Početna Vesti Muzej Nikole Tesle se seli na Dorćol

Muzej Nikole Tesle se seli na Dorćol

Zdanje termoelektrane dok je još uvek bila u funkciji, neposredno nakon Drugog rata
Foto: Vikipedia

Jedan od najvećih svetskih pronalazača i naučnika Nikola Tesla dobio je novi muzej, na obali Dunava u beogradskom naselju Dorćol. Muzej će biti smešten u nekadašnjoj termoelektrani Snaga i svetlost, koja je proizvodila električnu energiju za Beograd od 1932. do 1970. godine. Zgrada je sagrađena u prvom polovini 20. veka, prema projektu Švajcarskog društva za elektrifikaciju i saobraćaj iz Bazela i sastoji se iz zgrade Elekrane, portalnog krana sa rukavcem, pumpne stanice i filterskog postrojenja. 2013. ustanovljen joj je status spomenika kulture i nalazi se u Ulici Dunavski kej b.b.  U bombardovanju  zgrada je 1941. oštećena.  Od 1970. godine niko u zgradu nije ulazio osim kada su snimani „Otpisani”, „Sabirni centar“ i još neki filmovi.

Vlada Republike Srbije  je jučerašnjom odlukom podržala predlog gradskih vlasti Beograda da se muzej preseli u pomenuti objekat. Sama zgrada je kako je kako se navodi „izuzetan primer industrijske modernističke arhitekture i važan deo beogradskog nasleđa, koji je decenijskom nebrigom i zanemarivanjem dovedena je u jako loše stanje, na ivici urušavanja i potpune propasti. Novim predlogom Grada Beograda  otvara se mogućnost da  Snaga i svetlost vrati stari sjaj i postane objekat od najvećeg značaja na kulturnoj i turističkoj mapi Beograda“.

Muzej Nikole Tesle u Krunskoj ulici godišnje poseti oko 150.000 ljudi. Postojeći objekat „Vila Genčić“ će biti vraćen vlasnicima, kojima su vlasti nakon 1945. konfiskovale imovinu. Muzej Nikole Tesle u Beogradu se smatra jednim od najposećenijih u svetu, jer je se u njemu čuva preko 160.000 dokumenata, knjiga, Teslinih ličnih predmeta, foto-ploča…