Početna Događanja Poseta episkopa Andreja Crkvenoj opštini Sankt Galen

Poseta episkopa Andreja Crkvenoj opštini Sankt Galen

Minulog vikenda vernici nove parohije sa sedištem u Melsu, u Švajcarskoj, imali su priliku da dočekaju Njegovo Preosveštenstvo Episkopa austrijsko-švajcarskog, italijanskog i malteškog g. Andreja. Ispred hrama u večernjim časovima episkop Andrej je svečano dočekan od strane sveštenstva i vernog naroda.

Zbog aktuelnih mera u borbi protiv širenja virusa Kovid, bilo je dozvoljeno samo 50 osoba u hramu. Služena je praznična večernja služba sa petohlebnicom kojom je načalstvovao protojerej-stavrofor Simeun Prodanović iz Ciriha, uz sasluživanje protojereja Braneta Sarića iz St. Galena, jereja Nenada Brkića iz Melsa i protođakona Ivana Tolića iz Lozane. Mešoviti hor, pod upravom dirigentica Jasmine Golnik i Olivere Sekulić-Barac ulepšao je večernje bogosluženje.

Sa liturgije u Melsu
Foto: FB Vladika Andrej

Vladika Andrej se potom obratio prisutnima i uputio reči hvale i podrške najmlađoj parohiji u Švajcarskoj. Jerej Nenad Brkić se u svoje i ime naroda, zahvalio episkopu na očinskoj ljubavi, razumevanju i podršci, kao i na dolasku u ovom turbulentnom vremenu izrazivši nadu da će ih episkop Andrej ponovo uskoro posetiti. Obzirom na važeće mere, posluženje je posluženo ispred hrama a vernici su imali priliku da nazdrave i porazgovaraju sa svojim Arhipastirom. Uz tople pozdrave i pozivom da ponovo dođe, prisutni vernici su ispratili episkopa Andreja.

Sa parohijske slave u Sankt Galenu
Foto: FB Vladika Andrej

Sutradan, u nedelju po Vozdviženju, povodom hramovne slave Prepodobnog Simona Monaha u Sankt Galenu vladika Andrej služio je svetu arhijerejsku Liturgiju uz sasluženje protojereja-stavrofora Simeuna Prodanovića, protojereja Brana Sarića, protođakona Ivana Tolića i pođakona Saše Branisavljevića. Liturgiju je pratio hor Logos pod upravom Jasmine Golnik. U svojoj besedi, episkop Andrej obratio se vernom narodu protumačivši mu pročitano Jevanđelsko začalo. Potom su osveštani su slavski hleb i žito koje su spremili ovogodišnji kumovi slave, Rade i Slavica Lapčević iz Vajnfeldena sa svojom decom Rastkom, Agnijom i Simonom. U produžetku je nastavljeno slavlje u porti hrama uz posluženje u toku kojeg je parohijski hor Logos otpevao višeglasno pesmu „Hajde Jano“ iz mokranjčevih Rukoveti.

Hor Logos je pratio liturgiju i na kraju u višeglasju optevao pesmu „Hajde Jano“ iz mokranjčevih Rukoveti.