Početna Događanja „Deca su ukras sveta“ u izvođenju 563 folkloraša iz 24 zemlje

„Deca su ukras sveta“ u izvođenju 563 folkloraša iz 24 zemlje

Sećate se pesme „Ovo je Srbija“ koju je u maju prošle godine izvelo 195 folkloraša, predstavnika 41 srpskog udruženja širom sveta iz 18 zemalja, kada je na početku pandemije poslata poruka da Srbija ima bogatu kulturnu baštinu koja se, zahvaljujući srpskom rasejanju i njegovoj ljubavi prema Srbiji i folkloru neguje u celom svet. Poduhvat i način izvođena pesme zadivile su sve koji su je videli.

Od noćas se može čuti pesma „Deca su ukras sveta“, urađena po istom principu. Mladi folkloraši širom sveta 563 njih, predstavnici 94 udruženja iz 24 zemlje su izveli ovu poznatu pesmu Ljubivoja Ršumovića, koju je svojim izvođenjem proslavio Minja Subota. Muzički aranžman, montažu i miks zvuka uradio je Miloš Mutapčić, reditelji su Miloš i Milan Mutapčić a izvršni producent je Milan Mutapčić. Za grafički dizajn zaslužna je Emilija Đuričić dok su asistenti produkcije bili Olivera Jelkić, Nikolina Despot, Saša Bogunović i Darko Batak.

Za ovaj projekta oni su istakli: „Projekat ,,Ovo je Srbija” je pokazao koliko se glas Srba čuje kada smo ujedinjeni. Kada smo složni. Kada se borimo za istu stvar, srpsku stvar. Kada svojom borbom dajemo primer da postoje vrednosti koje su snažnije od svakog ideala. To je jedini ispravan način koji treba da nam predstavlja zvezdu vodilju kroz ova čudna vremena. Srpska kultura, tradicija i srpski jezik mogu biti sačuvani samo jedinstvom svih nas, na kom god kraju sveta da se nalazimo. Jednako važno je primer koji dajemo mlađim generacijama. Primer kako se treba odnositi prema svome. Primer da se svoje voli, čuva i brani, a tuđe poštuje. ,,Deca su ukras sveta” zato predstavlja ,,znak pored puta” svoj srpskoj deci i ujedno utemeljuje opredeljenje ,,Folkloraša širom sveta” i ,,Srpskog edukativnog centra” ka radu na ujedinjenju naše dece širom planete u odbrani najvažnijih tvorevina našeg naroda – jezika, govora, tradicije i kulture. S druge strane, univerzalne vrline koje deca samim svojim postojanjem simbolišu, ukras je koji zahteva pažljivo negovanje i čuvanje i tim povodom neka ovaj snimak bude podsetnik i zavet nama ,,odraslima“ u kom smeru treba neprestano da posmatramo. SNAGOM SRPSKE TRADICIJE, ZAJEDNO!”