Početna Događanja Prvo deponovanje poljoprivrednog semena iz Srbije u Svetski trezor semena

Prvo deponovanje poljoprivrednog semena iz Srbije u Svetski trezor semena

Ambasador Srbije u Oslu Dragan Petrović deponuje semelje poljovrednih biljaka u Svetski trezor semena
Foto: MSP RS

Ambasador Republike Srbije u Oslu Dragan Petrović, u ime Srbije, prvi put je deponovao seme poljoprivrednih biljaka u Svetski trezor semena na Svalbardu. Tom prilikom, ambasadoru je, u ime ministarke poljoprivrede i hrane Sandre Bork uručen sertifikat o deponovanju.

Deponovanje devedeset šest naših najznačajnijih domaćih sorti pšenice, ječma, ovsa i raži, odabranih od strane Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada, doprineće globalnim naporima da se obezbedi prehrambena sigurnost budućih generacija, istaknuto je na stranici Ministrastva spoljnih poslova Republike Srbije.

Domaćini ceremonije koju su organizovali predstavnici Ministarstva poljoprivrede i hrane i Nordijskog centra za genetske resurse, koji zajednički upravljaju trezorom, izrazili su zadovoljstvo što je Srbija deponovala svoje poljoprivredno seme.

Prvo skladištenje semena iz Srbije na Svalbardu realizovano je preko međunarodnog projekta čiji je rukovodilac Institut za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada, a koji finansira Fond za raspodelu dobrobiti i Međunarodni ugovor o biljnim i genetičkim resursima za hranu i poljoprivredu – FAO, prenelo je Ministrastvo spoljnih poslova Republike Srbije.

U ovoj jedinstvenoj bazi čuva se preko milion uzoraka semena iz skoro svih zemalja sveta,