Početna Događanja Crna Trava se „topi” kao grudva od snega, stanovnika je sve manje,...

Crna Trava se „topi” kao grudva od snega, stanovnika je sve manje, a šestoro Spasića se „gura” u 25 m2!

Porodica Spasić živi u jednosobnom stanu
Foto: HO Srbi za Srbe

„Crna Trava – najmanja i jedna od najsiromašnijih opština decenijama se „topi” kao grudva od snega. Od 1953, kada je u Crnoj Travi živelo skoro 14.000 ljudi, po zadnjem popisu koji je održan pre deset godina ostalo je samo 1.660 ljudi. Koliko se deca retko rađaju u ovoj opštini, govori podatak da se niti jedno dete nije rodilo u Crnoj Travi u 2013. godini! Zabrinuti ovakvim stanjem, uputili smo se kod jedne od retkih porodica koja ima više dece”, istakli su članovi humanitarne organizacije Srbi za Srbe, koji su pokrenuli novu humanitarnu akciju za pomoć porodicu Spasić, koja ima četvoro dece i živi u jednosobnom stanu od 25 m2.

„Doselili smo se prošle godine jer smo dobili posao. Prihodi su mali, ali bar da možemo prehraniti decu” istakao je otac Vladan Spasić, koji u radi kao ložač u Domu zdravlja dok majka Jasmina radi u fabrici Jumko. Imaju četvoro dece: Sofiju (13), Kristinu (12), Ekatarinu (6) i Mihaila (4). „Kuću smo dobili na iznajmljivanje od Opštine. Plaćamo 1.800 dinara mesečno za ovaj jednosoban stan od 25 m2. Kao što vidite, previše je skučeno ovde a i pokućstvo nam nije u najboljem stanju”, nastavio je otac svoju priču koju je prenela HO Srbi za Srbe.

Divna i vaspitana deca pokazala su svoje igračke. Posebno su vezani za kućnog ljubimca. Ne kriju da bi voleli da imaju svoje sobe i lepše kupatilo. „Ima u ovom kraju kuća na prodaju. Nama ne treba ništa mnogo, bar neka starinska kućica, da budemo svoj na svome. Pa ako ste u mogućnosti da nam to priuštite, značilo bi mnogo” , obratio se otac Vlada predstavnicima udruženja, koji su pokrenuli novi veliki projekat – kupovine kuće za mnogočlanu porodicu Spasić. Ko može da pomogne potrebno je da donira novac.