Početna Škola Zbornik radova učenika Srpske dopunske škole u Baden-Virtembergu

Zbornik radova učenika Srpske dopunske škole u Baden-Virtembergu

„Naši mali stvaraoci pišu i slikaju srcem”

Nastavnici Srpske dopunske škole u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg objavili su Zbornik dečijih radova učenika koji su svoje radove slali na neke od mnogobrojnih konkursa za đake u Srbiji u Republici Srpskoj. Time su se nastavnici na lep način zahvalili svojim đacima na trudu i ljubavi iskazanoj prema srpskoj školi u vannastavnim aktivnostima.

„Iako je ova školska godina potpuno drugačija od svih drugih, prilagođavajući se radu u novim uslovima, tim nastavnika koji realizuje nastavu u pokrajini Baden-Virtemberg i ove školske godine organizovao je uz saglasnost i podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije veliki broj vannastavnih aktivnosti, u okviru kojih je motivisao učenike da iskazuju svoje kreativne potencijale i da sa svojim radovima učestvuju na različitim dečjim literarnim konkursima na kojima imaju pravo učešća i deca iz dijaspore”, stoji u uvodnoj reči tima nastavnika.

„Dug je put od ideje do realizacije, od prvog poteza olovke, preko učešća na konkursu i na kraju nagrade. Put mašte i kreativnosti kojim deca prolaze tokom stvaranja svojih radova, takođe je i put obrazovanja, na kojem deca uče i stiču nova saznanja i zato je i to važan segment obrazovno-vaspitnog procesa na srpskom jeziku u inostranstvu”, navodi se dalje.

Nesebičan trud učenika i mnogobrojna učešća na konkursima urodili su plodom i odličnim rezultatima koji su postignuti tokom prvog polugodišta školske 2020/2021. godine. „U želji da svim učenicima srpske dopunske škole u pokrajini Baden-Virtemberg, koji su učestvovali na konkursima, odamo zahvalnost za uloženi trud, nastao je i  zbornik dečjih konkursnih radova. U njemu su dečji radovi pisani i crtani bojama ljubavi prema svojoj otadžbini, tradiciji i kulturi. U njemu su najlepši stihovi pretočeni na papir i najlepši crteži inspirisani ljubavlju prema svojoj zemlji Srbiji.

I nije bitno ko će da dobije nagradu. Jer, nagradu, kroz stvoreno delo pisano dečjim rečnikom i oslikano malenim dečjim rukama, na kraju dobijemo svi. A to i jeste najveća nagrada” istakla je koordinatorka Srpske dopunske škole za nemačku pokrajinu Baden-Virtemberg Tatjana Popović.

Nela Kolarčik, mama tri đaka iz Ajslingena istakla je da joj se  Zbornik dečjih radova veoma dopao. „Toliko divnih crteža i lepih pesama naših mališana svoje mesto su našli u jedinstvenom Zborniku. Zaista sam oduševljena koliko se deca trude da sačuvaju svoje korene i neguju srpski jezik iako su daleko od otadžbine. Kao roditelj troje dece mogu istaći da sam ponosna mama ali ne samo na svoju decu već i na sve učenike koji se trude i uče maternji jezik.  Veliku zahvalnost dugujemo i našoj učiteljici Nataši Milenković koja se godinama unazad zalaže za našu decu i motiviše ih da budu sve bolji i sigurniji u sebe”.

Maksim Lazić, učenik prvog razred iz Zingena, rekao je da mu se zbornik mnogo sviđa da su radovi jako lepi. „Volim Srbiju i srpsku školu”, dodao je. Njega mama Mirjana prokomentarisala je da je „Zbornik je divan. Zaista je fascinantno kako je u njemu objedinjena naša prošlost, sadašnjost i budućnost, a sve to viđeno očima deteta”.

„Moja ćerka i ja smo se jako iznenadile i obradovale kad smo videle „Zbornik”, koji podseća na novine koje pokazuju sav rad i trud naše dece u celom Baden-Virtembergu”, rekla je Biljana Dugić i dodala da je „lepo je videti kako se deca u dijaspori trude i vole Srbiju i srpski jezik. U tuđoj zemlji u kojoj su rođeni imati spoj sa svojom domovinom i svojim precima je jako važno. Trud, upornost i rad naših učiteljica je velika podrška za našu decu. Mi se radujemo drugoj polovini godine i svim novim projektima naše divne u pametne dece”.

Kristina Bresnopoljac je učenica koja je osvojila nagradu na konkursu Narodne biblioteke Stefan Prvovenčani u Kraljevu na temu „Sveti Sava, princ i prosvetitelj”. O nastanku svog rada izjavila je: ”Razlog zbog kojeg sam odlučila da naslikam ikonu Svetog Save jeste moja ljubav prema slikanju i umetnosti. Imamo puno ikona u kući, a svaka me na drugačiji način fascinira, pa mi je učešće na konkursu bilo neka vrsta izazova, kao i prilika za novo iskustvo. Sveti Sava je zaštitnik naših škola. Kao prvi prosvetitelj pomogao nam je da budemo otvoreni za sve što nam svet nudi. Zahvaljujući njemu, danas smo svi mudriji i obrazovaniji. Zato mi je bila velika čast da naslikam ovaj rad i na taj način izrazim zahvalnost za sve što nam je Sveti Sava pružio”.

Uživajte u radovima učenika Srpske dopunske škole nemačke pokrajine Baden-Virtemberg. Ceo Zbornik se može pogledati ovde.