Početna Događanja Vladika Andrej služio na Spasovdan u Bogorodičinom hramu u Beču

Vladika Andrej služio na Spasovdan u Bogorodičinom hramu u Beču

Na praznik Vaznesenja Gospodnjeg, Njegovo Preosveštenstvo Episkop austrijsko-švajcarski Andrej služio je svetu arhijerejsku Liturgiju u Bogorodičinom hramu u Beču. Episkopu su sasluživali visokoprečasni protojerej Dragan Birtašević, arhijerejski namesnik za istočnu Austriju, visokoprečasni protojerej dr Gajo Gajić i protođakon Roman Fišer.

„Za pevnicama su odgovarale devojke, pojci Bogorodičinog hrama, koje svake nedelje i praznika svojim pojanjem doprinose molitvenoj atmosferi vernoga naroda na službi Božijoj. Blagočestivi narod je na ovaj veliki praznik ispunio Bogorodičin hram, saglasno epidemijskim merama“, istaknuto je u vladikonom kabinetu.

U svojoj besedi episkop Andrej je čestitao praznik, pohvalio svoj narod za vernost crkvi. Govorio je o Spasovdanu, „koji je veliki i radosni dan za ljudski rod jer je Spasitelj ispunio sav Domostroj spasenja. Gospod je u potpunosti ispunio volju Očevu da se svet Bogočovekom spase od ništavila i smrti; da se čovek i sva tvar ispune večnim darovima Božijim; da se Hristovom smrću i vaskrsenjem proslavi, i da u Hristu Bogo-čoveku prirodu čoveka uznese u slavi na nebo, sa desne strane Boga Oca. Sve to za paloga i otpaloga čoveka, koji prema Božanskom planu treba da postane ljubljeni sin po blagodati, čedo Božije po Njegovom blagovoljenju. U ovome događaju se vidi koliko je Bog čovekoljubiv i koliko ceni čoveka i drži njegovo dostojanstvo. Ni pre niti posle Njega, niko tako nešto nije učinio za rod ljudski, kao On Bogočovek Hristos Spasitelj sveta“.