Početna Događanja Sednica Građevinskog odbora za izgradnju spomen-hrama u Mauthauzenu

Sednica Građevinskog odbora za izgradnju spomen-hrama u Mauthauzenu

U Lincu je održana sednica Građevinskog odbora za izgradnju spomen-hrama Svetih Srpskih Novomučenika na vojnom groblju u Mauthauzenu
Foto: FB vladika Andrej

U Lincu je protekle nedelje održana u hramu Sv. Vasilija Ostroškog čudotvorca održana redovna sednica Građevinskog odbora za izgradnju spomen-hrama Svetih Srpskih Novomučenika na vojnom groblju u Mauthauzenu. Sednici su prisustvovali episkop Andrej u svojstvu predsednika odbora, sekretar EUO jerej Filip Milunović, protojerej-stavrofor Dragan Mićić, nadležni paroh iz Linca, sekretar GO Željko Malešević, protojerej Gajo Gajić i preko telekomunikacije, protojerej-stavrofor Miroslav Simijonović i prof. dr Gordana Ilić-Marković.

Na sednici je bilo reči o završnoj fazi radova i o završetku radova na spomen kapeli koji će uskoro biti ostvareni. Građevinski planovi su zbog pandemije korona virusa bili prilično usporeni. Tu se pre svega misli na pripremu Knjige mrtvih i monografije o izgradnji spomen-hrama, istaknuto je u saopštenju vladike Andreja.

Učesnici sednice Građevinskog odbora
Foto: FB vladika Andrej

Vojno groblje Rajfendorf-Mauthauzen nalazi na svega 20-ak minuta vožnje od Linca. Na tom mestu počiva između 7 i 8 hiljada srpskih vojnika, oficira i civila koji su u jesen 1914. godine zarobljeni i odvedeni iz Srbije i okruženja u zarobljenički logor Mauthauzen kod Linca (Gornja Austrija) kroz koji će do 1918. proći oko 40.000 Srba, Italijana, Rusa i drugih naroda. Pre 100 godina, u svojim pismima jedan od interniranih srpskih oficira izrazio je nadu da će odmah nakon rata na mestu logora biti izgrađena jedna spomen-kapela, da očuva sećanje na strašne žrtve koje su podneli srpski logoraši. Blagoslovom patrijarha Irineja i uz podršku predsednika Republike Srpske, Milorada Dodika od leta 2014. godine krenulo se u realizaciju ovog projekta.