Početna Događanja Otvaranje prve srpske škole u Australiji

Otvaranje prve srpske škole u Australiji

Učenici Koledža Svetoga Save u Sidneju
Foto: arhiva MSPRS

Na Savindan je zvaničnom ceremonijom otvaranja počeo sa radom Koledž Svetog Save u sidnejskom predgrađu Varovil koji će pohađati generacije australijske dece, koja sa ponosom nose srpsko nasleđe, kao i deca koja nisu srpskog porekla, prenosi informativna služba Ministarstva spoljnih poslova Srbije, čiju vest prenosimo:

Ceremoniju svečanog otvaranja koledža, koja je bila zatvorena za javnost, pored Njegovog preosveštenstva episkopa australijsko-novozelandskog gospodina Siluana, predvodila je premijerka Novog Južnog Velsa Gladis Beredžiklijan, uz prisustvo prvih đaka, njihovih roditelja, kao i zvanica iz političkog vrha Novog Južnog Velsa, sveštenstva srpske, grčke, ruske i antiohijske crkve, otpravnika poslova ambasada Republike Srbije i Bosne i Hercegovine u Kanberi i srpske zajednice.

Obeležavanje đačke slave u Sidneju
Foto: arhiva MSPRS

Premijerka Beredžiklijan istakla je da je snaga australijske zajednice u tome što je čine ljudi koji su došli sa svih strana sveta i pružili ogroman doprinos uspehu društva, kao i da bliskost koju oseća temelji u svojim pravoslavnim korenima i u činjenici da je kuma srpskoj deci, a da je san koji je započet u 2004. godini pretočen u realnost.

Episkop australijsko-novozelandski gospodin Siluan rekao je da će Koledž Svetog Save biti jedinstvena nit srpske zajednice, utkana u tapiseriju različitosti multikulturalne Australije, kao i da je spona crkve i škole model koji nam je dao Sveti Sava.

Kamen temeljac ovog zdanja postavljen je 2005. godine, a zemljište na kome se nalazi osveštao je patrijarh Pavle tokom boravka u Australiji 2004. godine.