Početna Kultura Drugi po redu Festival domaćeg filma u Beču od 2. do 5....

Drugi po redu Festival domaćeg filma u Beču od 2. do 5. septembra

Foto: Adria film

U Beču će se od 2. do 5. septembra održati drugi po redu Festival domaćeg filma. Adria Film Fest je projekat udruženja Kultur Kombinat i filmske distributerske kompanije Adria Film iz Beča. Koncipiran je kao četvorodnevni filmski festival u okviru koga se prikazuju najznačajnija kinematografska ostvarenja iz Srbije i regiona. Festival svojim sadržajem i umetničkim značajem doprinosi promociji naše kulture i umetnosti, kao i unapređenju i promovisanju savremenog umetničkog stvaralaštva. Realizuje je u saradnji sa bioskopskim lancem Cineplexx, kao i uz podršku Filmskog centra Srbije i Ambasade Republike Srbije u Beču. Svi filmovi se prikazuju u originalnim verzijama, sa nemačkim ili engleskim titlovima.

Selekcija obuhvata šest dugometražnih igranih filmova i jedan dokumentarni film. Festival otvara svečana premijera filma Nečista krv: Greh predaka Milutina Petrovića, koja će biti prikazana u četvrtak, 2. septembra, u bioskopu Cineplexx Millennium City sa početkom u 20 časova. Svečanu premijeru uveličaće glumačka i autorska ekipa filma, koja posebno za ovu priliku dolazi u Beč.

Drugo veče obeležiće svečana premijera filma Crna Gora: Podeljena zemlja Borisa Malagurskog, koja će biti održana takođe u bioskopu Cineplexx Millennium City, sa početkom u 20 časova. Festivalskoj premijeri će prisustvovati režiser filma, kao i drugi članovi ekipe koji će odvojiti vreme za kratku diskusiju sa publikom po završetku projekcije.

Treće večeri biće prikazan film Jedini izlaz Darka Nikolića, u bioskopu Urania, sa početkom u 20.30 časova. Specijalni gost festivalske projekcije biće nosilac glavne ženske uloge u filmu, glumica Anđelka Prpić.

Festival će svečano zatvoriti projekcija filma Lihvar Nemanje Ćeranića, koji je ovogodišnji pobednik festivala Ravno selo. Film će biti prikazan u bioskopu Urania, 5. septembra, u terminu od 20 časova. Zatvaranju festivala će prisustvovati članovi autorske ekipe filma.

U popodnevnim terminima od 18 časova, u bioskopu Urania, tokom festivala publika će imati prilike revijalno da pogleda filmove Dnevnik Diane Budisavljević (3. septembra), Otac (4. septembra) i Vikend sa ćaletom (5. septembra).