Početna Događanja U Danskoj uručene nagrade DKCB za učešće na konkursu „Domovina se brani...

U Danskoj uručene nagrade DKCB za učešće na konkursu „Domovina se brani lepotom i znanjem“

U Ambasadi Republike Srbije u Kraljevini Danskoj poslednjeg dana prethodne godine uručene su nagrade učenika Srpske dopunske škole u Danskoj za učešće na konkursu „Domovina se brani lepotom i znanjem”. Konkurs je kao raspisao Dečji kulturni centar Beograd (DKCB) za decu iz Srbije i rasejanja.

Direktor DKCB Dragan Marić je uručio nagrade za učenike Srpske dopunske škole iz Kopenhagena nastavnici Kseniji Maričić uz prisustvo ambasadorke Republike Srbije u Kraljevini Danskoj dr Jasmine Mitrović-Marić.

„Neumorno jačanje veza sa srpskim rasejanjem u Kraljevini Danskoj jedan je od prioriteta rada naše Ambasade u Kopenhagenu. Pored otvaranja još jedne crkve izvan prestonog grada kao saborne, integrativne kuće naše dijaspore u Silkeborgu, osnivanja biblioteke, podrške umetničkom društvu (naročito sekciji najmlađih čuvara igračke tradicije zemlje porekla), niza kulturnih programa, predstava i koncerata za našu decu, izložbi, gostovanja i učešća u školskim priredbama…, poslednjeg dana 2020. godine uručili smo još poklona našoj dragoj učiteljici, prof. Kseniji Maričić, koja posvećeno i vrlo inovativno vodi dopunsku školu na srpskom jeziku“, istakli su na sajtu srpske ambasade u Danskoj i dodali da je „Dečji kulturni centar Beograd je napravio izuzetan projekat koji već dugo nedostaje rasejanju, ali i Srbiji, a to su brižljivo birani i najmlađima prilagođeni stihovi i note o tome kako se voli svoja zemlja, šta je to ljubav prema otadžbini, zašto smo ponosni na svoje poreklo, tradiciju, kulturu, nasleđe… Ljuba Ršum, Sloba Stanišić, čika Minja, hor DKCB-a… Pored studijskih snimaka, projekat sadrži tekstove i muzičke matrice (kao za karaoke), tako da je svakom detetu ponaosob, svakom dečjem horu, svakoj školi, svakom učitelju i profesoru lako da nauči i, uz već snimljenu muzičku pratnju, otpeva divne pesme o svojoj zemlji Srbiji“.

„Razume se, izdanje na fizičkom nosaču zvuka je tek lepa uspomena, jer je kompletan muzički sadržaj besplatno dostupan na sajtu DKCB-a i poklon je Dečjeg kulturnog centra Beograda svoj našoj deci“, naglašeno je na stranici ambasade. Poklonjena je i draga o Kraljeviću Marku na srpskom i engleskom jeziku (paralelna štampa) „kako bi deca mogla da obnove ili otpočnu svoje učenje srpskog jezika kroz zanimljivu vitešku priču o Kraljeviću Marku, poredeći istovetni tekst na srpskom i engleskom jeziku. Knjigu mogu da ponude i svojim drugarima iz zemlje u kojoj rastu jer je opremljen i tekstom na engleskom jeziku i bogatim ilustracijama“, rečeno je u ambasadi.

Direktor DKCB-a Dragan Marić, koji je uručio poklone, najavljuje nove pesme i projekte za decu sa sadržajem koji promovišu bitne vrednosti: drugarstvo, porodicu, dobronamernost, znanje, maštu, kreativnost, radoznalost, ljubav prema otadžbini, slobodarsko nasleđe, čuvanje baštine i tradicije, istraživački duh, digitalnu pismenost, eklošku svest…

Dečji kulturni centar Beograd pokrenuo je Umetnički konkurs „Domovina se brani lepotom i znanjem” podstaknut stihovima Ljubivoja Ršumovića, sa idejom da inspiriše decu da iskažu svoju kreativnost kroz poeziju, prozu, likovne radove i umetničke fotografije. Na konkurs je stigao veliki broj radova iz cele zemlje, a na veliko zadovoljstvo organizatora i veliki broj radova dece iz rasejanja. „Ova svečanost bila je prilika da se ukaže pažnja i iskaže zahvalnost svoj deci i nastavnicima našeg porekla koja su svojim radovima učestvovala na konkursu, a koja žive u Kraljevini Danskoj, kako bi se ovim simboličnim činom učvrstile njihove veze za maticom i podstaklo njihovo interesovanje za znamenitosti i lepote Srbije“, poručeno je iz DKCB.