Početna Događanja Srbi u Nici pokrenuli humanitarnu akciju – školski pribor za srpske mališane...

Srbi u Nici pokrenuli humanitarnu akciju – školski pribor za srpske mališane na Kosovu i Metohiji

Predstavnici Francusko – srpske kulturne zajednice pravoslavaca pokrenuli prvu humanitarnu akciju – pomoć deci na Kosovu i Metohiji
Foto: ahriva V. Radovanović

Srbi u Nici u Francuskoj okupljeni oko Francusko-srpske kulturne zajednice pravoslavaca (Union Franco-Serbe Orthodoxe de Nice – ACUFSON) obaveštavaju da su započeli humanu i plemenu akciju – prikupljanje školskog pribora za srpsku decu na Kosovu i Metohiju. „Koronavirus i pandemija nas jesu sprečili da u svojoj prvoj godini postojanja realizujemo sve ono što smo želeli ali ne i u humanitarnom radu. Pomoć našem narodu nam je uvek bila i ostala kao glavni cilj, a posebno pomoć našima na Kosovu i Metohiji. Svi mi najviše volimo decu pa je stoga i ova naša prva humanitarna akcija posvećena upravo njima. Javljeno nam je da im najviše potreban školski pribor pa smo sa reči prešli na dela“ izjavio je za internet portal Rasejanje.info, Vladan Radovanović, predsedik ACUFSON-a.

Odziv je veliki
Foto: ahriva V. Radovanović

Sa akcijom prikupljanja školskog pribora se počelo u nedelju nakon liturgije u „Našoj maloj crkvi“ u Nici. „Odziv, za ova dva dana je odličan. Naši prijatelji iz čitave Francuske dele informacije i priključuju se akciji. Posebno se zahvaljujemo Savezu Srba Francuske, Društvu Francusko-srpskog prijateljstva, Le Kosovo Serbe kao i organizaciji Solidarnost za Kosovo Arnoja Gijona, koji će nam i prevesti robu do Kosova i Metohije“ dodao je Vladan Radovanović.

„Svaka čast i veliko hvala svima koji učestvuju u ovoj humanoj i plemenitoj akciji za decu Kosova i Metohije. Posebno hvala članovima udruženja ACUFSON koji su pokrenuli ovu dobrotvornu i iznad svega čovekoljubivu akciju, a naročito predsedniku udruženja Vladanu Radovanoviću, potom Bertranu Buisu i Nikoli Gutiću koji se nesebično zalažu“ rekao je đakon Igor Vujisić, koji je pored navedene trojici čini upravu ove zajednice.

Pored prikupljanja školskog pribora a najneophodnije su rezači (zarezalje) lepak, trake, lenjiri, trouglovi, ulgomeri, šestari, makaze, četkice i boje. Pribor se prikuplja u „Našoj maloj crkvi“ svakog vikenda (subota i nedelja od 9.30 – 12. 30), kao i na Badnji dan, Božić i Bogojavljanje u isto vreme. Monasi sa svojim osobljem manastira Dečani će potom deci razdeliti davore. „Veliko hvala manastiru Dečani, Udruženju Solidarnost sa Kosovom i svima koji podržavaju našu dobrotvornu akciju. Samo bih apelovao i na ostale Srbe i njihove prijatelje da pomognu našu decu na Kosovu i Metohiji“, dodao je Vladan Radovanović.

„Blagodarimo našem vladici Luki koji je blagoslovio prikupljanje pomoći i zahvaljujemo manastiru Dečani sa kojim naša eparhija već niz godina sarađuje na humanitarnom polju. Ovo je prva akcija u Nici. Uz Božiju pomoć ovo je tek početak… Ne smemo zaboraviti našu braću na Kosovu i Metohiji i zato sa reči na delo“, poručio je đakon Igor, koji nesebično daje sebe ne samo za ovu akciju već i za kompletan duhovni i društveni život.