Početna Škola Svetosavske onlajn proslave na časovima Jovane Knežević

Svetosavske onlajn proslave na časovima Jovane Knežević

ve škole u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg su zatvorene do daljnjeg usled pandemije korona virusa, pa samim tim i nastava na srpskom jeziku je morala pređe onlajn. Svetosavske priredbe i akademije su morale izostanu. Nastavnice su prenele svoja iskustva i način rada sa decom. Naredni tekstovi su posvećeni proslavi Svetog Save u Srpskim dopunskim školama u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg.

„Savindan i školska slava učitelje i decu najpre asocira na đačku priredbu u čast Svetom Savi, našem prvom prosvetitelju i učitelju. Nažalost, ove školske godine, učenici koji pohađaju Dopunsku nastavu na srpskom jeziku u Nemačkoj nisu imali tu čast i priliku da se povodom toga okupe i zajedno proslave ovaj sveti dan. Pa ipak, uprkos neobičnoj situaciji u kojoj smo se našli, potrudili smo se da, koliko je to moguće, izrazimo poštovanje prema zaštitniku srpske pismenosti i škola. Naime, učenici dopunske nastave u Baden-Virtembergu, iako nisu imali priliku fizički da se sretnu, okupili su se putem interneta i na taj način, recitacijama, pevanjem, a neki i slikanjem, pokazali su i dokazali da slede stope našeg duhovnog vođe“, istakla je nastavnica Jovana Knežević. Ona je dodala da su se stihovi i recitacije nizali, „a Himna Svetom Savi orila se u domovima učenika, baš kao u sali punoj publike“.

Kristina Bresnopoljac iz Fojerbaha tim povodom naslikala je predivnu sliku i rekla: „Umetnost i slikanje su moja velika ljubav. Sveti Sava je zaštitnik naše škole, čini nas mudrijima i podržava nas tokom obrazovanja. Zato mi je bila velika čast da ga naslikam kao znak zahvalnosti za sve što nam je pružio.”

Nikolina Dugić, učenica iz Štutgarta, takođe je naslikala predivan rad na temu „Sveti Sava kroz sliku i stih“. „Učešćem u priredbi zadovoljni su bili svi, kako učenici, tako i njihovi učitelji“, dodala je Jovana Knežević