitanosti u Srbiji. Bavi se zaboravljenim podzemnim objektima i drugim tajnama koje se kriju ispod prestonice Srbije.

„„Tajne Beograda“ predstavljaju svojevrstan putopis kroz prošlost glavnog grada. Uz najupečatljivije fotografije iz svih Nikolićevih knjiga, dobiće te uvid u prošlost ovog grada na autentičan način. Tragom „Beograda ispod Beograda“, Nikolić nas vodi u podzemni svet prestonice, kroz Tašmajdanske pećine, ali zato ćemo uskoro dobiti uvid i u nekadašnje postojanje starih mostova preko Save i Dunava koji su odavno srušeni. Obrisi grada pre 50 ili 100 godina marljivo su birani i efektno prikazani, kao i bezbrojne duhovite priče i anegdote vezane za pojedine delove grada.

Otputovaćemo i prema savremenom dobu i nastanku Novog Beograda. Ovakva i slična predavanja Nikolić je već održao na mnogim fakultetima u gradu, ali i u najreprezentativnijim dvoranama.

Zoran Nikolić je čovek koji je svoj stvaralački dar posvetio duhu glavnog srpskog grada. Upravo to je osećaj koji svi imaju posle njegovog, autentičnog načina na koji slušaocima predočava istoriju prestonice“, stoji u pozivu Srpskog akademskog udruženja Švajcarske.

Zanitneresovani će moći prate predavanje putem Zoom aplikacije prijavom na sledeći link