Početna Događanja Susret episkopa Andreja i biskupa Starokatoličke crkve dr Rajna u Cirihu

Susret episkopa Andreja i biskupa Starokatoličke crkve dr Rajna u Cirihu

Biskup dr Harald Rajn i episkop Andrej
Foto: FB vladika Andrej

Njegovo Preosveštenstvo Episkop austrijsko-švajcarski gospodin  Andrej primio minulog vikenda u svom sedištu pri hramu Svete Trojice u Cirhu, poglavara Starokatoličke Crkve u Švajcarskoj, biskupa dr Haralda Rajna.  Sastanku je prisustvovao i paroh pri Svetotrojičnom hramu protojerej Branimir Petković.

Biskup Rajn je srdačno čestitao Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi na izboru i ustoličenju novog poglavara Srpske Crkve i poželeo patrijarhu uspešan rad. Tokom bratskog prijema, sagovornici su razgovarali o istorijskim vezama Srpske pravoslavne crkve i Starokatoličke crkve Švajcarske. Evocirane su uspomene na zaslužne ličnosti u negovanju ovih veza. Razgovarajući o aktuelnim temama biskup Rajn i vladika Andrej razmenili su mišljenja o pristupanju zvaničnom dijalogu Eparhije austrijsko-švajcarske i Starokatoličke crkve u Švajcarskoj, a takođe i o aktuelnoj saradnji dve crkve. Biskup dr Harald Rajn je posebno istakao duboku povezanost dveju Crkava u istoriji i sadašnjem vremenu pozvavši vladiku Andreja na redovnu 154. Skupštinu Starokatoličke crkve, koja će se ove godine odžati u Tunu, nedaleko od švajcarske prestonice Berna.

Episkop Andrej je tokom ovog značajnog susreta posebno naglasio da je srpska Eparhija na ovim prostorima učila mnogo od Starokatoličke crkve u procesu svoje integracije u društvo Švajcarske. Dugogodišnje čvrste veze Starokatoličke crkve i Srpske pravoslavne crkve se naročito ogledaju u 46 srpskih teologa koji su u poslednjih 150 godina kao stipendisti Starokatoličke crkve studirali na Univerzitetu u Bernu.

Na kraju prijema, vladika Andrej je dragom biskupu uručio prigodan poklon, obećavši da će se odazvati pozivu na Skupštinu u Tunu, zahvalivši se na vremenu, trudu i ljubavi koju je biskup Rajn pokazao prema srpskoj crkvi, nadovi se u saopštenju vladike Andreja.