Početna In Memoriam Im Memoriam dr Ljubomir Ljubo Vujović, predsednik Teslinog memorijalnog društva iz Njujuroka

Im Memoriam dr Ljubomir Ljubo Vujović, predsednik Teslinog memorijalnog društva iz Njujuroka

dr Ljubomir Ljubo Vujović, predsednik Teslinog memorijalnog
društva iz Njujorka
Foto: arhiva M. Bulatović

Tužna vest stigla je iz Crne Gore da je dr Ljubomir Ljubo Vujović, predsednik Teslinog memorijalnog društva iz Njujorka preminuo je u nedelju 28. novembra 2021. okružen porodicom u selu Komarno (Crna Gora). O dr Vujoviću koji je svo svoje slobodno vreme posvećivao liku i delu Nikole Tesle, prenosimo tekst Marine Bulatović, člana Upravnog odbora Tesla memorijalnog društva iz Njujorka, koja je godinama sarađivala sa dr Vujovićem.

Dr Vujović je bio lekar, pisac, filmski producent i jedna od vodećih ličnosti Teslinog pokreta u Americi. Njegov dugogodišnji volonterski rad imao je za cilj očuvanje sećanja na lik i delo Nikole Tesle i nikada neće biti zaboravljen. Neumorno je radio kao lekar u njujorškoj Metropoliten bolnici (Metropolitan Hospital) preko 50 godina.

Svoje slobodno vreme posvećivao je Tesli: sarađivao je sa čelnicima grada Njujorka, dostavljajući im potrebna dokumenta i informacije za postavljanje znaka „Nikola Tesla CORNER“ na uglu 6. avenije i 40. ulice.

Zahvaljujući njemu 10. jula 2001. otkrivena je komemorativna ploča na hotelu Njujorker na Menhetnu. Ploča je napravljena 1977. ali zbog političkih razloga nije mogla biti postavljena. Dr Vujoviću su oko ovog posla pomogli Srpska pravoslavna crkva i mnogi ugledni pojedinci. Nakon 24 godine ploča je postavljena i danas stoji na hotelu u kome je Tesla živeo od 1933. do 1943.

Dr Vujović je bio urednik internet stranice Memorijalnog udruženja Tesla www.teslasociety.com

Ovaj sajt sadrži mnoge informacije, fotografije i dokumenta o Nikoli Tesli, Mihajlu Pupinu, Milevi Marić… a posetilo ga je skoro 3 miliona ljudi.

Dr Vujović je autor obimne knjige u dva toma „Tribute to Tesla“ (Priznanje Tesli) koja sadrži mnoge ilustracije i dokumenta o raskošnom geniju. On je inicirao i bio izuzetno aktivan u najvećem istraživačkom projektu o Nikoli Tesli pod nazivom: „Tesla collection“ (Teslina kolekcija).

Autor je dokumentarnog filma: „Nikola Tesla, the Genius Who Lit the World“ („Nikola Tesla – genije koji je osvetlio svet“), koji je napravljen u saradnji sa muzejom Nikola Tesla iz Beograda. Film je dobio međunarodno priznanje kao najbolji svetski dokumentarni film o Tesli. Film je na engleskom jeziku, ali je preveden na nemački, francuski i srpski jezik i prikazan je na raznim TV stanicama širom planete. On je autor brojnih članaka posvećenih Tesli, a učestvovao je i u mnogim TV, radio i novinskim intervjuima koji su imali za temu Teslin rad, ali i srpsku kulturu.

Producirao je i dokumentarne filmove „Od imigranta do pronalazača o Mihailu Pupinu“ i „Kraljevina Crna Gora“.

NAGRADE

Sedamdesetih godina prošlog veka bio je aktivan u pomoći jugoslovenskom udruženju lekara i mnogim bolnicama u Jugoslaviji, sa tretmanima i lekovima za oboljenja od raka. On je u to vreme specijalizirao hematologiju i onkologiju. Dr Vujović je primio nagradu „The City Coucil Citation“ za svoj lekarski rad u Njujorku. Na nagradi je urezana posveta: „Dr Vujović je istaknuti građanin vredan pohvale i zahvalnosti ovoga veća i građana Njujorka“. Pored ove nagrade Dr Vujović je sa ponosom nosio i ordenje koje je dobio od Republikanske partije Amerike, orden od Tita za zasluge u vezi lečenja raka, od Vlade Srbije i Vojislava Koštunice za rad na promociji Nikole Tesle.

10. JUL – NACIONALNI DAN NAUKE U SRBIJI I REPUBLICI SRPSKOJ

Zahvaljujući Dr Vujoviću i inicijativi Tesla memorijalnog društva iz Njujorka početkom 2010. uputili smo predlog  Božidaru Đeliću, tada potpredsedniku Vlade Republike Srbije i ministru za nauku i tehnologiju da Republika Srbija proglasi Teslin rođendan 10. jul za nacionalni Dan nauke u Srbiji što je na našu veliku radost i urađeno. U Srbiji je prvi put  2011. ustanovljen i obeležen nacionalni Dan nauke, 10. jul, dan rođenja Nikole Tesle.

Isti predlog uputili smo početkom februara 2020. Vladi Republike Srpske –Miloradu Dodiku, srpskom članu Predsedništva BiH i Željki Cvijanović, Predsednici Republike Srpske – inicirajući da Teslin rođendan 10. jul bude proglašen za nacionalni Dan nauke u Republici Srpskoj. Nažalost, Dr Vujović se „preselio“ kod njegovog i našeg Tesle, a odgovor iz Vlade Republike Srpske nije stigao, ali članovi Tesla memorijalnog društva iz Njujorka nastaviće i dalje sa radom, po uzoru na dragog dr Ljubomira Ljuba Vujovića.

Poslednji TV nastup imao je na RTCG u junu 2021. kada je ugostio novinare u svojoj staroj porodičnoj kući u selu Komarno koju je preuredio i pretvorio u mali Tesla muzej i Tesla memorijalno društvo iz Njujorka – ogranak za Crnu Goru. Tu se nalaze brojne Tesline slike i fotografije, kao i novinarski tekstovi koje je Tesla pisao pre više od 100 godina.

Marina Bulatović, član Upravnog odbora Tesla Memorijalnog Društva iz Njujorka