Početna Događanja Srpski šahovski klub Sorab iz Bazela ušao u filane kupa Švajcarske

Srpski šahovski klub Sorab iz Bazela ušao u filane kupa Švajcarske

Finale će se održati u prostorijama kluba Sobar 28. novembra sa početkom u 13 časova

GM Vadim Milov (levo) protiv Clément Pinsona na prvoj tabli doneo je prvi poen Sorabu i time naznačiio
uspeh i pobedu
Foto: arhiva Sorab Bazel

Šahovski klub Sorab Bazel iz Švajcarske, postoji 30 godina i njegovi članovi se takmiče Švajcarskom klupskom prvenstvu u Nacionalnoj B ligi, kao i u trećoj ligi.

Prošle nedelje u ekipnom kup takmičenju Švajcarske SORAB je napravio izuzetan uspeh i plasirao se u polufinale i među četiri najbolje ekipe Švajcarske, a minulog vikenda odličnom igrom članova tima Sorab (GM Vadim Milov, Željko Stanković, Daniel Matović, Milorad Novosel, Frank Vajdt i Predrag Miletić) ušao je u finale kupa Švajcarske, čiji izveštaj prenosimo:

U utorak, 21. septembra, Sorab je na onlajn turniru prve lige Swiss Team Battle, na kojem je učestvovalo 67 ekipa čak 19-ti put osvojio 1. mesto i iza sebe ostavio mnoge jake ekipe kao što su Rien, Volishofen, Cirih, Ženeva… U nedelju, 26. septembra u polufinalu kupa Švajcarske Sorab je pobedio ekipu La Berseteri i plasirao se u finale. Pored očekivane pobede GM Vadima Milova (najbolji igrač Švajcarske sa Elo 2646) na prvoj tabli, na trećoj tabli je Daniel Matović odlučnom i sigurnom igrom doneo neophodni drugi poen za pobedu i ulazak u finale.

Sve partije su prenošene uživo na internetu, na vebstrani švajcarskog šahovskog saveza i mogu se pogledati na linku

U finalu Sorab će igrati protiv ekipe Réti Akatenago iz Ciriha i biće domaćin i organizator finala u svojim prostorijama u Steinengraben 79, 4051 Basel, u nedelju 28. novembra 2021. god. sa početkom u 13:00 časova.

U skladu sa propisima vezanim za koronu biće moguće prisustvovati i podržati ekipu Soraba na putu do titule i osvajanja kupa. Inače, Sorab je već jednom osvojio kup 1999. god. a Reti iz Ciriha dva puta 2012. i 2014. god.

Sve partije će biti uživo prenošene na internetu i vebstrani švajcarkog šahovskog saveza.

Na žalost, zbog pretrpanog kalendara, Šahovski savez je odlučio da se ove godine Team – Cup igra zadnji put, iako je još od 1963. godine bio jedan od najuzbudljivijih i omiljenih takmičenja.

Prilika da Sorab ukoliko pobedi u finalu ostane upisan u istoriju kao pobednik zadnjeg održanog ekipnog kup takmičenja. Hvala igračima koji su ostvarili veliku pobedu i uspeh: GM Vadim Milov, Milorad Novosel, Daniel Matović i Frank Vajdt.

Inače predstavnici Sobara obaveštavaju da se svake nedelje u njihovim prostorijama (SORAB Steinengraben 79 4051 Basel, telefon +41 76 / 75 81 239) od 17 časova održava šahovska škola za mlade, koju drži trener Željko Knežević.