Početna Događanja Daroviti đaci nastavnice srpske škole Nataše Milenković iz Baden-Virtemberga u Nemačkoj

Daroviti đaci nastavnice srpske škole Nataše Milenković iz Baden-Virtemberga u Nemačkoj

Đaci nastavnice Nataše Milenković koja predaje u srpskim školama u Kirhajm Teku, Sindelfingenu, Kalvu, Rojtlingenu i Ajslingenu u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg učestvovali su i na konkursu „Kraljevstvo bijelih rada“. Od 700 pristiglih 700 radova njena tri đaka su pohvaljena, a ukupno ih je četrnaestoro učestvovalo na konkursu.

Tema konkursa bila slobodna što je dodatno motivisalo učenike da na krilima mašte pišu o čemu god žele. Ponosna na rezultate svojih učenika je i nastavnica Nataša Milenković.

„Učenici rado učestvuju na književnim i likovnim konkursima. Raduju se diplomama, zahvalnicama, pohvalama i knjigama koje su dobili proteklih godina. Ovo je treća godina kako učestvujemo na ovom konkursu. Na ovogodišnjem  konkursu „Kraljevstvo bijelih rada“ odazvao se veliki broj mojih učenika, čak četrnaestoro. Veoma sam ponosna na svoje učenike koji se ističu književnim stvaralaštvom. Na konkurs je pristiglo oko 700 radova, a čak troje učenika iz Nemačke je pohvaljeno. Mislim da je to izvanredan uspeh. Pohvaljena je učenica Valerija Stanisavljević iz Kirhajma koja je napisala pesmu „Kako stići do cilja u čizmama od sedam milja“. Valerija rado učestvuje na konkursima, inspiriše je domovina Srbija, porodica, drugarstvo, voli da se igra rečima i tako nastaju njena književna umeća. Nedavno je osvojila treće mesto na konkursu „Domovina se brani lepotom i znanjem“.  Divno je raditi sa darovitom decom.“

Darovita Valerija sa osmehom radosti na licu istakla je koliko joj znače ovakvi uspesi: „Beskrajno sam zahvalna žiriju jer sam dobila pohvalu. Veoma sam srećna zbog toga. Želim da se zahvalim i mojoj učiteljici Nataši jer je i ona zaslužna za moj uspeh.“

„Na konkursu je, dodaje nastavnica Nataša, pohvaljen i Lazar Jevtić, učenik četvrtog razreda iz Kirhajma. Lazar je izuzetno vredan učenik, redovan na nastavi i veoma dobro govori srpski jezik. Čita i piše ćirilicu, a rado i sam piše pesme i priče. Voli da piše o porodici, drugarstvu, praznicima i prazničnim običajima. Na konkursu se predstavio pesmom „Božićne čarolije“. Raditi sa ovakvim učenikom je pravo zadovoljstvo. Roditelji su takođe veoma ponosni na njegov uspeh“, dodala je nastavnica Nataša.

A sam Lazar povodom svog uspeha dodaje : „Drago mi je da sam učestvovao i radujem se pohvali.“

„Pohvalu je dobila i Ksenija Jevtić, učenica osmog razreda iz Sindelfingena. Ksenija je i prethodnih godina dobijala brojne nagrade i pohvale za literarne radove o otadžbini Srbiji, drugarstvu, pisala je o proleću, a ovog puta je pohvaljena za pesmu „Kako stići do cilja u čizmama od sedam milja“. Ksenija je odgovorna, vredna i predana učenica“ rekla je nastavnica Nataša Milenković. Voli da učestvuje u svim nastavnim i vannastavnim aktivnostima i veoma se raduje uspehu.

 „Srećna sam jer sam imala priliku da radim sa njom i nadam se da će nakon završetka osmog razreda nastaviti da voli svoj maternji jezik i da ga neguje kao i do sada, „ istakla je nastavnica Nataša. I Ksenija se raduje uspehu koji je postigla. „Veoma  sam se obradovala kada sam saznala da sam pohvaljena. Mnogo sam srećna i ponosna.“

„Nastavićemo i dalje da učestvujemo na konkursima. Nadam se i očekujem da će se i ostali učenici uključiti i uzeti učešće na nekom od narednih. Iskustvo pokazuje da u svakom učeniku leži neki dar, talenat ili veština, a na nama, nastavnicima i roditeljima  je da ih otkrijemo i podstaknemo da ih razvijaju. Divan je osećaj ne samo za učenike, već i za roditelje kada se rad njihove dece istakne među mnogobrojnim. Posebno je to velika motivacija za nastavnika koji time dobija potvrdu da je uspeo da motiviše učenika da svoje misli, osećanja i razmišljanje pretoči u pesmu ili prozu. Uspeh čini vrednijim činjenica da je reč o deci koja odrastaju u sredini gde se srpski jezik govori samo u porodici i to ne svakodnevno“, iznela je svoj zaključak učiteljica Nataša.