Početna Kultura „Kraj dinastije Obrenović“ večerašnje predavanje Milorada Stokina u Bazelu

„Kraj dinastije Obrenović“ večerašnje predavanje Milorada Stokina u Bazelu

Foto: Fragmenti prološti /Soko

U organizaciji Umetničkog centra SOKO (Kunszentrum Soko) a uz podršku srpskog šahovskog udruženja Sorab iz Bazela večeras (12. juna) će se održati onlajn predavanje o životu, ljubavi i poslednjim trenucima kraljice Drage i kralja Aleksandra Obrenovića. Onlajn predavač je Milorad Stokin, master muzički umetnik – solo pevač, a trenutno je masterant kulturologije na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu.

Predavanje počinje u 20 časova i to u prostorijama udruženja Sorab (Serbischer Schachverein SORAB Basel, Steinengraben 79 4051 Basel). Cena ulaznice je 15 franaka a rezervacije na https://www.kunstzentrumsoko.com/rezervacije

„Srpska istorija izuzetno je burna i opterećena mnogim prevratima i nasilnim promenama vlasti, ali ono što se dogodilo u proleće 1903. godine bilo je posebno krvavo i dramatično. Kraljica i kralj upucani i bačeni s terase dvora- prizor je kakav do tada nije zabeležen, a promena vladajuće dinastije, koja je potom nastupila, odvela je Srbiju u nekom drugom smeru.

Kroz život ovog ljubavnog, kraljevskog para, okolnostima u kojima su živeli i razlozima zbog kojih ih je grupa vojnika-zaverenika ovako surovo kaznila vodiće nas Milorad Stokin, autor i urednik stranice Fragmenti prošlosti i masterant kulturologije“, stoji u opisu ovog zanimljivog predavanja.

Inače Milorad Stokin se bavi istraživačkim i predavačkim radom u domenu srpske kulturne istorije, a mnogi čitaoci portala Rasejanja.info imali su priliku da odslušaju neko od njegovih zanimljivih onlajn predavanja, koje je nedavno održao. Autor je jedne knjige i više naučnih radova. Autor je i urednik stranice Fragmenti prošlosti, koju trenutno na Fejsbuku i Instagramu prati preko 150.000 ljudi.

„Predavačka delatnost Fragmenata prošlosti širi se i van granica regiona. Ovo je ujedno poziv svima na saradnju sa Fragmentima prošlosti. Bilo da su u pitanju Kulturni centri, onlajn predavanja, pa čak i pojedinci, slobodno se javite i dogovorićemo se oko održavanja predavanja. Temu možete odabrati iz sada već bogatog repertoara“, istakao je Milorad Stokin.