Početna Događanja 24 godine radija Mladost iz Švajcarske

24 godine radija Mladost iz Švajcarske

Članovi redakcije srpskog radija Mladost iz Araua u Švajcarskoj obeležavaju 24. godine postojanja radija i emitovanja na srpskom jeziku.

Anđelka Krasojević, glavni i odgovorni urednik radija Mladost
Foto: arhiva A. Krasojević

„Pre ravno dvadeset i četiri godine, odnosno 1. aprila 1997. godine, emitovana je prva srpska radio-emisija sa švajcarskog radija kanala „K” u Arau. Grupa entuzijasta, u želji da se i srpska reč čuje, već svih ovih minulilh godina radi u interesu srpske populacije koja živi i radi u rasejanju, čuvajući  srpsku reč, jezik i bogatu kulturnu baštinu. Redovno, svakog četvrtka , u terminu od 20 do 21 sat, na frekvenciji 94,9 megaherca donosimo nove informacije iz oblasti javnog i društvenog života”, istakla je Anđelka Krasojević, glavni i odgovorni urednik radija Mladost i jedan od osnivača radija.

„Promovišući srpsku kulturu i tradiciju, ali i potrebu da se uključimo u multimedijalne i multikulturalne tokove, prihvatili smo se ovog značajnog i odgovornog posla da sa mnogo patriotizma i ljubavi prema svom rodu, bez ikakvih materijalnih nadoknada realizujemo veliki broj časova „živog“ programa”, dodala je Anđelka.

Radio Mladost se posebno ponosi velikim brojem gostiju, koji su učestvovali u emisijama, počev od predstavnika klubova, KUD-ova, diplomata, pesnika, glumaca, pevača, sportista i mnogih drugih. „Poseban prostor izdvajamo za decu, roditelje i profesore Dopunske nastave na srpskom jeziku, sa željom da se ovaj važan segment obrazovanja populariše i okupi što veći broj naše dece, nauči ih maternjem jeziku i razvije ljubav prema otadžbini” kaže za naš portal Anđelka Krasojević. Ona je dodala da je godinama srpskom radiju Mladost iz Araua zaštitni znak najavna numera Svilen konac i odjavna špica muzička numera Nizamski rastanak.

Takođe ona je istakla da su svi koji su aktivni na radiju Mladost veoma ponosni na značajni jubilej i postojanje radija, uz veliku želju da „traje još mnogo godina, ali i da ga preuzmu mlađe generacije i sačuvaju od zaborava. Nadam se i očekujem da će tako i da bude” naglašava Anđelka. Ona podseća uvažene slušaoce da je njihov uređivački tim na samom početku rada, već naredne 1998. godine proglašen najboljim u konkurenciji od 22 strane redakcije Kanala „K”. Ona se zahvaljuje svima koji su dali doprinos da njihove emisije u svim prethodnim godinama budu zanimljive, interesantne i sadržajne, kao i dragim slušaocima koji su bili uz njih i svojim pozitivnim pohvalama ali i kritikama, koje su doprinele da emisije budu što bolje i kvalitetnije.

Prvi urednik radija Mladost bio je pokojni Milana Šmitran „koga se uvek rado i sa pijetetom sećaju mnogi” objašnjava glavna urednica ovog radija.

Članovi redakcije su: Danijela Glišić, Zoran Mihajlović-Hari i Anđelka Krasojević,  pomažu i čitaju uvodnu špicu na srpskom Marica Stanišić i na nemačkom Relja Glišić. Po oceni glavne i odgovorne urednice „radio Mladost je sa spravom svih ovih godina napornog rada čuvao i sačuvao srpsku reč na  švajcarskom medijskom polju”.

Današnji članovi redakcije Mladost
Foto: arhiva A. Krasojević