Početna Događanja U Karlsrueu održan turnir Igraj za Kosmet

U Karlsrueu održan turnir Igraj za Kosmet

Deo učesnika turnira Igraj za Kosmet u Karlsrueu
Foto: Rasejanje.info

U nemačkom gradu Karlsrueu održan je nedavno humanitarni turnir Igraj za Kosmet. Organizator ove divne manifestacije, koja je okupila Srbe iz više gradova u Nemačkoj, bila je humanitarna organizacija Svi  za Kosmet ogranak u Dortmundu, a domaćin je bio Srpski centar Karlsrue.

Članovi Srpskog kulturnog centra Karlsrue i humanitarne organizacije Svi za Kosmet godinama sarađuju, godinama nastoje da pridobiju što više donatora, kako bi pomogli svoj narod na Kosovu i Metohiji, godinama traže ideje kako bi humanitarne akcije bile što uspešnije i kako bi se bar na trenutak izmamio osmeh na licu svog napaćenog naroda na Kosovu i Metohiji; godinama se svi zajedno raduju kada stignu lepe vesti da je neka kuća sagrađena, da su crkva ili manastir obnovljeni i da su porodice dobile najneophodnije…  

Za sve to vreme radili su složno iako se članovi, koji su pomagali iz Karlsruea i iz Dortmunda nikada nisu videli. Kada je usledilo popuštanje epidemioloških mera nastala je mogućnost realizacije zajedničkog humanitarnog događaja.
Susret je bio divan. Osećaj je bio da se osobe poznaju celu večnost i da su se toliko i družili. Gosti su se osećali kao da su kod kuće, a domaćini kao da su gosti domaći. Prisnost i radost su se smenjivali, ljubav se osećala na svakom koraku.

Pored članova Srpskog kulturnog centra i grupe Srba iz Dortmunda tu bili i Srbi iz okolnih gradova a ponajviše njih iz Pforchajma iz nedavno osnovanog udruženja Dušan silni.

Na turniru od prijava je prikupljeno 620 evra. Prihod od humanitarne prodavnice bio je 270 evra, donacije za Vidovdansku akciju bile su 430 evra (od toga Srpski Klub Dušan silni Pforchajm izdvojio je 130 evra), Srpski kulturni centar je donirao 300 evra, a vernici crkvene opštine u Karlsrueu 316,70 evra. U kutiji HO Svi za Kosmet koja se nalazila u prostorijama Srpskog kulturnog centra bilo je 136 evra.

Druženje je trajalo tokom celog dana. Prvo je bilo takmičenje bilo u stonom fudbalu, pikadu, stonom tenisu i bilijaru.

U stonom tenisu učestvovalo je 12 igrača, prvo mesto osvojio je Saša Stevanov, drugo Neđo Bašić a treće Emil Hristov. U pikadu je takođe bilo 12 učesnika. Prvo mesto pripalo je Nemanji Ćuća, drugo Jordanu Petrović a treće Žani-Ani Radmilović.

U bilijaru prva tri mesta osvojili su Mladen Cmrk, Jordan Petrović i Deni Savin. Učestvovalo je 10 takmičara.

Stoni fudbal imao je 10 ekipa (20 učesnika). Prvo mesto pripalo je   Miroslavu Milićeviću i Stevi Radmilović; drugo Nikolini i Filipu Filipoviću a treće Urošu Stankoviću i Salvatoreu Lapone (srpskom zetu iz Pforchajma, koji sebe naziva Svetozar ).

Ovo divno druženje završeno je uz karaoke i divnu kuhinju u kojoj su svi uživali. „Zahvaljujemo se Srpskom kulturnom centru u Karlsrue, našoj Vanji i celoj ekipi koja je učestvovala u organizaciji i realizaciji ovog događaja. Nema predaje! Svi za Kosmet!“ poručili su iz ove organizacije.
Žani-Ana Radmilović iz Dortmunda (+491797444349) bi volela da joj se predstavnici i drugih udruženja jave, kako bi organizovali sličan turnir, gde bi se upoznali, družili i ujedno pomogli svom narodu na Kosovu i Metohiji.

Zajednička slike uz medalje