Početna Najave Nagradni konkurs za decu Dečjeg kulturnog centra Beograd „Biram Srbiju“

Nagradni konkurs za decu Dečjeg kulturnog centra Beograd „Biram Srbiju“

Dečji kulturni centar Beograd i Udruženje koreografa narodnih igara Srbije pozivaju decu i mlade iz gradova i opština Republike Srbije da učestvuju u nagradnom konkursu pod nazivom „Biram Srbiju“ u okviru manifestacije Dan tradicije. Na konkursu, koji traje do trećeg septembra 2021. mogu učestvovati deca i mladi od 5 do 14 godina iz Srbije.

Ideja organizacije konkursa je podsticanje mladih da kroz umetničke medije – sliku, fotografiju, poeziju, prozu i video-klip, dočaraju prirodne lepote, kulturu i tradiciju svoje zemlje. Konkurs je prilika da ohrabri ali i nagradi najuspešnije mlade koji će svoj letnji raspust provesti na kreativan način – istražujući porodičnu istoriju ili arheologiju svoga kraja, otkrivajući zaboravljene stvari na bakinom i dekinom tavanu na selu, pregledajući stare porodične fotografije, stvarajući crteže i slike svojih predaka, snimajući video zapise sa zanimljivim pričama iz porodične istorije…

Tradicija, kao inspiracija za umetničko stvaralaštvo, je polazna tačka konkursa koji želi da podstakne komunikaciju predaka i potomaka kroz literarne, likovne i multimedijalne radove. Odevni simboli, narodna nošnja, viteško nasleđe, istorijski događaji, jubileji, običaji, narodno stvaralaštvo, pesma, igra, nacionalna kuhinja i stari zanati treba da budu inspiracija učesnicima konkursa.

Svaki učesnik može poslati po jedan rad, a pristigle  radove ocenjivaće stručni žiri. Likovni radovi mogu biti u formi crteža, slike, ilustracije i kolaža (dimenzija do 50h70 cm), a sve likovne tehnike su dozvoljene. Literarni radovi treba da budu napisani u Word dokumentu. Video klipovi, u trajanju do 3 minuta, treba poslati putem Wetransfera. Likovne radove treba poslati na mejl likovni.konkurs@dantradicije.rs, literarne radove na literarni.konkurs@dantradicije.rs i video-klipove na video.konkurs@dantradicije.rs, uz sledeće podatke: ime i prezime učesnika konkursa, uzrast, grad/selo u kojem učesnik živi, koliko članova broji uža porodica, e-mail i kontakt telefon.

Najuspešniji učesnici, u saradnji sa Turističkom organizacijom Srbije i Turističkom organizacijom Beograda, osvojiće vaučere za putovanje po Srbiji za sebe i svoju užu porodicu, porodični ručak u beogradskom restoranu, rančeve, knjige i druge vredne nagrade!