Početna Događanja Vladika Andrej u Lincu rukopoložio braću Mićić u đakone

Vladika Andrej u Lincu rukopoložio braću Mićić u đakone

Episkop Andrej u Lincu na rukopoloženu u đakone braće Nemanje i Đorđa Mićića
Foto: FB episkop Andrej

Njegovo Preosveštenstvo Episkop austrijsko – švajcarski gospodin Andrej minulog vikenda rukolopožio je, u Lincu, u parohiji Vasilija Ostroškog, braću Nemanju i Đorđa Mićića u čin đakona. „Prelepi su to bili dani za sve one koji nisu žalili truda da svojim prisustvom učestvuju u bogosluženjima kojima je načalstvovao episkop Andrej. Tako je u subotu služena sveta arhijerejska liturgija uz sasluženje više sveštenika: protojereja – stavrofora Dragana Mićića, protojereja – stavrofora Ljubisava Adžića iz Valjeva, protojereja Ljubomira Bolića iz Ensa, protojereja Nikole Pantića iz Gmundena, protojereja Nikole Skopljaka iz Velsa, jereja Ljubomira Radovanova iz Klagenfurta, jereja Andreja Živkovića iz Braunaua i đakona Nedeljka Dikića iz Kragujevca (Eparhija šumadijska). Lepoti bogosluženja je doprinela parohijska pevnica pod upravom Marije Simić. Za sve prisutne, bila je posebna prilika a mnogima i prva, da vide jedno rukopoloženje. Ovom prilikom je to bilo rukopoloženje u čin đakona, starijeg sina prote Dragana, veroučitelja Nemanje Mićića. Narod u kojem je Nemanja odrastao, potvrdio je reči Episkopa, dostojan, tako da se orio ceo hram“, napisano je na FB stranici vladike Andreja.
Vladika je, u svojoj besedi, govorio o đakonskom činu i planovima koje ima sa novim đakonom. Svetoj čaši pristupili su mnogi a među njima i cela porodica Mićića. Posle podeljene nafore i kratkog razgovora sa vernicima ispred hrama, započet je ručak u parohijskoj biblioteci. Večernju molitvu je, u prisustvu episkopa Andreja, služio prota Dragan uz sasluženje novorukopoloženog đakona Nemanje. Nakon večernje službe, u parohijskoj sali, Episkop je održao sastanak građevinskog odbora za izgradnju spomen kapele u Mauthauzenu. Pored episkopa, sastanku je prisustvovao prota Dragan i g. Željko Malešević.

Hram Svetog Vasilija Ostroškog u Lincu
Foto: FB episkop Andrej

Dan kasnije, u nedelju svetu arhijerejsku liturgiju služio je Episkop Andrej uz sasluženje: starešine hrama protojereja – stavrofora Dragana Mićića, protojereja –  stavrofora Ljubisava Adžića iz Valjeva, protojereja Stanka Rakića iz Štutgarta i đakona Nemanje Mićića .I  ovom prilikom je obavljeno rukopoloženje u čin đakona i to mlađeg sina prote Dragana, veroučitelja Đorđa Mićića. Kada su dva brata, dva đakona proizneli jekteniju, kod mnogih prisutnih su proradile emocije. I ovom prilikom je Episkop, biranim rečima uputio pastirsku besedu vernom narodu.

Nakon podeljene nafore vladika Andrej je odslužio pomen novopredstavljenom Mileti Radojeviću, savetniku ministra prosvete Republike Srbije, koji je kroz razne funkcije u državi mnogo pomogao SPC. Pomenu je prisustvovao i ambasador Republike Srbije u Republici Austriji Nebojša Rodić. Rukoploženju je prisustvovao i dr Paulus Val, penzionisani veroučitelj i nekadašnji pomoćnik direktora Kulturnog centra u vladi Gornje Austrije.

„Za ove događaje, blagoslovom Episkopa valjevskog g. Isihija i nadležnog nam episkopa Andreja, iz Valjeva je doputovao krstonosni prota Ljubisav Adžić. Prota duži niz godina menja protu Dragana u njegovom odsustvu ali ovoga puta on je kroz ispovest i duhovne pouke pripremio Nemanju i Đorđa za primanje đakonskog čina. I zaista, ko bi to i mogao bolje od onoga koji je rastao uz avu Justina Ćelijskog a u rodnom mestu Sv. vladike Nikolaja Velimirovića. Pošto je do detalja ispitao kandidate, prota Ljubisav je napisao ispovedno pismo koje je svojeručno potpisao a koje je garant da su Nemanja i Đorđe dostojni da vrše misiju koja im je poverena“, istaknuto je na stranici episkopa Andreja.

I ovog puta se episkop, pre zajedničkog ručka, zadržao u prijatnom razgovoru sa vernicima ispred hrama. Na zajedničkom ručku, ređale su se zdravice za nove đakone i uz prijatan razgovor pravili novi planovi.