Početna Kultura Na današnji dan pre 100 godina rođen poznati glumac Rade Marković

Na današnji dan pre 100 godina rođen poznati glumac Rade Marković

Sto godina od rođenja čuvenog srpskog glumca Radeta Markovića

Tačno pre jednog veka, na današnji dan rođen je veliki pozorišni i filmski glumac Radomir Rade Marković. Rođen je u Beogradu, preminuo u Zaboku 10. septembar 2010.  Maturirao 1939. godine u Drugoj muškoj gimnaziji u Beogradu. Najpre je studirao Tehnički, a zatim prešao na Filozofski fakultet u Beogradu. Potom se posvetio glumi – amaterski, sa grupom mladih beogradskih entuzijasta prve posleratne generacije, koji su imali probe u prostorijama Kolarčevog univerziteta. U toj grupi je bila i Olivera Đorđević (kasnije poznata srpska glumica Olivera Marković) sa kojom se venčao 1945. godine i dobio sina Gorana, čuvenog srpskog reditelja. Stogodišnjica rođenja velikom srpskog glumca obeležava se izložbom u Beogradskom dramskom pozorištu, i ciklusom filmova u Jugoslovenskoj kinoteci.

O Radetovoj biografiji već smo pisala, a danas ćemo preneti sjajan tekst sa FB stranice Beleške o filmu o glumcu koji je ostavio neizbrisiv trag u srpskoj kinematografiji:

Čitava istorija našeg posleratnog filma staje u lik Radeta Markovića. Debitovao je nedugo posle rata i odmah počeo da tumači bitne uloge – filmovi poput „Besmrtne mladosti“ i „Čudotvornog mača“ su ga etablirali kao glumca na koga se mora ozbiljno računati. Od trenutka uzleta, karijera mu je trajala šezdeset godina i nikad nije podbacio bez obzira na kvalitet scenarija i veličinu uloge.

Retko se priča o raznovrsnosti koja je oduvek bila prisutna – sa istim ubeđenjem je tumačio i najveće ljige i koristoljubive gnjide kao i junake po kojima je poznatiji. Ali, ta gospoština i elegancija sa kojima je svakoj ulozi pristupao nisu zaista nikada dosegnute ni pre ni posle njega. Bilo je još gospode u našim filmovima, ali kao on, zaista teško.

Šezdeset i kusur godina je zaista veliki period na filmu, a posle njega je sve stalo, jer mi posle njega i nemamo film, a teško da ćemo ga ikada i imati, pojeden je serijskom hiperprodukcijom, a pre svega nekvalitetom. Naravno, sve što sam rekao za film, važi i za televiziju i pozorište, Rade je, osim što je tumačio legendarne uloge, osnivao i nezavisne trupe, spremao mnoge za prijemni ispit i pomogao mnogim legendama da postanu bolji glumci.

Kakav je privatno gospodin bio govore i brakovi sa Oliverom i Nedom Arnerić, kao i afera sa Nevenom Kokanovom, najlepšom bugarskom glumicom svih vremena, i jednom od najboljih (zajedno na filmu „Kradljivac bresaka“).

Rade je, što bi rekli Anglosaksonci, zaista kompletan paket. Sto je godina od njegovog rođenja. Gromada par ekselans.