Početna Događanja U Beču na Vidovdan otkrivena spomen-ploča Vilhemini Mini Karadžić

U Beču na Vidovdan otkrivena spomen-ploča Vilhemini Mini Karadžić

Otkirvanje spomen-ploče Mini Karadžić u Beču u ulici Rasumowskygasse 22, u trećoj bečkoj Opštini, gde je nekad živela
Foto: arhiva S. Matić

Na Vidovdan, na najznačajniji srpski praznik, u Beču je otkrivena spomen-ploča Vilhelmini Mini Karadžić. U kući u ulici Rasumowskygasse 22, u trećoj bečkoj Opštini, gde je Mina živela. Projekat postavljanja i otkrivanja spomen-ploče, realizovalo je Austrijsko-srpsko kulturno društvo (ASKD) Vilhelmina Mina Karadžić.

Spomen-ploču su, kako javljaju predstavnici društva Vilhemina Mina Karadžić otkrili dr Nebojša Rodić, ambasador Republike Srbije u Austriji i njegovo preosveštenstvo episkop Austrijsko-švajcarski gospodin Andrej. Profesor Svetlana Matić, predsednica Društva, istakla je da je spomen-ploča 50. po redu srpski trag u Beču. „Ovim činom smo kao narod, pokazali našim domaćinima Austrijancima, da imamo bogatu istoriju i kulturnu baštinu“, naglasila je profesorka Matić.

Realizaciju ovog jedinstvenog projekta, podržali su predstavnici Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije – Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, Zajednica srpskih klubova u Beču, stanari i vlasnik zgrade Uriah Klaus.

Primajući Zahvalnicu društva i knjige na nemačkom jeziku, posvećene Mini Karadžić, koje će na molbu Svetlane Matić, autorke, pokloniti stanarima zgrade, Uriah Klaus je podvukao da je ovaj događaj važan simbol kulture, koji povezuje dva naroda i da mu je velika čast što će spomen-ploča Mini Karadžić, austrijsko-srpskoj književnici i slikarki, krasiti zidove zgrade, koja ima bogatu istorijsku priču.

Episkop Andrej se zahvalio predstavnicima ASKD Vilhelmina Mina Karadžić i predsednici društva Svetlani Matić lično, na ovom velikom poduhvatu i naglasio da je Beč, postavljanjem spomen-ploče, postao još atraktivniji grad.

Vladika Andrej, ambasador Rodić,
Svetlana Matić i Jovica Đorđević
Foto: arhiva S. Matić

Dr Nebojša Rodić, ambasador Republike Srbije u Beču, u svom obraćanju, podsetio je prisutne o zaslugama Mine Karadžić, u prevođenju srpskih narodnih pesama i u oblasti slikarstva i naglasio da će trenutak otkrivanja spomen-ploče postati istorija.

Predstavnica treće bečke Opštine Aleksandra Psihos, naglasila je značaj ovog spomen obeležja za Opštinu i zahvalila se organizatorima na pozivu. Muzički deo programa, ulepšala je zvucima violine, Katarina Milisavljević, potomkinja Alekse Vukomanovića, supruga Mine Karadžić, briljantnim izvođenjem himni Austrije i Srbije i kompozicije „Na lepom plavom Dunavu“.

Među prisutnima bili su, između ostalih: Luka Marković, predsednik Zajednice srpskih klubova u Beču, Mr Mladen Filipović, direktor Predstavništva Republike Srpske u Austriji, Zoran Ilić, predstavnik vladajuće partije u Austriji iz 22. bečke Opštine, prof. Jovica Đorđević sa suprugom, mr Boris Drinić, advokat, Milun i Nada Nikolić, familija Nikolajević i druge značajne ličnosti iz sveta kulture i biznisa. Nakon završetka oficijelnog dela programa, učesnici skupa položili su cveće ispred spomenika Vuka Stefanovića Karadžića, uz zajedničko fotografisanje i osveženje u obližnjem bečkom restoranu.

Polaganje cveća ispred Vukovog spomenika u Beču
Foto: arhiva S. Matić