Početna Događanja Poseta episkopa Andreja misionarskoj parohiji Svetog Save u Rimu

Poseta episkopa Andreja misionarskoj parohiji Svetog Save u Rimu

Episkop austrijsko-švajcarski, Italije i Malte Andrej, u pratnji nadležnog paroha oca Dušana Đukanovića iz Udina, posetio je vernike misionarske parohije Sv. Save u Rimu. Episkopa je na aerodromu Fiumicino u Rimu sačekala delegacija Ambasade Republike Srbije u Rimu.

Poseta je počela Večernjom službom 4. decembra, koju je služio nadležni paroh Dušan Đukanović uz sasluživanje protođakona Ivana Tolića iz Ženeve. U hramu Sv. Filipa pri Centru Aleti blizu istorijske Bogorodičine Bazilike u samom centru Rima, vaskršnje stihire i stihire vavedenjske službe su proizneli i pojali vladika Andrej i srpski teolozi na poslediplomskim studijama u Rimu. Po završetku službe vladika Andrej se obratio okupljenim vernicima govoreći im o značaju očuvanja pravoslavne duhovnosti i srpskog identiteta našeg naroda kao osnove za život i ispravno integrisanje u dijaspori, tj. u državama u kojima žive naši vernici.

Sutradan u nedelju je punoćom liturgijskog bogosluženja proslavljen praznik i uzneta zahvalnost Gospodu za sva darovana dobra i iskazanu ljubav i milost prema ljudskom rodu. Svetom arhijerejskom liturgijom načalstvovao je episkop Andrej uz sasluživanje oca Dušana i protođakona Ivana. Pored vernog naroda, svetoj Liturgiji prisustvovao je Njegova Ekselencija dr Sima Avramović, Ambasador Republike Srbije pri Svetoj stolici i drugi predstavnici diplomatskog kora koji žive u rimskoj prestonici.

U toku liturgije,  vladika je  besedio o velikoj žrtvi i stradanju srpskog naroda kroz istoriju do danas, samo zato što je dostojanstveno branio svoju veru, slobodu i svoje svetinje. Vladika Andrej se i najtoplije zahvalio prisutnom predstavniku duhovne zajednice iz Centra Aleti na toplom prijemu, velečasnom monsinjoru Milanu Žustu koji je po blagoslovu Kardinala Dedonatisa ustupio molitveni prostor za potrebe bogoslužbenih prostorija srpske crkve u Rimu.

Nakon liturgije, u sali pri hramu priređeno je malo posluženje. Episkop Andrej je potom dugo ostao sa vernim narodom ove parohije i srdačno razgovarao o svemu, na prvom mestu o perspektivi zajednice rimskih Srba koji sa velikom željom i duhovnom motivacijom očekuju organizaciju više bogosluženja u ovom drevnom hrišćanskom gradu. Da sve protekne u najboljem redu i u domaćinskom raspoloženju, potrudili  su se mladi članovi parohijske uprave u osnivanju, kojima se episkop očinski zahvalio, navodi se u vladikinom saopštenju.

U razgovoru sa naših građanima
Foto: FB vladika Andrej