Početna Informacije HO Spoji  – spaja i pomaže svoj narod

HO Spoji  – spaja i pomaže svoj narod

Pomoć za porodicu Biserčić je velika radost i sreća – obnovljena stolarija i urađena izolacija
Foto: HO Spoji

Predstavnici humanitarne organizacije Spoji iz Inzbruka u Austriji uz pomoć svojih donatora obradovali su više porodica u prethodnoj godini. „Početkom 2021. godine javila nam se porodica Biserčić iz Kragujevca. Opisali su nam njihovu životnu situaciju i da im je potrebna pomoć, te su nas pitali da li možemo da im pomognemo. Mi nismo bili u mogućnosti da im pomognemo odmah, stavili smo ih na listu čekanja na kojoj se nalazi mnogo porodica. Imali smo drugih humanitarnih akcija skupljanja sredstava i akcija, a jedna od njih je bila pomoć za porodicu Mijajlović iz Busura kraj Petrovca na Mlavi”, istakli su predstavnici ove organizacije. Za Mijajloviće, kojima su planirali da urade izolaciju kuće, fasadu, kao i kompletno kupatilo koje nemaju, skupili su 2.616 evra uz pomoć više od 82 donatora širom Evrope. Oni su se u međuvremenu predomislili, jer imaju drugačije planove za proširenje i opremanje svoje kuće, te su dobrovoljno odlučili da sredstva koja su skupljena za kupovinu namenske pomoći njima ustupe za pomoć jedne ili više porodica kojima je pomoć potrebna. „To nas je s jedne strane rastužilo, jer smo uložili mnogo truda kako bismo im pomogli, ali nam je njihov gest istovremeno ulio nadu i dodatnu motivaciju za pomoć ugroženim porodicama kojih nažalost ima previše širom Balkana”, dodali su mladi aktivisti iz Inzbruka.

Tako su se opredelili da sredstva preusmere za kupovinu pomoći za porodicu Biserčić koju čine samohrana majka Katarina (37), kao i njena deca Mihajlo (12) i ćerkica Mila (9). „Njih smo prvi put obišli u maju mesecu 2021. godine kako bismo se uverili u njihovu priču s kojom su nam se obratili“, naglasili su u Spoji.

Katarina sa svoja dva deteta živi u prizemlju kuće njenih roditelja, koji žive na prvom spratu. Ustupili su joj prizemlje, jer nema od čega da plaća stan pošto nažalost nije zaposlena. Da posao nađe je teško s obzirom na to da je bolesna. Imala je operaciju pre nekoliko meseci kada su joj odstranjeni deo želuca i slezena. Sada ima veliki tumor na materici. Čekala je da se stiša epidemiološka situacija, kako bi dobila termin za operaciju u Beogradu. Termin joj je u međuvremenu bio zakazan za početak januara 2022. godine, ali je ponovo pomeren zbog pogoršanja situacije u zemlji u vezi s koronavirusom.

Primaju samo socijalnu pomoć od 9.600 dinara (oko 80 evra) mesečno. Kuća u kojoj žive je puna vlage i memle. Pravi probleme Mihajlu, koji je alergijski astmatičar, ima česte napade kašlja i gušenja i zato koristi pumpice i inhalatore.

Kada pada kiša, voda im ulazi u prostorije u kojima žive u prizemlju. Stolarija je takođe dotrajala. Lepa vest je da im je Početkom decembra stigla nova stolarija. Odmah se krenulo sa skidanjem stare i postavljanjem nove.

„Mila je rođena sa šumom na srcu. Sužena joj je arterija. Trenutno nije za operaciju. Njeno stanje se prati. Kada se ona rodila otac ih je napustio i sada živi u prigradskom naselju kod Kragujevca. Zbog celokupne situacije odlučili smo da im pomognemo kupovinom nove PVC stolarije u vidu prozora i vrata, materijalom za doradu oko prozora i bolju unutrašnju izolaciju u najkritičnijim prostorijama, kao i kupovinom nove kuhinje, jer im je stara bila dotrajala i skoro se raspala pri pomeranju tokom postavljanja novog prozora“, dodali su članovi Spoji. Vrednost pomoći iznosila je ukupno 2.125 evra, dok su troškovi za gorivo za dolazak iznosili 22 evra.

Prilikom završne posete Mihajlo i Mila dobili su paketiće koje im je uručio predsednik SPOJI-Srbija Stevan sa ostalim saborcima koji su ih posetili. Stara stolarija je skinuta a nova postavljena u prvoj polovini decembra meseca 2021, zatim je urađena dorada oko stolarije i unutrašnja izolacija i na kraju postavljena nova kuhinja sa sudoperom. Predstavnici SPOJI-a u Srbiji su zatim 23. decembra 2021. posetili Biserčiće joj jednom kako bi proverili sve urađeno. Tom prilikom su Mihajlu i Mili uručili novogodišnje paketiće.

Paketići za Milu i Mihaila
Foto: HO Spoji

„Ovom prilikom zahvaljujemo svim ljudima dobre volje koji nas redovno podržavaju u našim humanitarnim akcijama, jer bez njih ne bi bilo moguće pomoći porodici Biserčić i brojnim drugim porodicama. Veliko hvala dugujemo i komšiji Biserčića, majstoru Slaviši Stefanoviću i njegovim prijateljima koji su doradu oko stolarije, izolaciju i postavljanje kuhinje uradili potpuno besplatno što je veliki  znak humanosti i potvrda da još uvek postoji dobro u ljudima“.

Ovo je praktično završna akcija ove humanitarne organizacije za 2021. godine s kojom su svojim članovima i donatorima, kao i prijateljima poželeli srećne Božićne i Novogodišnje praznike u nadi da će i u 2022. godini zajedno pomagati brojnim porodicama širom Balkana kojima je pomoć preko potrebna!

Način na koji se može pomoći se nalazi na stranici spoji www.spoji.org