Početna Događanja Velika dela humanitarne organizacije Srbi za Srbe

Velika dela humanitarne organizacije Srbi za Srbe

U poslednjih nekoliko meseci humanitarna organizacije Srbi za Srbe uspešno je završila nekoliko važnih akcija pomoći.  Podignuta je prva Srbi za Srbe zadužbina u S. Makedoniji. Porodici Majetić iz sela Sekirce u opštini Dolneni sagrađena je i opremljena kuća. Nestala je ona bojažljivost i nesigurnost u glasu kojim nam je mala Sara Majetić (10) pre nešto manje od godinu dana, saopštila svoje proste, detinje, a tako velike i u tom trenutku nedostižne i nedosanjane snove o jednom malom kupatilu i par sobica za sebe, svoju sestru Nataliju (16) i braću Gocea (9), Gorana (9) i Stefana (1). Ukupna vrednost pomoći je 33.266 evra.

Maloj Dunji ostvarene su sve božićne želje! Tužna priča o Dunji (4) i njenoj porodici, koja se brzinom svetlosti proširila internetom i okupila veliki broj humanih ljudi – konačno je dobila srećan kraj! Uz pomoć Božić Bate i velikog broja donatora kuća koju su Naskovići počeli pre nekoliko godina da grade, uspešno je završena! Ukupna vrednost pomoći iznosi 13.481 evro.

Pomešana osećanja na useljenju porodice Dimić na Kosovu i Metohiji. Uspešno je završena akcija renoviranja i opremanja kuće za porodicu Dimić iz sela Boževce na Kosovu i Metohiji. Uobičajena radost pri useljenjima ovog puta je izostala zbog iznenadne smrti oca Branka. Preminuo je na samom početku radova zbog korona virusa. Iza njega ostali su supruga Ilinka i deca Stefan (16), Bojan (15) i Milica (12). Ukupna vrednost pomoći je 1.053.760 dinara.

 Ostale akcije pomoći koje su uspešno realizovane u poslednjih nekoliko meseci su akcija pomoći za bolesnu Sofiju (7) i njenu porodicu;  „Nakon renoviranja kuće, imam još više razloga da nikada ne napustim kuću u kojoj su mi živeli otac i deda!ˮ;  nabavljena mašina za rezanje mesa i kostiju za Narodne kuhinje na Kosovu i Metohij, Srbi za Srbe učestvovali u otkupu pogona u selu Prekovac;  Kuća sa dvorištem i imanjem za Durajlije iz Borova naselja;  Plastenik za porodicu Rnjak iz Benkovca; „Dali ste nam hleb u ruke. Naše je da radimo domaćinskiˮ – zaživeo Tepih servis Radević kod Kraljeva!;  Vlaga je sada prošlost porodice Tomović iz Kraljeva!; S balonima i osmesima, spremno dočekali osmog brata u novoj kući u srcu Šumadije! ; Dograđena kuća za Jeremiće iz Goločela kod Kragujevca; Na području Krajine u velikoj Vaskršnjoj akciji pomognuto 15 porodica; Pomoć u senu, detelini i pšenici za Narodne kuhinje na Kosovu i Metohiji; Urgentna pomoć za Trkulje iz Mačkovog Sela nakon tragedije koja je ostavila šestoro dece bez oca; Radost u domovima Perovića i Neškovića obasjala Kučevište!; Sagrađena još jedna kuća na Kosovu i Metohiji!; Stevanovići iz Kololeča počeli sa gradnjom nove kuće.

Potrebna pomoć i za porodicu Jovanović nadomak Vranja, kako bi ponovo svi bili na okupu
Foto: arhiva Srbi za Srbe

U toku je akcija prikupljanja pomoći za Maju Jovanović i njene sestre : „Volela bih bar da imamo za užinu” – potresni vapaj Maje (12) i njenih sestara

Milica (9), Maja (12) i Milena (12) su do pre samo dva meseca živele u planinskom selu Trstena na 30 kilometara od Vranja i uz administrativnu liniju sa Kosovom i Metohijom, gde ne funkcionišu čak ni telefonske mreže. Zbog vukova i velikih snežnih nameta, otac je morao svakodnevno da ih vodi do škole sa psima čuvarima.

 „Nisam mogla više. Nisam mogla da gledam kako mi se unuke pate 12 kilometara od kuće do škole i nazad. Zimi je to teško i za iskusne gorštake, a kamoli za tri nejake devojčice. I, šta ću, kako ću, ‘siđem’ sa ovom decom u Vlase, da im olakšam” – kaže njihova baka Vidosava.

 Njihova nova adresa tako je postalo selo Vlase, gde im se nalazi škola i gde sada žive odvojeno od oca Gorana, majke Biljane i brata Milorada koji ima svega godinu dana. Adresa im je ova stara kućica od dva sobička bez vode i kupatila, koju plaćaju simboličnih 1.500 dinara mesečno. To je sve što su mogli da priušte.

 Nakrivljen plafon, stari sto i komadići oskudnog doručka dopunjuju najpotresnije reči koje smo imali priliku da čujemo:„Spremam im da jedu od onog što se nađe u kući. Naravno, ako se nađe. Još uvek mi se srce cepa kada se prisetim kada su mediji pre nekoliko godina pitali Maju šta najviše želi, a ona im je odgovorila – ‘Volela bih bar da imamo za užinu – da bismo jele’” – s bolnom grimasom i suzama izgovara baka Vidosava.

 Jedini spas za ovu porodicu, koja sada živi na dve adrese, jeste kuća u Vlasu koju su počeli da grade pre nekoliko godina. Međutim, nemaju sredstava da je završe. Malu Maju smo upitali koja joj je najveća želja na šta nam je odgovorila:„Želim samo da mi porodica bude opet na okupu!”

 Humanitarna organizacija Srbi za Srbe pokreće veliku božićnu akciju prikupljanja pomoći za završetak novog doma za porodicu Jovanović. Za uspešnu realizaciju akcije potrebno je preko 15.000 evra, pa pozivamo sve donatore i ljude dobrog srca da nam se priključe, stoji u apelu ove vredne humanitarne organizacije.

Takođe je pomoć potrebna za aktuelne humanitarne akcije: Dečiji osmeh jači je od svega – Nikolina (6) iz stradalnog sela Velika; „Volela bih da imam vodu u kupatilu da mogu da se okupam kao sva ostala decaˮ – pomozimo maloj Ani (11) da dobije novu kuću!; Imamo li pravo da zatvorimo oči pred patnjom ove dece? Njen prodoran pogled opominje!; Kilo pasulja za njih je bogatstvo, a miševi po kući svakodnevnica; U Severnoj Makedoniji posećeno devet porodica; Daleko od puta, iza surovih pešterskih brda, četvoro zlatnih Raičevića odrasta u poslednjoj kući u selu, a svi izveštaje kao i način pomoći se mogu pročitati na stranici https://www.srbizasrbe.org/