Početna Kultura Kolarčev narodni univerzitet – počeo sa radom 19. 10. 1932.

Kolarčev narodni univerzitet – počeo sa radom 19. 10. 1932.

Kolarčev narodni univerzitet
Foto: arhiva KNU

„Danas se sećamo našeg osnivača Ilije Milosavljevića Kolarca i obeležavamo 143 godine postojanja Kolarčeve zadužbine“, zapisano je na Fejsbuk stranici Kolarčevom narodnog . Ilija Milosavljević Kolarac, umro je 18. oktobra 1878. godine, a na današnji dan, 19. oktobra 1932. godine  počeo je da radi Kolarčev narodni univerzitet, u tek sagrađenoj zgradi zadužbine na današnjem Studentskom trgu u Beogradu.

Osnivač Kolarčeve zadužbine i Narodnog univerziteta bio je Ilija Milosavljević Kolarac, srpski trgovac, koji je testamentom iz 1878. godine sav svoj imetak ostavio srpskom narodu u cilju širenja nauke i kulture. Najpre je još za života Kolarca osnovan je Književni fond u okviru kojeg je do danas prevedeno, objavljeno i nagrađeno više od 200 dela iz književnosti, nauke i kulture, a potom i Fond za podizanje srpskog Univerziteta na kome će učeni ljudi prenositi znanja narodu.

Skladno zdanje Kolarčeve zadužbine u kome je smešten Narodni univerzitet podignuta je 1932. godine. Njen tvorac je arhitekta Petar Bajalović koji je, posedujući vanredni osećaj za arhitektonske finese, najpre je pristupio problematici prostora koncertne dvorane. U izgradnji su primenjena najsavremenija naučna znanja o akustici tog vremena pa se Velika dvorana i dan danas smatra najakustičnijom salom za potrebe muzičkih izvođenja u Beogradu i šire. Dvorana je svečano otvorena 4. februara 1932. godine, koncertom Beogradske filharmonije. Narodni univerzitet otpočeo je svoju programsku delatnost u oktobru iste godine. Od osnivanja do danas Kolarčeva zadužbina poštuje volju Milosavljevića da njegova imovina bude trajno namenjena „kulturi, umetnosti i obrazovanju srpskog naroda“.

Ilija Milosavljević Kolarac
Foto: Vikipedia