Početna Događanja „Praštajte na propustu“ poručili iz SPOJI dok su predstavnici Prosvjete iz Austrije...

„Praštajte na propustu“ poručili iz SPOJI dok su predstavnici Prosvjete iz Austrije pozvali i druge Srbe „da se bore za istinu i negovanje kulture sećanja“

Spomen ploča u Inbzbruku
Foto: Spoji

Članovi Srpske pravoslavne omladine Inzbruk iz Austrije SPOJI, nakon jučerašnjeg saopštenja o postavljanju spomen ploče na kuću u kojoj je rođena Diana Budisavljević i slanja pisma zahvalnosti čelnicima grada Inzbruk danas su se obratili medijima sa još jednim kratkim saopštenjem. Postavljenje spomen ploče je za sada „faktički prvi put od poslednjih nesrećnih ratova, koliko je nama bar poznato, da se u strogom centru jednog grada na Zapadu uvažavaju i spominju srpske žrtve. Pri tom se radi o glavnom gradu pokrajine Tirol, koja važi za najkonzervativniju u Austriji i svi znamo koliko je bilo teško izboriti se da se srpska deca ipak spomenu na spomen-ploči, čiji je tekst sačinjen od najnovijih naučnih i istorijskih saznanja“, naglasili su članovi SPOJI. Oni su dodali da su njihovi prijatelji iz SPKD Prosvjeta Austrija 2011. pokrenuli inicijativu za imenovanje parka, zajedno sa Socijaldemokratama iz tog dela grada Beča (9. okrug), te je 2014. Beč dobio park koji nosi Dianino ime. „Praštajte na propustu! Spojeni smo jači!“podvukli su predstavnici SPOJI.

Predstavnici Srpsko prosvetnog i kulturnog društva Prosvjeta iz Austrije čestitali su članovima SPOJI na velikom uspehu. „Uz podršku našim drugarima iz SPOJI i svima koji se bore za istinu i negovanje kulture sećanja, posebno na srpske žrtve hrvatskog genocida u 2. svetskom ratu, podsećanje na imenovanje i svečano otvaranje „Parka Dijane Budisavljević“ u Beču, 13.10.2014.

Nadamo se da će i u Srbiji i Srpskoj, kao i svuda gde živi srpska dijaspora ovakve akcije biti brojne i uspešne kao u Austriji.

Naročito je to potrebno u Nemačkoj, zemlji odgovornoj za brojne genocide i ratne zločine, pa da neukim i bahatim diplomatama te države više ne padne na pamet da vređaju i provociraju potomke svojih žrtava!” napisali su predstavnici SPKD Prosvjete.


Prenosimo Prosvjetin tekst od 13. aprila 2014. godine, kada je Beč dobio park pod imenom Diane Budisavljević

Prosvjeta je uspela: Beč je dobio park Diane Budisavljević

Posle više godina borbe, na inicijativu odbora Srpskog kulturnog i prosvjetnog društva Prosvjeta u Austriji, ostvarena je ideja da u znak sećanja na plemenitu ženu, Dijanu Budisavljević, jedna ulica ili park u Beču ponese njeno ime. Diana Budisavljević, žena koja se svojom hrabrošću istakla tokom Drugog svetskog rata spasavajući živote više od 12.000 srpske, ali i jevrejske i romske dece, iz ustaških logora smrti fašističke „Nezavisne Države Hrvatske“, dobila je danas, 13. oktobra 2014. park u Beču. Od danas, lepi park koji se nalazi pokraj bečkog dunavskog kanala – šetališta u devetom bečkom okrugu, nosi ime Diane Budisavljević.

Sa otvaranja parka u aprilu 2014. godina
Vladika Andrej, ambasador Srbije u Beču Pera Janković, predsednik Prosvjete Srđan Mijalković
Foto: arhiva Prosvejta Austrija

U to ime priređena je svečanost imenovanja i otkrivanja table, na kojoj na nemačkom i srpskom jeziku, latinicom i ćirilicom, stoje informacije o životu i delu ove plemenite žene. Svečanosti su prisustvovali i o Dijani i inicijativi Prosvjete govorili ambasador Srbije u Austriji Pero Janković, episkop austrijsko-švajcarski Andrej, šef predstavništva Republike Srpske u Beču Mladen Filipović, predsednica opštine devetog okruga Martina Majlar, kao i mnogi gosti iz političkog i javnog života grada Beča.

Martina Majlar je istakla da je antifašizam koji srpsko društvo promoviše, vrlo važan i da se zajedno moramo truditi da se ne zaboravi delo Dijane Budisavljević.

Ambasador Janković je pohvalio Prosvjetu i njenu inicijativu za koju je rekao da je najbolji način na koji se srpska zajednica u Austriji predstavlja.

Vladika Andrej je podsetio na neophodnost negovanja kulture sećanja, kao i na solidarnost prema našim precima koji su dali svoj doprinos u stvaranju današnjeg društva u kome svi zajedno gradimo budućnost.

Osim pomenutih visokih gostiju, publici se obratio i predsednik odbora Prosvjete u Beču, prof. Srđan Mijalković, koji se zahvalio svima koji su doprineli uspehu ove inicijative, a naročito najzaslužnijem, Nedeljku Saviću, članu Uprave Društva, koji je kao vođa ovog projekta odlučujuće doprineo uspehu inicijative.

„Od našeg osnivanja nam je bila želja da se njen poduhvat i plemenitost učine dostupnim i austrijskoj javnosti“, objasnio je inicijativu profesor Mijalković. „Kada je Nedeljko predložio da pokušamo da lobiramo da ona dobije ime u javnom prostoru grada Beča, znali smo da neće biti lako. Ali, on je bio odličan lider tima Prosvjete koji je, uz vredan rad i pomoć austrijskih partnera, tu želju uspeo da sprovede u delo.“

Umetnički program koji su organizovali i izveli članovi Prosvjete, svojim prelepim glasom i pesmom ukrasila je Jelena Krstić, kao i Grozdana Bulov i Nedeljko Savić, koji su na srpskom i nemačkom jeziku govorili stihove iz poeme „Jama“ I.G. Kovačića.

Posle oficijelnog dela programa, grupa građana je napravila spontanu inicijativu i obratila se organizatorima sa željom da se ispred table položi veliki buket cveća, kojime su želeli da odaju poštovanje velikom delu plemenite heroine. Predstavnici Prosvjete i devetog okruga su sa oduševljenjem prihvatili predlog, a buket je položila književnica dr. Vjera Rašković Zec, jedna od najstarijih članica Društva, doajen srpske zajednice u Beču, inače autorka dirljive poeme o borbi Dijane Budisavljević za očuvanje života dece i njihovog spasa od ustaškog terora.

Podsećamo, Dianu Budisavljević je Republika Srbija posthumno odlikovala Zlatnom medaljom za hrabrost Miloš Obilić, Srpska pravoslavna crkva joj je dodelila Orden carice Milice, a njeno ime nose ulice u gradovima Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. U Inzbruku, Prosvjetina prijateljska organizacija SPOJI već godinama, mnogim uspešnim akcijama neguje sećanje na nju, a podržala je i snimanje filma o Dijani Budisavljević.

Od danas, uz malu pomoć Prosvjete, njeno ime sija i u Beču.
PR. Prosvjete, Beč, 13.10. 2014.