Početna Događanja U Ljubljani otvorena izložba „Rukopisni listovi iz Velikog rata“ 

U Ljubljani otvorena izložba „Rukopisni listovi iz Velikog rata“ 

Sinoć je u Ljubljani u Parohijskom domu otvorena izložba „Rukopisni listovi iz Velikog rata“.  Izložba časopisa koje su rukom stvarali naši slavni preci tokom Prvog svetskog rata posvećena je obeležavanju Dana primirja u Prvom svetskom ratu i 103. godišnjice oslobođenja Beograda. Govori o nesalomivom duhu jednog naroda u najtežim trenucima svog postojanja. Ambasada Republike Srbije u saradnji sa Crkvenom opštinom Ljubljana i Srpskim kulturnim centrom Mihajlo Pupin je organizovala ovu izložbu i ujedno poziva sve da je posete. Biće otvorena do 12. novembra.

Izložbu autorke Nataše Jovanović čine rukopisni časopisi koje su naši vojnici u Bizerti i naši đaci u Parizu pisali i crtali rukom u periodu od 1917. i 1918. godine. „Reč je o časopisima koji su se pisali i crtali u samo jednom primerku, mnogo njih je izgubljeno, te je kolekcija je mala i veoma značajna“, rekao je Aleksandar Gatalica, savetnik za kulturu u Ambasadi Srbije u Ljubljani, dodavši da su rukopisni časopisi ove godine digitalizovani i da su te slike paralelno na izložbama u Beogradu i Ljubljani.

„Izložbu u Ljubljani oglasili smo plakatima na prometnim mestima i osim naših ljudi očekujemo i dolazak ljubljančana koji su videli ovu najavu“, poručio je Gatalica.