Početna Događanja Ministar Selaković položio venac na spomenik kraljevima Petru i Aleksandru Karađorđeviću u...

Ministar Selaković položio venac na spomenik kraljevima Petru i Aleksandru Karađorđeviću u Parizu

Ministar Selaković polaže venac na spomenik kralju Petru i Aleksandru Karađorđeviću
Foto: arhiva ambasada Republike Srbije u Parizu

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković, boraveći u dvodnevnoj poseti Parizu, položio je u glavnom gradu Francuske, venac na spomenik kralju Petru i kralju Aleksandru Karađorđeviću. Selaković je tom prilikom istakao da je za Srbiju i Srbe Francuska uvek imala posebno mesto i značaj, i da o tome svedoči, ne samo istorijsko savezništvo, već i savremeni odnosi naših država. 

On je podsetio da je sećanje na kraljeve Petra i Aleksandra u drugoj polovini 20. veka čuvao upravo ovaj spomenik u Francuskoj, jer su pre toga ideološki neistomišljenici i okupatori sve spomenike našim kraljevima u Srbiji uništili. „Svaki Srbin, kada dolazi u Pariz, pored toga što će posetiti Luvr i Trijumfalnu kapiju, treba da dođe ovde u 16. arondisman i da poseti ovaj spomenik na kojem su prikazani veliki viteški kraljevi Petar i Aleksandar Karađorđević i njihov veliki saborac, peti srpski vojvoda i veliki dobrotvor srpskih vojnika i naroda, maršal Franše d’Epere“, poručio je Selaković ovom prilikom.

Šef srpske diplomatije istakao je da Beograd sećanje na savezništvo iz Prvog svetskog rata čuva predivnim Spomenikom zahvalnosti Francuskoj, koji je obnovljen pre nekoliko godina, i čijem je ponovnom otkrivanju prisustvovao predsednik Emanuel Makron zajedno sa našim predsednikom Aleksandrom Vučićem. „Nema mnogo naroda koji u Parizu na ovakvim mestima imaju ovakve spomenike. Danas ne treba da se sećamo samo ovog teškog i slavnog perioda naše istorije, naših velikana toga vremena, već i da pred tim velikanima svedočimo ono što su današnji odnosi Francuske i Srbije, a to su odnosi u poletu i povoju. To je ozbiljna ekonomska i vojno-tehnička saradnja, to je saradnja koju ćemo tek razvijati na kulturnom planu i planu obrazovanja“, rekao je Selaković.

Venac na spomenik danas je položio i gradonačelnik 16. pariskog arondismana Fransis Špiner, kojem je ministar Selaković zahvalio na brizi i poštovanju za ovaj spomenik, i pozvao ga da poseti Beograd.

Prisutni na pologanju venca na spomenik kralju Petru i Aleksandru u Parizu
Foto: arhiva ambasada Republike Srbije u Parizu