Početna Kultura Danas premijera filma „Nebesa“ Srđana Dragojevića na festivalu U Lokarnu u Švajcarskoj

Danas premijera filma „Nebesa“ Srđana Dragojevića na festivalu U Lokarnu u Švajcarskoj

Film Srđana Dragojevića „Nebesa” biće danas 5. avgusta premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Lokarnu u Švajcarskoj. Film će takođe biti projektovan i u petak, 6. avgust u 11:15, kao i u subotu, 7. avgust u 21:30.

Poslednje ostvarenje srpskog reditelja Dragojevića je priča o božanskim čudima. U pitanju je neobična i provokativna crna komedija o izazovima hrišćanstva u 21. veku i o tome kako prava, autentična čuda poslata ljudima sa nebesa danas kod njih mogu da izazovu zabunu i često, suprotan efekat. Film čine tri priče o tri božija čuda u srednjovekovnom smislu koja se dogode junacima filma koji žive u postkomunističkoj zemlji koja, nakon pola veka ateizma, ponovo uči o Hrišćanstvu.

Glavna uloga je poverena hrvatskom glumcu Goranu Navojcu, a živopisni milje likova, kakvim su obično ispunjeni Dragojevićevi filmovi, ovaj put je okupiran sujeverjem i nerazumevanjem temeljnih principa vere. To često vodi u preterivanje, stvarajući tragikomične situacije. U filmu „Nebesa” su prikazane tri komične i tragične situacije u životima šest karaktera u tri različita vremenska perioda, od 1993., preko 2001., pa do 2026. godine. Oni su zbunjeni vrednostima koje su nastajale u prethodnom vremenu, u prošlosti kada je komunizam koegzistirao s religijom i suptilno je zanemarivao.