Početna Događanja Ambasadorka Srbije u Berlinu dr Janković uručila medalju profesoru Hodelu

Ambasadorka Srbije u Berlinu dr Janković uručila medalju profesoru Hodelu

Prof Hodel i (desno) dr Snežana Janković, ambaador Srbije u Berlinu
Foto: arhiva MSP Republike Srbije

Dr Snežana Janković, ambasadorka Republike Srbije u Nemačkoj uručila je Zlatnu medalju direktoru Instituta za slavistiku na Univerzitetu u Hamburgu profesoru Robertu Hodelu. Dr Hodela je predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlikovao za izuzetan doprinos u kulturi i promociji prijateljskih odnosa Republike Srbije i Savezne Republike Nemačke.

Profesor Robert Hodel je tokom svoje bogate karijere najveći deo svog rada usmerio na srpsku i južnoslovensku književnost, prvenstveno na realizam i modernu. Studirao je slavistiku, filozofiju i etnologiju u Bernu, Sankt Peterburgu, Moskvi i Novom Sadu i autor je velikog broja publikacija, prevoda, antologija i komentara o srpskoj i južnoslovenskoj književnosti, sa posebnim fokusom na pisce Ivu Andrića, Momčila Nastasijevića i Dragoslava Mihajlovića.

Uručujući zlatnu medalju ambasadorka Srbije u Berlinu dr Janković je istakla da se visoko ceni što u svom svakodnevnom radu profesor Hodel prenosi entuzijazam i ljubav prema srpskom jeziku, kulturi i književnosti na buduće generacije slavista u Nemačkoj. Ona je izrazila zahvalnost na posvećenosti profesora Hodela jačanju kulturnih i naučnih veza između Srbije i Nemačke i promociji srpskog jezika i književnosti na čitavom nemačkom govornom području, čime se istovremeno jačaju nemačko-srpske veze.

Sa druge strane profesor Robert Hodel nije krio zadovoljstvo što prima ovo priznanje. On je rekao da mu je velika čast što prima ovo visoko odlikovanje Republike Srbije i naglasio da je prevođenjem srpske poezije iskusio posebnu vrstu ljubavi i povezanosti sa srpskim jezikom i Srbijom.

Govorio je o neobičnom bogatstvu i vrednosti naše književnosti, o kojoj se u svetu još uvek nedovoljno zna i istakao vrednost raznolikosti jezika i kultura, citirajući član 22 Povelje Evroske unije o temeljnim pravima, koji se zalaže za poštovanje kulturnih, verskih i jezičkih različitosti.

Prijemu su uz porodicu profesora Hodela prisustvovali  i predstavnici srpskog rasejanja. U programu nakon dodele odlikovanja okupljeni su uživali u izvođenju srpske poezije po ličnom izboru profesora Hodela, na srpskom i u njegovom prevodu na nemački jezik, a posebno je bilo zapaženo izvođenje izvornih srpskih pesama članica kulturno-umetničkog društva Zlatni opanak iz Berlina.