Početna Događanja Sofija Dimitrieski iz Berlina i Dunja Tadić iz Frajburga pobednice konkursa srpske...

Sofija Dimitrieski iz Berlina i Dunja Tadić iz Frajburga pobednice konkursa srpske ambasade u Berlinu „Moj jezik, moj svet – zašto učim srpski jezik“

Povodom Dana slovenske pismenosti  predstavnici Ambasada Republike Srbije u Saveznoj Republici Nemačkoj raspisali su literarni konkurs za izbor najboljih radova na temu „Moj jezik, moj svet – zašto učim srpski jezik“. Konkurs je bio namenjen učenicima Dopunske škole na srpskom jeziku i deci srpskog porekla u Saveznoj Republici Nemačkoj.

Cilj literalnog konkursa bio je da kod naše dece koja žive u Nemačkoj podstakne želju za negovanjem srpskog jezika i ćirilice, da ih motiviše da uče o srpskoj kulturi, da čitaju dela naših pisaca, kao i da u što većem broju pohađaju Dopunsku školu na srpskom jeziku. „Uvereni smo da smo postigli cilj, odnosno da smo raspisivanjem ovog konkursa motivisali našu decu da i dalje i još angažovanije istražuju lepote srpskog jezika. To uverenje nam je još jače nakon što smo pročitali radove i uverili se u neskriveni entuzijazam i kreativnost koji postoje među svim uzrastima“, istakli su predstavnici Ambasade.

Na literarni konkurs javilo se 117 učenika iz čitave Nemačke. U veoma jakoj konkurenciji, komisija Ambasade izabrala je 12 najuspešnijih radova.

Nagrađeni učenici literarnog konkursa „Moj jezik, moj svet – zašto učim srpski jezik“ u kategoriji od 1. do 4. razreda su:

1. mesto: Sofija Dimitrieski, 4. razred, Berlin

2. mesto: Ognjenka Кojadinović, 3. razred, Berlin

3. mesto: Sofija Beslać, 4. razred, Getingen

4. mesto: Eva Milanov, 3. razred, Lineberg

5. mesto: Nina Milenković, 2. razred, Majntal

Specijalna nagrada: Matija Milinović, 1. razred, Bad Zoden am Taunus

U kategoriji od 5. do 8. razreda, nagrađeni učenici su:

1. mesto: Dunja Tadić, 7. razred, Frajburg

2. mesto: Ana Ivanji, 7. razred, Štutgart

3. mesto: Leticia Fridrih, 6. razred, Bremen

4. mesto: Mila Tripković, 6. razred, Štutgart

5. mesto: David Joković, 8. razred, Minhen

Specijalna nagrada; Nikola Stević, 7. razred, Hamburg

„Čestitamo nagrađenim učenicima i zahvaljujemo se svima koji su učestvovali na konkursu!“ poručili su predstavnici srpske ambasade u Berlinu. Vreme i način dodele nagrada objaviće se naknadno, u zavisnosti od razvoja epidemiološke situacije u Saveznoj Republici Nemačkoj i mogućnosti organizovanja skupova.