Početna Događanja U Karlsrueu proslavljeni veliki praznici – Krstovdan i Bogojavljanje

U Karlsrueu proslavljeni veliki praznici – Krstovdan i Bogojavljanje

Služili na Krstovdan u hramu Prepodobne majke Paraskeve u Karslrueu: Jovan Gatarić, Aleksandar Škorić i Slobodan Drakulić
Foto: arhiva A. Škorić

U hramu Prepodobne majke Paraskeve u Karlsrueu u Nemačkoj i na Krstovdan i na Bogojavljanje služene su liturgije. Na Krstovdan pored protojereja stavrofora Aleksandra Škorića lokalnog paroha služili su i protonamesnik Jovan Gatarić i protojerej Slobodan Drakulić – klirik eparhije gornjokarlovačke, koji živi u Baden-Badenu. U navečerje praznika posle večernje molitve sveštenici su obavili prvo veliko osvećenje vode, a danas na Bogojavljanje drugo osvećenje. “Usled važećih mera bilo je manje naroda nego prethodnih godina”, rekao je otac Aleksandar Škorić, pohvalivši svoje parohijane kako su od početka uvođenih mera zbog pandemije koronavirusa bili disciplinovani i držali se svih propisanih propisa. Ova parohija je poznata po slozi i ljubavi. Za kratko vreme kupljen je i kompletno renoviran ceo hram.

Protojerej stavrofor  Aleksandar Škorić je sjajan primer kako dobrom organizacijom i uz motivaciju parohijana može mnogo da se postigne. Za samo šest godina Srbi u Karlsrueu sa okolinom su ne samo kupili hram za sopstvene potrebe, već su ga i kompletno renovirali, opremili i oslikali i uredili dvorište koje obuhvata „park“ od 8.500 kvadratnih metara. Otac Škorić se u svakoj prilici toplo zahvaljuje svojim parohijanima na napornom i nesebičnom radu, zalaganju, trudu. Zahvaljujući svima njima ova parohija je postala vrlo uspešna i jaka u Nemačkoj.