Početna Škola S ljubavlju svetitelju Savi i u Norveškoj

S ljubavlju svetitelju Savi i u Norveškoj

Film učenika iz Osla, posvećen Svetom Savi
Foto: arhiva B. Bukinac

„Kao i u ostalim delovima Evrope, deca koja pohađaju nastavu na srpskom jeziku i u Norveškoj proslavila su školsku slavu  na drugačiji način, onako kako su to omogućili uslovi određeni epidemiološkim merama zaštite od koronavirusa“, istakla je koordinatorka srpske škole za više zemalja u Evropi među kojima je i Norveška, Biljana Bukinac.

Učenici iz Osla

Nastavnica Gordana Čović koja predaje nastavu na srpskom jeziku u Oslu, snimila je sa svojim učenicima zanimljiv film u kojem su učenici kroz intervju i pitanja testirali znanje njihovih roditelja o životu i delu Svetog Save. Đaci su takođe kroz različite umetničke vidove obeležila svoju slavu.

Film učenika iz Osla se može pogledati na linku : https://drive.google.com/file/d/11ALLHr8Et9ti5wF70EOBwa2vjov3Vg3h/view

Učenici iz Stavangera

Školska slava u Stavangeru, gde nastavu realizuje nastavnica Sanja Hundhamer,  ove godine bila je drugačija no inače, ali svečana i lepa. Savindan je zbog pandemije obeležen u prostorijama Srpske dopunske škole umesto u crkvi Sv. cara Konstantina i carice Jelene, nedaleko od Stavangera, kao što je do sada bila tradicija. Prvom arhiepiskopu autokefalne Srpske pravoslavne crkve bila su posvećena dva dana. Prvi dan, učenici su putem video-poziva a prigodnim recitacijama i pesmama proslavili ovaj praznik. Drugog dana, učenici su pokazali svoje likovne radove posvećene ovom svetitelju i razgovarali o njegovom liku i delu. Svi su nagrađeni slatkim paketićima i ikonicama sa likom Svetog Save.

Učenici iz Stavangera
Foto: arhiva B. Bukinac

Učenici iz Kristansanda

Đaci iz Kristansanda,  atraktivnog grada na jugu Norveške, koji , počev od septembra prethodne godine, pohađaju dopunsku nastavu na srpskom jeziku, školsku slavu obeležili  su zbog izuzetno strogih epidemioliških mera, uz svoje kompjutere. Njih tridesetoro otpevalo je Svetosavsku himnu u svojim domovima a video materijale postavili su  na gugl učionicu u okviru koje se nastava odvija i koju vodi Vanja Spahić, profesor srpskog jezika i književnosti.

Đaci koji su, izuzetno motivisani za nastavu još od samog početka rada škole, januar mesec posvetili su sticanju i utvrđivanju znanja o Svetom Savi te razumevanju njegove prosvetiteljske i svetiteljske uloge. Odgledali su biografski ali i animirani o Savinom životu i obradili diferencirane materijale  prema uzrastima dece. Zavirili su, preko svoje virtuelne učionice, sa nostalgijom i željom, u školske priredbe i svetosavske akademije  vršnjaka u Srbiji i na radost odgovorili radošću i raspevanim glasovima  osvedočili zalog Svetosavlja koje  životvorno blista dokazujući da je Savin plamen kadar ugrijati, ohrabriti, oploditi i trajati kroz vekove, bez obzira u kojoj se zemlji i na kom se podneblju Srbi nalazili.

Radovi o prvom srpskom arhiepiskopu
Foto: arhiva B. Bukinac