Početna Najave Literarni konkurs za decu srpskog porekla u Nemačkoj

Literarni konkurs za decu srpskog porekla u Nemačkoj

Foto: arhiva Ambasada Srbije u Berlinu

Ambasada Srbije u Berlinu je, povodom Dana slovenske pismenosti, 24. maja, raspisala literarni konkurs za izbor najboljih radova na temu ,,Moj jezik, moj svet – zašto učim srpski jezik”. Konkurs je namenjen učenicima Dopunske škole na srpskom jeziku i deci srpskog porekla u Saveznoj Republici Nemačkoj, sa ciljem očuvanja i negovanja znanja srpskog jezika i ćirilice.

Radove mogu da šalju svi učenici srpskog porekla i Dopunske škole na srpskom jeziku u Nemačkoj, od 1. do 8. razreda. Krajnji rok za prijem radova je 17. maj.

Radove sa naznakom „Za konkurs” učenici treba da pošalju do 17. maja na mejl: konkurs@botschaft-serbien.de ili na adresu: Botschaft der Republik Serbien, Taubertstr. 18, 14193 Berlin.

Rezultati konkursa će biti objavljeni na internet stranici Ambasade Srbije u Nemačkoj, a svi nagrađeni će o tome biti obavešteni poštom ili mejlom.

Za tri najbolja rada u kategorijama od 1. do 4. i od 5. do 8. razreda predviđene su nagrade i plakete. Najbolji radovi će biti proglašeni na Dan slovenske pismenosti, a način dodele nagrada u vidu knjiga i plaketa biće naknadno utvrđen, uzimajući u obzir epidemiološku situaciju.

Namera je da se učenici podstaknu da razmišljaju o neraskidivoj sprezi jezika i identiteta, o ulozi i potrebi očuvanja srpskog jezika u njihovoj svakodnevici u stranoj sredini, a roditelje da svoju decu u tome dosledno podržavaju. Takođe, ovim konkursom biće podstaknut rad Dopunske škole u Nemačkoj, sa ciljem njenog što masovnijeg pohađanja.