Početna Moja Priča Fantastična dela Sofie Ringvald (10) iz Ciriha

Fantastična dela Sofie Ringvald (10) iz Ciriha

Sofia Ringvald svestrana i vrlo talentovana devojčica iz Ciriha,
koja rado raspuste provodi u Nišu
Foto: M. Ringvald

Sofia Ringvald iz Ciriha u Švajcarskoj ove godine puni deset godina. Odrasta u dvojezičnoj porodici i odlično govori i nemački i srpski jezik. Sjajna je učenica, prava drugarica, odlična matematičarka, talentovana umetnica, autorka divnih dečijih priča, sportista… Mnogo voli da čita, ponajviše fantaziju. Rado čita i na srpskom i na nemačkoj jeziku.

Baka i deka iz Niša, mama Milini roditelji joj redovno šalju Mali Politikin Zabavnik. Ubedljivo najdraža domaća knjiga joj je Sara i zaboravljeni trg od Zorana Penevskog. Voli i zagonetke Marte Smart od Uroša Petrovića. Omiljene knjige su joj i Kućni duhovi, Šumkula u škripcu i Priče od A do Š, a na nemačkom serije (knjiga) Alea Aquarius i Woodwalkers. Takođe mnogo voli da čita i knjige koje pokazuju uticaj tehnologije (Erebos, Cryptos, Pandora).

Rado ide za Srbiju. „U Nišu su joj i baka i deka, a i godinu dana starija rođaka Milica, sa kojom je vrlo često u kontaktu“, priča nam Sofiina mama Mila. Kaže da je srpski jezik naučila uz nju, kao i kroz boravke u Srbiji. „Ipak, moj utisak je da je kontakt sa decom u Nišu bio jači motivacioni faktor nego moje konzistentno odbijanje da koristimo nemački“, dodala je Mila.

Sofija pohađa i Srpsku dopunsku školu u Cirihu kod nastavnice Jelene Angelovski. U konkurenciji nižih razreda na književnom konkursu ,,Male ludosti“ u okviru 9. Bijenala umetničkog dečjeg izraza (BUDI) u Pančevu, ovoga meseca, osvojila je drugo mesto pričom „Dnevna soba“. Bilo je to Sofijino prvo literarno učestvovanje na konkursu u okviru Srpske škole. „Drago nam je da je krunisano nagradom jer daje Sofiji dodatnu potvrdu da veruje svojoj mašti. Učiteljica Jelena divno vodi decu, i obe Sofiine priče su nastale uz njen podsticaj i podršku“. Pre ove priče Sofia je napisala „Božićnu bajku“. Obe (priče) je ukrasila divnim i pratećim literarnim radovima. „Prve korake u pisanju je napravila pre otprilike godinu dana. Za vreme jednomesečne izolacije u aprilu prošle godine je pročitala preko 30 knjiga, posle kojih je došla na ideju da i sama može da napiše roman. Umesto pisaće mašine koju je tražila, dobila je moj stari Psion (preteča laptopa) i za kratko vreme su nastala dva poglavlja. Priča nije završena, ali Psion koristi i dalje rado kada piše nove priče“, ispričala je na portal Rasejanje.info Sofiina mama Milanka Mila Ringvald. 

Pored pisanja, Sofia obožava da crta, voli plivanje i da svira gitaru. Pre dve godine pohvaljena je na Prvom likovnom i poetskom konkursu „Ovo je moja Srbija“ udruženja Las Hentes iz Pančeva, za učešće na likovnom konkursu povodom 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Od drugih takmičenja roditelji izdvajaju učešće na takmičenju iz programiranja „Biber Informatik”, a nedavno je osvojila i četvrto mesto u švajcarskom finalu matematičko-logičkih igara.

Na naše pitanje šta bi volela da bude, ljupka Sofia je odgovorila da ne zna. „Možda nešto sa programiranjem, robotima ili sa životinjama!“. Dok ne odluči jedno je sigurno – da ćemo uživati uz još puno lepih i divnih Sofiinih priča. Samo napred i veliko bravo!